Kaip sako „Saulės patalynė“ vadovė Dovilė Kiseliovienė, neišsimiegojęs žmogus būna pavargęs, piktas, nuolatinis miego trūkumas silpnina imuninę sistemą: „Miegas yra svarbus kiekvienam. Jei patalynė yra iš sintetinio pluošto, net miegodami pakankamą valandų kiekį, atsikelsime pavargę, nes bus tai karšta, tai šalta – jokios ramybės ir komforto“.

Verslas ir požiūris į kokybišką miegą – iš kartos į kartą

Nors „Saulės patalynė“, dar D. Kiseliovienės senelių sukurtas verslas, šiandien jis labai pasikeitęs, tačiau pamatinės vertybės ir suvokimas, kas reikalinga kokybiškam miegui, atėjo būtent iš kelių kartų atgal.

„Kai mano močiutė pradėjo siūti ir pardavinėti patalynę, ją įsigyti buvo ne taip ir lengva. Tuo metu prekių paklausa buvo didesnė nei pasiūla. Kitaip tariant, žmonės turėjo už ką nusipirkti daiktus, bet pardavime tiesiog nieko nebuvo arba buvo labai minimaliai. Šiandien viskas apsivertė aukštyn kojomis: pasiūla yra labai didelė, o pasiekti žmones dar paprasčiau, nes pradėjome elektroninę prekybą“, – pasakoja pašnekovė.

Saulės patalynė

Anot D. Kiseliovienės, ji dar šiandien pamena, kaip močiutei lankstant pasiūtą patalynę, ji pati sėsdavo prie siuvimo mašinos ir iš audinių likučių siūdavo lėlių drabužius. Na, o augant ta meilė šeimos verslui tik stiprėjo.

„Kiek vėliau prie močiutes prisidėjo ir mano tėvai. Studijuodama dirbau visai kitus darbus, nesusijusius su tekstile. Visgi, baigus studijas vienu metu tėvams prireikė mano pagalbos. Po pusmečio darbo su tekstilės gaminiais „užsikabinau“ ir atidariau savo elektroninę parduotuvę. Taip atsirado „Saulės Patalynė“, kuri jau 7-erius metus sėkmingai gyvuoja“, – savo verslo gimimo istoriją pasakoja jauna verslininkė.

Kaip išsirinkti patalynę, kad jau po pirmojo naudojimo nesigailėtumėte

Pasak specialistės, pirmiausia patalynė turi būti pagaminta iš 100 proc. medvilnės. Reikėtų vengti sintetinių priemaišų, tokių kaip poliesteris, mikropluoštas, viskozė. Tokios patalynės, galbūt, kainuoja mažiau, tačiau jos greitai praranda savo gražią išvaizdą ir nėra malonios žmogaus odai.

„Sintetinės priemaišos leis audiniui susiburbuliuoti, tad bus nemalonu nei liečiantis prie kūno, nei žiūrint vizualiai. Sintetinis ar bent dalį sintetikos turinis audinys taps nepralaidus orui, kas miego metu skatins prakaitavimą, net turint kokybiškas antklodes.

Saulės patalynė

Kitas niuansas, kuris svarbus, renkantis naują patalynę, – iš tos pačios medvilnės gali būti pagaminti skirtingi audiniai dėl nevienodo jų apdirbimo būdo. Populiariausi yra satino ir drobės audiniai. Satinas yra labai švelnus, kiek blizgus ir itin malonus audinys. Kai kurie mano, kad dėl blizgesio jis labai slidus, o tai sukels diskomfortą. Bet tai netiesa, „slidinėja“ arba tą nepatogumą sukelia tik sintetinis poliesterio audinys. Satinas puikiai priglunda prie antklodžių ir pagalvių bei tvirtai laikosi.

Drobės audinys yra kietesnis, austas storesniais siūlais. Tai yra ta standartinė medvilnė, kurią dar nuo seno mėgo tiek mūsų tėvai, tiek seneliai. Ir vienas, ir kitas audiniai pagaminti iš 100 proc. medvilnės“, – D. Kiseliovienė aptaria dažniausius pirkėjų pasirinkimus ir jų privalumus bei trūkumus.

Specialistė tvirtina, kad bene blogiausias pasirinkimas – sintetiniai audiniai: pradedant namų tekstile ir baigiant šeimos drabužiais.

Šiuolaikinės mamos nori natūralių audinių

Pasak pašnekovės, kuri pati turi du mažus vaikus, ypač atidžiai patalynę renkasi ir jos medžiagos sudėtį „išstudijuoja“ būsimos ar esamos mamos. Kaip sako „Saulės patalynė“ vadovė, kūdikiams ir vaikams skirti patalai turi būti natūralūs – iš 100 proc. medvilnės. Taip pat – svarbi ir nuolatinė jų priežiūra, t. y., skalbimas.

Dovilė Kiseliovienė

Visgi, kai kurios tarp mamų atsirandančios „mados“ pašnekovei kelia susirūpinimą:

„Jau kurį laiką mamų mėgstami patalynės užvalkalai yra su rutuliukais kraštuose. Jie atrodo tikrai gražiai. Visgi, tokios patalynės nerekomenduočiau naudoti kūdikiui, nes miego metu jis gali tą rutuliuką nuplėšti ir, įkišęs į burną, užspringti“.

Kiekvienai, naujai „iškeptai“, mamai D. Kiseliovienė rekomenduoja įsigyti ne tik kelis komplektus patalėlių, bet ir neperšlampančias paklodes:

„Tiek kūdikiams, tiek mažesniems vaikams paprastai ant čiužinio dedame neperšlampančias paklodes – dėl visa ko. Paklodėje esantis neperšlampantis sluoksnis nėra natūralus (jei jis būtų natūralus, jis nesulaikytų skysčio). Dėl to kartais vaikas (daugiau taikoma vyresniems) miego metu pradeda prakaituoti. Atrodo, kad antklodė kokybiška, patalynės užvalkalai kokybiški, bet vaikas vis šlapias nuo prakaito. Tuomet ant neperšlampančios paklodės uždėkite dar vieną – natūralios medvilnės paklodę, ir prakaitavimas baigsis“.

Patalynės priežiūra – labai svarbi dalis

Jei manote, kad užteks nusipirkti kokybišką, iš gero audinio pasiūtą patalynę ir jūsų indėlis čia baigtas – klystate. Ne vienerius metus pirkėjus konsultuojanti D. Kiseliovienė pasakoja, kad čia galioja taisyklė: „kaip prižiūrėsi – taip ir turėsi“ bei dalinasi penkiais patarimais:

„Labai svarbu teisingai ir laiku patalynę skalbti. Prieš skalbiant, būtinai išverskite patalynės užvalkalus į blogąją pusę ir užsegite užtrauktukus ar sagutes. Jei audiniai yra natūralaus pluošto, jų kampučiuose nuo antklodžių ir pagalvių prisirenka pūkų. Jei skalbsime neišvertę, skalbimo metu pasišalinę pūkai prilips prie audinio ir jis atrodys netvarkingai.

Saulės patalynė

Kita svarbi taisyklė – patalynę reikėtų skalbti atskirai nuo drabužių, kad juose esantys užtrauktukai, užsikabinę, nesugadintų audinio arba nenudažytų jo kita spalva. Žinoma, skalbti būtina pagal gamintojo etiketėje nurodytas rekomendacijas. Tad jei parašyta tik 40, jokiais būdai neeksperimentuojame su 60 laipsnių.

Trečioji taisyklė, kurios siūlau paisyti: jei ant patalynės matosi maisto, kavos, naudojamų veido kremų ar kitų dėmių, prieš skalbiant jas išplaukite dėmes išimančiomis priemonėmis. Jei to nepadarysite, skalbimo metu karštas vanduo dėmes „užfiksuos“ ir vėliau jų išplauti tiesiog nebegalėsite.

Ketvirtasis patarimas, susijęs su kitu etapu – džiovinimu. Jei džiovinate džiovyklėje, būtinai nustatykite pačią žemiausią temperatūrą. Geriausia, jei patalynę išimsite iš džiovyklės dar ne visiškai išdžiūvusią. Tuomet galite ištampyti jos visus kraštus, išpurtyti ir padžiauti kokiai valandai. Patalynė atrodys lyg išlyginta!

Na ir paskutinis patarimas – jokiu būdu nedėkite patalynės į plastikinius maišus ar nevakuumuokite. Natūraliai patalynei reikia oro, kad galėtų „kvėpuoti“. Įdėjus patalynę į plastikinį maišą, ji dargi ir pradės gelsti.“

Kaip dažnai perrengti patalynę?

Ekspertai sako, kad patalynę galima skalbti iki 100 kartų, nes tiek laiko paprastai ji išlaiko savo pradinę išvaizdą. Vėliau ji būna puikiai tinkama naudoti, tačiau, kaip ir labai ilgai dėvimi drabužiai, ji atrodo nebe patraukliai.

Saulės patalynė

„Ją pervilkti reikėtų ne rečiau kaip kas dvi savaitės. Mūsų oda kiekvieną dieną atsikrato daugybės nereikalingų odos ląstelių, prieš miegą tepamės kremais, kartais miegame su kojinėmis, su kuriomis visa dieną vaikščiojome dienos metu. Visa tai nugula ant patalynės. Jau nekalbu apie pusryčius lovoje ar gyvūnus, miegančius lovoje. Na, o pagalvės užvalkalus rekomenduojama keisti net kas 2–3 dienas“, – sako pašnekovė.

Prieš pirkdami – pasidomi

„Saulės patalynė“ jau daug metų patalynę siuva ir pagal specialius užsakymus. Pasak D. Kiseliovienės, pastaraisiais metais labai stipriai jaučiamas pirkėjų noras įsigyti Lietuvoje pagamintą produkciją.

„Žmonės pradėjo vertinti ne tik kokybę, bet ir rinkdamiesi prekes siekia, kartais net patys nesuprasdami to, skatinti Lietuvos verslus gaminti būtent savo produktus. Per septynerius metus pastebėjau, kad klientai tampa vis labiau išprusę ir prieš pirkdami pasidomi prekėmis: jų sudėtimi, nauda, išsiaiškina, kuris variantas jiems pats tinkamiausias. Tai labai džiugina, nes visada žmonėms pateikiame tik kokybiškus produktus“, – tvirtina pašnekovė ir priduria, kad daugelis klientų vėl ir vėl sugrįžta atnaujinti savo patalynės.

Apie „Saulės patalynė“

Tai viena didžiausių patalynės asortimentą turinčių įmonių Lietuvoje. Įmonė prekiauja ne vien patalynės užvalkalais ir paklodėmis, jų prekių asortimente didžiulis antklodžių, pagalvių, pledų, lovos užtiesalų bei kitos tekstiles pasirinkimas. Produkcija pagaminta tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Užsakymo nr.: PT_86430229