Vaistinėlės turinį rinkitės individualiai

Jei peržiūrėtumėte namų vaistinėlei rekomenduojamų vaistų sąrašą – nustebtumėte, kad jų ten ženkliai mažiau, nei galėtumėte įsivaizduoti. Žmogui, kuris laikosi sveikos gyvensenos taisyklių, turėtų pakakti vos keleto vaistų.

Didelė klaida prisipirkti įvairiausių medikamentų, kurie padėjo jūsų draugams ar giminaičiams. Susirgus, būtinai kreipkitės į gydytoją ar vaistininką, kad gautumėte profesionalų patarimą, kurie medikamentai tinka būtent jūsų situacijai. Labai dažnai tenka atsižvelgti į daugelį papildomų veiksnių, pavyzdžiui: ar nesilaukiate, o gal esate vyresnio amžiaus, turite gretutinių susirgimų arba, jei vartojate ir daugiau medikamentų, jų visų poveikį reikėtų suderinti.

Ypač atsakingai reikėtų elgtis su antimikrobiniais vaistiniais preparatais, populiariai vadinamais antibiotikais. Labai svarbu, kad šie vaistai būtų vartojami tik toms situacijoms, kai jų išties reikia ir būtent tokie, kurie paveiks ligos sukėlėją. Neatsakingai vartodami antibiotikus, galite pakenkti ne tik sau, bet ir kitiems, nes šių vaistų perteklinis naudojimas sukelia bakterijų atsparumą, tad kai kurias ligas išgydyti ilgainiui gali tapti vis sunkiau.

Galvos skausmas

Be šio vaisto, greičiausiai, išsiversti nepavyks

Svarbu, kad jūsų vaistinėlėje būtų dažniausi vaistai, kurių prireikia, esant kasdienėms situacijoms, ir kuriuos galite vartoti pakankamai saugiai. Skausmas – vienas dažniausių simptomų, kuris užklumpa netikėtai ir ne taip jau retai. Kadangi jis gali ištikti bet kuriuo paros metu, turėkite vaistų, kurie jį malšintų ir nereikėtų skubėti į vaistinę.

Dažniausi pasaulyje vaistai skausmui malšinti – tai nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, pasižymintys gana greitu poveikiu. Dažniausiai jie prieinami be recepto ir randami daugelio namų vaistinėlėse. Pavyzdžiui, vaistinis preparatas „Dolmen“, kurio sudėtyje yra veiksmingos medžiagos deksketoprofeno trometamolio druskos. Vaistinėse galima rasti naują farmacinę formą – geriamąjį tirpalą paketėliuose. Šį vaistinį preparatą visuomet verta turėti su savimi, nes jo vartojimas paprastas, o poveikis – greitas.

Žinoma, net jei skausmo priežastis atrodo negrėsminga, turite būti atidūs. Stebėkite, ar išgėrus vaistų pasijaučiate geriau, taip pat ar skausmas nesikartoja ir sveikatos būklė neblogėja. Jei taip nutinka, būtinai kreipkitės į gydytoją. Svarbu ir tai, kad vartoti šiuos vaistus reikia taip, kaip nurodyta informaciniame lapelyje. Jei maksimalios dozės neužtenka, tai taip pat turėtų priversti jus sunerimti ir kreiptis į sveikatos priežiūros specialistą.

Kodėl jie nugali skausmą?

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo ne veltui turi tokį jiems priskirtą pavadinimą. Šių vaistų skausmo malšinimo potencialas paremtas tuo, kad jie stabdo fermento ciklooksigenazės aktyvumą. Štai kodėl jie tinka tiek lėto audinių pažeidimo atvejais, pavyzdžiui, sergant artritu, tiek esant menstruacijų, nugaros, galvos ar dantų skausmams.

Jei norite, kad nemalonius pojūčius suvaldyti būtų lengviau, neleiskite skausmui, pavyzdžiui, danties, pernelyg „įsisiūbuoti“. Ta pati taisyklė galioja ir jei jums prireikia kelių tablečių – laikykitės dozavimo rekomendacijų, bet, praėjus pakankamam laikui, išgerkite vaistų skausmui pradėjus vėl stiprėti. Žinoma, būkite atsargūs ir, jei jaučiatės blogai ar skausmas yra labai ūmus, kreipkitės į savo gydytoją.

Laikykitės kelių taisyklių, tvarkydami namų vaistinėlę

Vaistų tvarkymas yra išties svarbi jų vartojimo dalis, todėl privalu laikytis kelių taisyklių.

Pirma, reguliariai tikrinkite vaistų galiojimo datas. Niekuomet nevartokite tų vaistų, kurių galiojimo data pasibaigusi, o nespėjus jų suvartoti iki šio laiko, pasirūpinkite tinkamu jų sunaikinimu – nuneškite juos į vaistinę ir jokiu būdų nemeskite į šiukšlių dėžę drauge su buitinėmis atliekomis.

Antra, laikydami vaistus, visuomet turėkite ir jų informacinį lapelį, kad bet kada galėtumėte pasitikslinti, kam jie skirti, o kada vartoti negalima. Dar vienas svarbus su vaistų informacinio lapelio saugojimu susijusių faktų yra tai, kad ten visuomet rasite maksimalias vaisto vartojimo dozes, kurių viršyti nevalia, nebent jūsų gydytojas paskyrė kitaip.

Itin gerai apsvarstykite vaistų laikymo vietą, jei turite mažamečių vaikų, jiems vaistai turėtų būti niekuomet nepasiekiami, net jei manote, kad jie savarankiškai gerti vaistų nesiims. Atsargūs turėtumėte būti ir su senyvo amžiaus artimaisiais, kurie dėl įvairiausių priežasčių gali netinkamai pavartoti vaistų.

Apgalvota vaistų laikymo vieta svarbi ir kitu atžvilgiu. Jų laikyti negalima vonioje, kur karštis ir drėgmė sudarys netinkamas sąlygas. Panašiai gali nutikti ir kitose vietose, pavyzdžiui, šalia kaistančių elektrinių prietaisų, tad gerai pasvarstykite parinkdami tinkamą vietą vaistams. Dalies vaistų negalima laikyti ir gerai apšviestose, saulėtose namų vietose, tad idealu juos dėti į stalčius ar uždaras spinteles.

Užsakymo nr.: PT_86418883