Gelia visus dantis – peržiūrėkite savo mitybą

Ne veltui prakalbome apie geliančius nuo uogų valgymo dantis. Pasirodo, dantų erozijos – pažeidimas, kai dėl rūgščių poveikio pradeda tirpti danties audinys, yra vis dažnėjanti būklė pasaulyje.

2017–2019 m. darytas tyrimas atskleidė, kad ir iki 75 procentų lietuvių gali turėti įvairaus sunkumo erozinių dantų pažeidimų. Jei laiku nesiimama priemonių, šie pažeidimai vis didėja ir sukelia sunkesnes problemas. Vienos dažniausių – pakitusi dantų išvaizda, sužemėjęs sąkandis ir, žinoma, varginantis diskomfortas. Šiam skausmui būdinga tai, kad dažniausiai gelia visą dantų grupę, o ne pavienius dantis, nemalonus pojūtis ypač paūmėja valgant rūgštų ar šaltą maistą.

Danties skausmas

Dėsninga ir tai, kad daugiau žmonių skundžiasi tokiu skausmu tam tikrais metų laikais, ne veltui paminėjome rudenį. Nors uogas ir vaisius valgyti būtina, juos reikia laikyti atskiru užkandžiu ir neleisti sau jais mėgautis nuolatos nepertraukiamai. Kuo daugiau ir dažniau rūgštis patenka ant dantų, tuo labiau jie pažeidžiami ir didesnį diskomfortą kelia.

Ta pati taisyklė galioja ir vandeniui su citrina. Šis derinys, būdamas rūgštus, taip pat tirpdo dantų audinius, tad ir juo turėtume mėgautis saikingai, lygiai kaip ir įvairiomis sultimis, kitais rūgščiais gėrimais.

Be to, kad patartina peržiūrėti savo valgymo įpročius, yra ir daugiau būdų sau padėti šiuo atveju. Visų pirma, atkreipkite dėmesį, ar jūsų dantų šepetėlis minkštas ir ar nevalote dantų tuoj po rūgštaus maisto vartojimo. Pasirodo, kad veikiant rūgštims danties audinys suminkštėja ir šepetėliu galima jo dar daugiau pašalinti. Dėl šios priežasties stenkitės dantis valyti prieš rūgščių produktų vartojimą, o po to burną tik skalauti vandeniu.

Be tinkamo maitinimosi režimo ir taisyklingos burnos higienos, padėti gali ir specialios burnos priežiūros priemonės. Pavyzdžiui, dantų pasta ar burnos geliai su fluoru taip pat padės sumažinti jus varginantį jautrumą.

Skauda valgant saldumynus – laikas profilaktiniam vizitui

Ar žinote, kad pati dažniausia lėtinė liga pasaulyje – tai dantų ėduonis, kitaip dar vadinamas kariesu. Nors jo, pasirinkus sveikatai palankų gyvenimo būdą, galima išvengti beveik 100 procentų, kasdien dėl jo į odontologo kabinetą atkeliauja nesuskaičiuojama daugybė pacientų.

Čiulpinukas

Pirmas simptomas, kurį dažnas pastebi, pradėjus vystytis ėduoniui – skausmas valgant saldžius produktus. Nereikia įsivaizduoti, kad dantis sugenda staiga. Įprastai tai yra ilgas procesas, kai dantis tai netenka įvairių mineralų, tai vėl jas kaupia ir stengiasi atsistatyti, tačiau, jei nepalankios sąlygos jį veikia per ilgai, deja, būklė pereina į ertmės stadiją, kai pačiam dančiui atsistatyti jau nepavyksta.

Diskomfortas, atsirandantis valgant saldėsius, gali kamuoti tiek tik prasidėjus ėduonies procesui, tiek jam įsismarkavus, tad jį pajutę nedelskite – tik gydytojas galės patikrinti, ar dantis dar turi galimybę sustiprėti, taikant efektyvesnę ir atidesnę priežiūrą bei profilaktikos priemones, ar, visgi, tokį dantį jau teks plombuoti.

Skauda geriant karštą gėrimą – pasitikrinkite

Jei dantų ėduonis laiku negydomas, o kartais net ir jį sugydžius, bet esant per daug pažengusiam procesui, gali išsivystyti būklė vadinama periodontitu. Tokiu atveju apie danties šaknį išsivysto uždegimas, kuris sukelia įvairius patologinius pokyčius, tarp jų ir šaknį laikančio kaulo tirpimą.

Kava namuose

Būtent šiai diagnozei būdinga reakcija į karštus dirgiklius, pavyzdžiui, karštą gėrimą. Padėti įtarti šias būkles gali ir diskomfortas sukandant, savaiminis danties pamaudimas, ypač peršalus ar kritus imuniteto atsparumui. Tokiu atveju skausmą dažniausiai efektyviai suvaldo nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Pavyzdžiui, „Dolmen“ dantų skausmo atveju yra itin naudinga išeitis, nes padeda malšinti skausmą, o neseniai Lietuvoje atsiradęs geriamasis tirpalas gali būti suvartotas tiesiai iš paketėlio. Tai ypač patogu, jo net nereikia užgerti vandeniu. Atsiminkite, kad vaistus reikėtų vartoti tik perskaičius pakuotės lapelį ir pasitarus su gydytoju arba vaistininku.

Visgi, tokį dantį, pasitaikius artimiausiai progai, reikėtų parodyti savo gydytojui odontologui. Jis, apžiūrėjęs ir įvertinęs dantį bei atlikęs rentgeno nuotrauką nustatys tikslią diagnozę ir paskirs reikiamą gydymą. Jei laiku toks gydymas neatliekamas, būklė gali progresuoti ir sukelti rimtą sveikatos sutrikdymą. Jei pastebite, kad tokio skaudėjusio danties vietoje atsiranda tinimas, audiniai darosi paraudę, karšti arba pasijutote prastai, pradėjote karščiuoti, nieko nelaukite ir kreipkitės į gydytoją.

Plintantis dantų skausmas – prastas ženklas

Vienas stipriausių dantų skausmų, galinčių užklupti žmogų – tai danties minkštųjų audinių, kitaip pulpos, uždegimo sukeltas skausmas. Tokia būklė išsivysto, kai dantis kurį laiką yra dirginamas dėl besiplečiančio ėduonies, įvykus traumai ar po tam tikrų procedūrų.

Šio skausmo išskirtinumas – tai, kad jis itin dažnai sustiprėja vakare ar naktį. Jei pajautėte tokį dėsningumą, būtinai papasakokite apie tai savo gydytojui odontologui, galbūt, tai padės jam greičiau nustatyti tikslią diagnozę. Deja, ištikus tokiam skausmui, efektyviausia pagalba – vizitas į artimiausią kliniką. Jei ten tuoj pat patekti nepavyksta, laikinai situaciją suvaldyti padės nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Jie naudingi ir vykstant gydymo procedūrai, nes taip pat kaip ir nuskausminantys leidžiami vaistai, kompleksiškai veikdami padės dar efektyviau suvaldyti skausmą.

Odontologija

Danties minkštųjų audinių uždegimui būdinga ir tai, kad po kurio laiko labai stipriu buvęs skausmas atlėgsta ir dažnai visai dingsta, tačiau neverta džiaugtis ar atidėti vizito pas gydytoją – kurį laiką leidęs atsikvėpti skausmas gali ir vėl sugrįžti, tik būklė paprastai būna dar sudėtingesnė ir gali pareikalauti rimtesnių intervencijų.

Užsakymo nr.: PT_86404101