Dauguma, 70 proc., tyrimo dalyvių mano, kad vaikus reikia mokyti saugaus naudojimosi internetu, ir patys tai daro. Saugesnio interneto savaitės renginius organizuojančios asociacijos „Langas į ateitį“ veiklų ekspertė Rita Šukytė sako, kad su vaikais būtina nuolat kalbėti apie saugų elgesį internete, mat teoriškai jie viską supranta, tačiau ne visada elgiasi taip, kaip reikėtų.

„Kai teiraujamės vaikų ir jaunuolių, tai teoriškai jie puikiai atsakys, ką galima skelbti internete, o ko ne, kas yra internetiniai draugai, kaip su jais saugiai bendrauti. Tačiau teorija ir lieka teorija. Vaikai ir paaugliai informaciją vartoja greitai, jie elgiasi drąsiai internete, todėl saugumo pojūtis lieka kažkur šalia. Žinoma, kol nenutinka kažkas blogo“, – pasakoja ji.

Ekspertė priduria, kad vaiko elgesys labai priklauso nuo šeimos, nes yra vaikų, kurie su tėvais susitarę, kiek per dieną laiko gali praleisti internete, tačiau kai kurie paaugliai pareiškia per parą internete praleidžiantys ir po 17 val.

Nuotolinės edukacinės pamokos vaikams

Asociacijos „Langas į ateitį“ projektas „Prisijungusi Lietuva“ visos savaitės metu kviečia stebėti edukacines pamokėles, kuriose Draugiško interneto meškiukas bendraus tiek su vaikais, tiek su ekspertais apie tai, kaip internete būti saugesniems. Šios pamokos skirtos 4-6 klasių moksleiviams, kiekvienos pamokėlės trukmė – iki 30 min. Projekto svetainėje kiekvieną dieną bus paskelbiama nuoroda į „YouTube“ platformoje įkeltą naują edukacinę pamokėlę, kurią galima stebėti bet kuriuo metu.

„Savaitę pradėsime nuo internetinių žaidimų temos. Šios pamokos metu pasiaiškinsime, kodėl internetiniai žaidimai taip įtraukia bei kaip juose žaisti saugiai. O taip pat, kaip suprasti, ar nesi priklausomas nuo internetinių žaidimų. Kitą dieną, vasario 9 d., kalbėsime apie asmeninę informaciją internete. Kasdien internete bendraujame, dalijamės savo mintimis, informacija ir nuotraukomis. Atsakysime į klausimus, kaip atsirinkti, ką internete galima viešinti, o ką geriau pasilikti tik sau ir artimiesiems.

Vasario 10 d., trečiadienį, diskutuosime apie žalingą turinį internete. Naršydami internete susiduriame su visokiausiu turiniu. Edukacinės pamokėlės metu pasiaiškinsime, kas yra žalingas turinys ir ką reikėtų daryti su juo susidūrus. Paskutinė tema vasario 11 d. – internetiniai draugai. Užduosime sau klausimus, kiek draugų turime žaidimuose, socialiniuose tinkluose ar susirašinėjimo programėlėse, ar visus juos pažįstame. Pamokėlės metu pakalbėsime apie bendravimą su internetiniais draugais bei apie elektronines patyčias. O penktadienį dar kartą pasikartosime išmoktas saugesnio elgesio internete taisykles“, – vardija R. Šukytė.

Jos teigimu, šia savaite apskritai siekiama atkreipti dėmesį, kad internete gali būti tam tikrų pavojų, ne viskas yra smagu, gražu ir blizga. Tačiau visa tai neturėtų atgrasyti nuo naudojimosi internetu – jo teikiamos naudos ir galimybės yra akivaizdžios, tačiau, kaip ir realiame pasaulyje, būtina laikytis tam tikrų atsargumo taisyklių.

Viktorina moksleiviams ir dėmesys bibliotekininkams

Tyrimo duomenimis, net 94 proc. apklaustų jaunuolių mano žinantys, kaip saugiai naudotis internetu. Kad jų žinios būtų patikrintos, Saugesnio interneto savaitės metu 4-6 klasių mokiniai yra kviečiami suburti komandas ir dalyvauti nacionalinėje saugesnio interneto viktorinoje. Savo komandą galima registruoti iki vasario 5 d.

Viktorinos taisykles ir registracijos formą galima rasti www.prisijungusi.lt. Viktorina vyks vasario 8-11 dienomis, bus keturi turai, kurių temos siesis su edukacinių pamokėlių turiniu. Savaitės pabaigoje bus paskelbti laimėtojai.

Nors šios savaitės tikslas yra vaikų ir jaunimo edukacija, dėmesys bus skiriamas ir bibliotekininkams. Jie kviečiami į virtualų edukacinį renginį „Išmani biblioteka – erdvė kurti ir augti“, kuris vyks vasario 9 d. 13 val.

Vasario 9 d. vyksianti Saugesnio interneto diena minima 150 pasaulio šalių. Iniciatyvos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį, ypač vaikų ir jaunuolių, naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Daugiau informacijos apie Saugesnio interneto dienos ir Saugesnio interneto savaitės renginius galima rasti www.prisijungusi.lt ir www.draugiskasinternetas.lt.

Apie projektą „Prisijungusi Lietuva“ (www.prisijungusi.lt)

Projektu siekiama skatinti Lietuvos gyventojus įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, įvairiapusiškai, saugiai ir atsakingai naudotis internetu, į šias veiklas aktyviai įtraukiant vietos bendruomenes.

Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.



Užsakymo nr.: PT_86392625