Patys odontologai taip pat pripažįsta, kad kartais sulaukia tokio antplūdžio žmonių, kuriems reikalinga odontologinė pagalba, kad ne visuomet spėja tuoj pat padėti. Šie patarimai padės jums susigaudyti, kada tikrai reikalinga belsti į sveikatos priežiūros įstaigos duris dėl skubios pagalbos, o kada laikinai padės paprasta tabletė nuo skausmo.

Pažinkite savo kūną – būkite pastabūs

Negalima kalbėti apie savipagalbą, kol nežinome kelių pagrindinių taisyklių, įspėjančių apie pavojingas būkles, kurių suvaldymui būtina tuoj pat kreiptis į medikus.

Jei būklė trunka trumpai, yra pakeliama, o tabletė nuo skausmo suvaldo diskomfortą, nieko nelaukdami užsiregistruokite planiniam vizitui pas savo odontologą, bet strimgalviais lėkti į artimiausią kliniką nebūtina.

Jautrūs dantys

Nepamirškite suplanuotam vizitui nueiti net ir tuo atveju, jei skausmas taip greit kaip pasirodė, taip ir dingo. Paprastai skausmo priežastis savaime niekur neprapuola, tad jei nenorite ir vėl susidurti su diskomfortu pačiu netinkamiausiu metu, apsilankykite pas gydytoją ir laikykitės jo paskirtų rekomendacijų.

Na, o jei pastebite grėsmingus ženklus – vis stiprėjantį skausmą, kuris darosi nepakeliamas, plintantį tinimą, kylančią temperatūrą, blogėjančią savijautą, sunkumą išsižiojant ar ryjant – nedelskite, tuoj pat susisiekite su gydymo įstaiga, kad jus apžiūrėtų gydytojas. Net jei ir sutarėte dėl skubios apžiūros, skausmui palengvinti galite išgerti nereceptinių nesteroidinių vaistinių nuo uždegimo, žinoma, atidžiai laikykitės informacinio lapelio nurodymų ir neviršykite maksimalių rekomenduotinų dozių.

Skausmingos dantenos – pabandykite sau padėti

Viena dažnų problemų, kuri „užklumpa“ žmones – skausmingos dantenos. Jei pajutote, kad ties kuriuo nors dantimi dantenos paburko, paraudo, tapo skausmingos, greičiausiai jus užpuolė dantenų uždegimas. Jo priežastys gali būti įvairios, bet dažniausia – nepakankamas valymas tam tikrose vietose. Žinoma, dantenų uždegimą gali sukelti ir kitos priežastys – dantų ėduonis, dėl kurio aštrūs danties kraštai dirgina dantenas bei skatina papildomą minkšto apnašo užsilaikymą, taip pat netaisyklingos ar aptrupėjusios plombos, kitos priežastys.

Pirma, kaip galėtumėte sau padėti – įvertinkite savo būklės pavojingumą, jei pastebite grėsmingus požymius, būtinai tuoj pat kreipkitės į pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančią įstaigą arba savo odontologą. Jei šių požymių nepastebite, užsiregistruokite planiniam vizitui pas savo odontologą, o iki jo imkitės savipagalbos priemonių.

Pirma – idealiai valykite dantis du kartus per dieną. Geriausia, jei tam naudosite vieno danties šepetėlį, kuriuo prieisite net sunkiai pasiekiamas vietas. Žinoma, valydami dantis naudokite dantų pastą, puiku, jei joje bus veikliųjų medžiagų, kurios padės mažinti uždegimą. Prisiminkite, kad jei dantų valymą dėl esančio diskomforto praleisite, skausmas tik ūmės, taip nutinka dėl besikaupiančio minkštojo apnašo, kuriame knibžda įvairių mikroorganizmų. Šis apnašas tik dar didina dantenų uždegimą ir taip tarsi patenkate į uždarą ratą. Nepamirškite išsivalyti ir tarpdančių, kuriems rinkitės siūlą arba tarpdančių šepetėlius.

Jei uždegimas išlieka, galite du kartus per dieną skalauti skalavimo skysčiu su chlorheksidinu.

Stiprus danties skausmas – įvairių būklių ženklas

Retas žmogus nėra susidūręs bent su minimaliu danties skausmu. Danties skausmo pobūdis gali būti įvairus – nuo lengvo dilgčiojimo ir jautrumo iki nepakeliamo skausmo. Pačiam susigaudyti, kokia šio skausmo priežastis – sunku, todėl esant menkiausiam įtarimui, reikėtų užsiregistruoti profilaktiniam vizitui, o susidūrus su rimtu skausmu – užsiregistruoti artimiausiam laikui, kai gydytojas galės jus priimti.

Ne visi tai žino, bet dažnu atveju skausmas nėra priežastis skubiausiai pagalbai, kai gydymas turi būti suteiktas nedelsiant, tad neretam susidūrusiam su juo reikės kiek luktelėti. Yra keletas būdų, kaip padėti sau ir šiuo atveju.

Jei kamuoja dantų jautrumas – pabandykite vengti rūgštaus maisto, gazuotų gėrimų bei rinkitės dantų pastą su fluoru. Jei dantį maudžia, o aplink jį dantenos paraudusios, kartais būtent jos gali būti šio pojūčio kaltininkės, tokiu atveju nepamirškite kruopščios higienos, skalavimų ir tarpdančių valymo, net jei pojūčiai jų metu nėra malonūs.

Jei dantį skauda ūmiai, ypač vakare ar naktį, skausmas plinta, o gal net sunku susigaudyti, kurią vietą skauda, gali būti, kad prasidėjo danties vidinių audinių uždegimas – pulpitas. Tokiu atveju, jums bus reikalingas endodontinis šaknies kanalų gydymas, tad ir skausmas pilnai nurims apsilankius pas gydytoją. Iki to laiko, pulpito simptomus ar kitus dantų ūminius skausmus padės lengvinti nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Pavyzdžiui, „Dolmen“ dantų skausmo atveju yra itin naudinga išeitis, nes padeda malšinti skausmą, o neseniai Lietuvoje atsiradęs geriamasis tirpalas gali būti suvartotas tiesiai iš paketėlio. Tai ypač patogu, jo net nereikia užgerti vandeniu.Vaistus reikėtų vartoti tik perskaičius pakuotės lapelį ir pasitarus su gydytoju arba vaistininku. Taip pat būtinai laikykitės rekomenduotinų jų dozių, stenkitės nemaišyti skirtingų medikamentų ir tuo labiau savarankiškai nesiimkite gerti antibiotikų.

Užsakymo nr.: PT_86392285