Menstruacijų skausmas – aktuali visuomenės sveikatos problema

Menstruacijų skausmai yra dažna būklė – ypač tarp jaunų moterų, ir tai yra viena dažniausių priežasčių, dėl kurios moterys ar merginos kreipiasi į savo ginekologą. Net Michelle Obama savo „Twitter“ paskyroje iškėlė svarbų klausimą: „Kodėl merginos vis dar praleidžia tiek daug pamokų dėl menstruacijų ciklo?“ Išties, fiziškai ir psichologiškai sunku ištverti skausmą, kamuojantį po kelias dienas kas mėnesį ir besitęsiantį dešimtmečius.

Svarbu žinoti, kad tarp jaunų moterų šiuos skausmus patiria bent 50 procentų moterų, tad jei esate viena iš jų, nesijauskite vieniša.

Kodėl tai vyksta?

Nors šis skausmas kamuoja daugelį moterų, mokslininkams vis dar sunku tiksliai atsakyti, kaip tai vyksta. Manoma, kad veikiant tam tikroms organizmo medžiagoms suaktyvėja kontrakciniai procesai, kurių pasekmė – deguonies trūkumas gimdos audiniuose ir, galiausiai, skausmas.

Mokslinės studijos įrodo, kad šie skausmai ženkliai paveikia mokslo rezultatus, socialinį gyvenimą ir gyvenimo kokybę. Tokios moterys dažniau kenčia ir dėl prastos nuotaikos bei sutrikusio miego. Dar prieš dvidešimt metų buvo nustatyta, kad tam tikros moterys turi didesnę riziką kentėti dėl menstruacinio skausmo, pavyzdžiui, rūkančios ar vartojančios alkoholį, turinčios didesnį KMI indeksą. Tačiau tikrai ne viskas priklauso nuo mūsų pačių, pastebėta, kad stipresnius skausmus moterys patiria ir neturėdamos žalingų įpročių, pavyzdžiui, tos, kurioms menstruacijos prasidėjo ankstesniame amžiuje ar pačios menstruacijos trunka ilgiau bei intensyviau ar kurių šeimos istorijoje menstruacijos dažniau yra skausmingos.

Gera žinia tai, kad šie skausmai gali sumažėti susilaukus vaikų ir senstant. Deja, bet taip nutinka ne visada, tad verta žinoti, kas gali pagelbėti, suvaldant šiuos nemalonius menstruacijų palydovus.

Žinokite veiksmingiausius būdus

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo yra dažniausia medikamentinė priemonė, kurią paskiria gydytojai menstruacijų skausmui lengvinti. Pirmas tokio tipo vaistas buvo aspirinas, arba kitaip, acetilsalicilo rūgštis, žinomas dar nuo 1899 metų. Žinoma, nuo to laiko rinkoje pasirodė ženkliai daugiau nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, galinčių efektyviai slopinti įvairios kilmės skausmus.

Šie vaistai pasižymi tuo, kad slopina tam tikros medžiagos – ciklooksigenazės, dalyvaujančios skausmo procese, veikimą ir taip sutrikdo skausmo grandinę. Mokslinė apžvalga, analizavusi 80-ies mokslinių studijų rezultatus, atskleidė, kad nesteroidinių vaistų nuo uždegimo efektyvumas buvo arti 53 procentų, lyginant su placebo, kurio efektas tesiekė 18 proc. Žinoma, moterys, pasirenkančios vartoti medikamentus turi žinoti ir apie pašalinius vaistų poveikius, pavyzdžiui, virškinimo sistemai.

Viena veiksmingai ir greitai veikiančių vaistinių medžiagų – deksketoprofeno trometamolis. Šios druskos savo sudėtyje turi vaistinis preparatas „Dolmen“. Kiekvienai moteriai, susiduriančiai su menstruacijų skausmais, patogu stalčiuje ar rankinėje visuomet turėti „Dolmen“ geriamojo tirpalo paketėliuose. Geriamasis tirpalas gali būti suvartotas tiesiai iš paketėlio, o tai ypač patogu, nes jo net nereikia užgerti vandeniu. Žinoma, šiuos vaistus reikėtų vartoti tik perskaičius pakuotės lapelį ir pasitarus su gydytoju arba vaistininku.

Dar vienas įrodymas apie sporto naudą

Norėdamos lengviau išgyventi sunkias dienas, šalia medikamentinio būdo išbandykite ir papildomas priemones, kurios yra prieinamos kiekvienai iš mūsų. Viena dažniausiai mokslo pasaulyje aptariamų priemonių – sportas.

Vieno tyrimo duomenys atskleidė, kad zumbos treniruotės gali sumažinti tiek skausmo intensyvumą, tiek trukmę. Kiti tyrėjai išbandė tempimo pratimų programą. Ištyrus 127-ių dalyvių, kurių viena dalis dalyvavo 12-os mėnesių trukmės tempimo pratimų treniruotėse, patyrė pastebimai mažesnius menstruacijų skausmus nei tos dalyvės, kurios šioje programoje nedalyvavo. Panašius rezultatus galima gauti ir užsiimant joga. 18–22 metų merginos buvo paprašytos 12-ą savaičių du kartus per savaitę 30 minučių skirti specialiems jogos pratimams. Po šio eksperimento buvo pastebima, kad sportavusios tyrimo dalyvės patyrė mažiau varginantį menstruacijų skausmą, be to, pagerėjo jų gyvenimo kokybė ir fizinis pasirengimas.

Kompleksinės priemonės ypač naudingos

Gerai žinomas ir dar vienas faktas, kad moteriškus skausmus efektyviausiai galima valdyti imantis įvairių priemonių kompleksiškai.

Tyrėjai dalinasi išvadomis, kad moterų savijautą ženkliai pagerino ne tik fizinė veikla, bet ir masažas su raminančiu levandų aliejumi. Subalansuota mityba, kaip ir galėtume tikėtis, taip pat neatsiduria paskutinėje vietoje. Ir, atvirkščiai, dietų besilaikančios ar persivalgančios moterys patiria daugiau su menstruacijomis susijusių neigiamų reiškinių.

Taigi, galime apibendrinti, kad jei jus vargina menstruacijų skausmai, verta išbandyti reguliarius tinkamus fizinius pratimus, subalansuotą mitybą, masažą su levandų aliejumi bei nesteroidinius vaistus nuo uždegimo. Taip pat, taikant šias priemones kompleksiškai, stenkitės vengti rūkymo, alkoholio vartojimo bei kitų žalingų įpročių.

Užsakymo nr.: PT_86361483