OÜ „Dipperfox“ vadovė Jaana Külm džiaugiasi, kad „Dipperfox“ prekių ženklas ir dizainas dabar yra apsaugoti tiek Europos Sąjungoje, tiek JAV. Patento galima siekti tik dar neparduodamam gaminiui, o kadangi patentų paraiškų nagrinėjimas užtruko pusmetį, buvo atidėtas ir oficialus „Dipperfox“ pristatymas.

„Nuo analogiškų gaminių mes pirmiausia skiriamės gręžimo greičiu ir efektyvumu, kuris pasiekiamas dinamiškai keičiant pavarą, keičiamomis geležtėmis ir keičiamais galiniais varžtais“, – sako Jaana Külm.

Kalbame apie prie ekskavatoriaus strėlės galo tvirtinamą profesionalų įrankį, kurio pjovimo geležtes suka hidraulinė pavara su pavarų dėže ir kuri, vaizdžiai tariant, supjausto kelmą į riekes iki pat išsišakojančių šaknų. Kelmai trupinami labai greitai ir tausojant aplinką – vienam 45 cm aukščio kelmui sutrupinti vidutiniškai užtenka dvidešimties sekundžių, todėl per vieną valandą sutrupinama iki 180 kelmų.

Iš kelmo lieka tik plonos drožlės, kurias įrenginys taip pat sumaišo su dirvožemiu ir jos lieka ten, per metus susiskaidydamos į aplinkai saugų humusą.

Poreikis paskatino plėtrą

Kertant mišką atsikratyti kelmų būtina. Pavyzdžiui, jei kirtavietės teritorijoje planuojama ką nors statyti, planuojama įrengti elektros linijų priežiūros zoną, kurioje technika galėtų laisvai judėti. Taip pat tiesiant naujus įprasto ir lengvojo transporto kelius. Iki šiol tai dažniausiai buvo daroma paprasčiausiai išraunant kelmus, o tai yra daug darbo ir laiko reikalaujanti veikla ir dėl to taip pat sujaukiama visa aplinka. Tačiau naudojant „Dipperfox“, kelmus galima švariai sutrupinti, nepažeidžiant aplinkinio paviršiaus. Tokiu būdu galima greitai ir lengvai atsikratyti kelmų miesto erdvėse, parkuose ar alėjose.

Dipperfox vykdo plėtros darbus su dviem įmonėmis – iš vienos pusės atsižvelgdama į „OÜ Talvakas“ ekskavatorių įmonės poreikius ir iš kitos pusės remdamasi „OÜ PlasmaPro“ metalo darbų patirtimi. Iš šio bendradarbiavimo kilo idėja apie dabartinį kelmų grąžtą, nes žemės tvarkymo ir kasimo darbų srityje vis labiau reikėjo veiksmingų priemonių, kad vietovės, iš kurių pašalinti medžiai, būtų be kelmų.

Jis buvo pradėtas 2015 m., išbandyti įvairūs sprendimai. Pirmiausia 2017 m. buvo sukurtas su dabartiniu „Dipperfox“ kelmų grąžtu palyginti gana grubus įrenginys, siekiant patikrinti, ar tokia grąžto idėja apskritai veikia. Po metų buvo pagamintas kitas prototipas, kuris veikė taip gerai, kad jį jau buvo galima pardavinėti, tačiau jis vis tiek turėjo kai kurių trūkumų.

Pavyzdžiui, norint pakeisti geležtes, reikėjo išardyti visą korpusą, prie kurio buvo pritvirtintos geležtės, o tai buvo labai nepatogu operatoriui darbo objekte. Toliau plėtojant prototipą buvo gautas gatavas produktas, kurio geležtes galima keisti atskirai ir greitai.

Kelmų grąžto darbą reguliuoja automatinė hidraulinė pavarų dėžė, todėl darbas yra efektyvesnis. 2020 m. buvo išvystytas tarptautinis prekių ženklas bei sukurtas verslo modelis jo gamybai ir rinkodarai, kurio pagrindu dabar galima kurti naujas gaminių serijas.

Taupydami laiką uždirbate pinigus

RMK daro daug naujų miško proskynų ir atkuria buvusias pievų teritorijas, „Eesti Energia“ valo elektros linijų pagrindus, Kelių direkcija tiesia kelius su kelių apsaugos teritorijomis, statybos įmonės nori atsikratyti trukdančių kelmų, nepažeisdamos miesto aplinkos. Tai tik keletas sričių, kuriose „Dipperfox“ yra geriausias pagalbininkas. Šiandienos aktualios problemos pavyzdys galėtų būti kelmų šalinimas iš grunto po „Rail Baltica“ tiesiamomis infrastruktūros trasomis. Naudojant „Dipperfox“, sutaupoma daug darbo valandų ir atitinkamai materialinių vertybių. Be to, nereikia pamiršti, kad naudojant „Dipperfox“ kelmų grąžtą, raktinis žodis yra aplinką tausojanti technologija.

Dipperfox OÜ

Svarbus momentas yra ir šiandien paplitusi miško infekcijų ir kenkėjų problema, su kuria kovojama kelmų gręžimo metodu. Naudojant „Dipperfox“, taip pat galima užkirsti kelią plisti šakninei pinčiai, tai yra grybelinė liga, sukelianti šaknų ir stiebų puvimą.

„Dipperfox“ yra idealus vietovėse, kuriomis reikia pravažiuoti ir kurias reikia šienauti mašinomis, nes ten labiausiai trukdo ne medžių šaknys, o likę kelmai. Kadangi kelmų rovimas yra be galo daug darbo reikalaujantis užsiėmimas, „Dipperfox“ tai atlieka geriausiai rinkoje.

Dėl naujos technologijos „Dipperfox“ padeda naudotojams sutaupyti laiko ir pinigų bei įgyti konkurencinį pranašumą. Palyginti su kelmų rovimu, „Dipperfox“ duoda 10–15 kartų efektyvesnį, pinigais išmatuojamą rezultatą.
Jaana Külm, OÜ „Dipperfox“ vadovė

Dipperfox naudojamas kaip profesionalus įrankis vidutiniškai 12–30 tonų sveriantiems ekskavatoriams. Užuot rovusi kelmus ir eikvojusi laiką, degalus bei gadinusi žemę, „Dipperfox“ akimirksniu išgręžia kelmą ir problema būna išspręsta. Be to, eliminuojamas sudėtingas išrautų kelmų pašalinimo ir šalinimo procesas. Visada galima pasirinkti kelmų džiovinimo ir valymo procesą tačiau jų tvarkymas yra daug laiko ir resursų reikalaujantis užsiėmimas. Kelmų grąžtas išsaugo natūralų paviršių aplink kelmą ir jis visais atžvilgiais yra ekologiškas.

Dipperfox nuotr.

Reikalingą sverto jėgą leidžiantis nustatyti strėlės tvirtinimas įgalina „Dipperfox“ gręžti kelmą tokiu kampu, kuris gali būti reikalingas didesniems ar kreivai išaugusiems kelmams. Dipperfox OÜ

Pagrindinis darbų vykdytojo rūpestis yra laikas, reikalingas darbams atlikti, ir tai yra svari paslaugos kainos dalis. Paprastas ekonominis skaičiavimas rodo, kad kuo greičiau ir mažesnėmis laiko sąnaudomis galima atlikti projekto darbus, tuo greičiau galima pereiti prie naujo objekto. Tokiu būdu pasiekiame aiškų darbus atliekančios įmonės konkurencinį pranašumą rinkoje. Klientų atsiliepimai mums patvirtino, kad įgijome konkurencinį pranašumą, ypač giriamas greitas darbas ir tai, kad trupinant kelmą nelieka nepatogių likučių ir nereikia atkurti ar lyginti žemės. Be to, naujojo ekskavatoriaus savininkas gali pasiūlyti pridėtinę vertę konkurencinėje kovoje, naudodamas novatorišką įrankį.

Dėl naujos technologijos „Dipperfox“ padeda naudotojams sutaupyti laiko ir pinigų Palyginti su kelmų rovimu, „Dipperfox“ duoda 10–15 kartų efektyvesnį, pinigais išmatuojamą rezultatą

Pasiruošęs užkariauti pasaulį

Nuo kelmų frezos grąžtas pirmiausia skiriasi geležčių sukimosi greičiu. Jei frezavimas leidžia pašalinti kelmo viršutinę dalį iki žemės, tai „Dipperfox“ grąžtu mes pašaliname ir kelmo šerdį. Freza taip pat jautri visokioms kliūtims, geležtės gali sulūžti susidūrusios su akmeniu ar kokiu metaliniu daiktu, dirbant žemėje geležtės greitai atšimpa ir t. t. Kelmų grąžtas veikia ramiai ir atkakliai, o jo dalių nereikia dažnai keisti.

Pasitelkus savo pačių inžinerinę išmintį sukurta „Dipperfox“ hidraulinė pavara ir dinaminė pavarų sistema, joms spalio 14 d. gautas Europos patentas. Kaip tik laiku, kad kasmetinėje Estijos žemės ūkio parodoje Tartu pristatant „Dipperfox“ kelmų grąžtą, būtų galima drąsiai teigti, kad įrenginys buvo tinkamai užregistruotas, o jam sukurti naudojama pramoninė nuosavybė taip pat saugoma tarptautinėje rinkoje.

Daug naudos gauta bendradarbiaujant su EAS meistriškumo klasėmis ir priemonėmis, kurios buvo didelė paspirtis išleidžiant į rinką „Dipperfox“ prekių ženklą ir gaminį.

Šiais metais „Dipperfox“ laimėjo EAS dizaino meistriškumo pagrindinį prizą ir žiūrovų apdovanojimą. Be to, kelmų grąžtas buvo Estijos dizaino apdovanojimo nominantas grafinio ir skaitmeninio dizaino kategorijoje, Estijos verslininkystės apdovanojimuose pateko į dešimtuką geriausių metų novatorių ir dizaino įgyvendintojų kategorijose bei užėmė antrą vietą Pernu žemės metų produktų kategorijoje.

Dipperfox – visų kelmų siaubas

• Sukurta Estijoje ir pagaminta Pernu bendrovės „Dipperfox OÜ“.
• Prekių ženklo savininkas, gamintojas ir pardavėjas yra OÜ „Dipperfox“.
• Skirtas naudoti tipiniams 12–30 tonų ekskavatoriams.
• Hidraulinės alyvos poreikis: 110–220 litrų per minutę.
• Alyvos slėgis: 180–320 bar.
• Darbinis greitis idealiomis sąlygomis – vieno kelmo sutrupinimas kartu su pozicionavimu – 20 sekundžių, 180 kelmų per valandą.

Šaltinis: OÜ Dipperfox

Užsakymo nr.: PT_86255411