Kaip pasakoja UAB „Stokker“ Lietuvoje Žemės ūkio technikos padalinio vadovas Raimundas Janarauskas, iki šiol įmonė mūsų šalyje buvo žinoma kaip „Kubota“ traktorių ambasadorė, tačiau jau šiais metais bendrovės siūlomos technikos asortimentą papildė ir naujieji žemės ūkio padargai.

„Dar prieš „Kubota“ kompanijai tampant „Kverneland Group“ savininke, pastarosios bendrovės gaminami žemės ūkio padargai buvo žinomi kaip vieni iš rinkos lyderių Europoje, o Lietuvoje šio prekės ženklo produktai yra pardavinėjami jau daugiau nei 20 metų. „Kubota“, perėmusi norvegų patirtį, ir toliau tęs jų darbus – padargai bus gaminami tose pačiose gamyklose, naudojamos tas pačias laiko patikrintas medžiagas bei technologijas. Kitaip sakant, prekės ženklas – naujas, tradicijos – gilios“, – teigia R. Janarauskas.

Visgi, visas naujosios technikos asortimentas, kaip aiškina „Stokker“ atstovas, Lietuvos rinką pasieks ne vienu kartu. Padargai, priklausomai nuo jų paskirties, bus pristatomi skirtingu metų laiku.

Naujausia technika – raktas į sėkmingą ūkį

„Stokker“ padalinio Lietuvoje vadovo teigimu, šiais technologijų bei inovacijų laikais žemės ūkio technika, kaip ir daugelis kitų sričių, nestovi vietoje bei nuolat tobulėja, todėl ūkininkams, norintiems konkuruoti rinkoje, naujos technikos įsigijimas tampa vienu iš prioritetų.

„Konkurencinės sąlygos verčia investuoti į naujas technologijas. Sėkmingas ūkis – tai toks ūkis, kuris yra tiek pelningas, tiek ir augantis. Visgi, kaip pasiekti šiuos du dalykus? Čia ir atsiranda technologijų vaidmuo. Nuo to, kokį mes turime inovacijų lygį, koks mūsų turimos technikos efektyvumas, priklauso, koks sėkmingas bus ūkis. Paprastai tariant, norint didinti pajamas – reikalingos naujos technologijos, kurios darbą atliktų greičiau, našiau ir produktyviau“, – sako R. Janarauskas.

Pašnekovo pasiteiravus, kokiomis tendencijomis vadovaujasi jų klientai bei kokie yra jų lūkesčiai, renkantis žemės ūkio techniką, „Stokker“ atstovas sako, kad Lietuvos ūkininkai vis dažniau atkreipia dėmesį į rinkos naujienas.

„Iš sandorių kiekio ir bendravimo su pačiais klientais galime spręsti, kad Lietuvoje senas tarybines mašinas keičia nauja, moderni žemės ūkio technika. Ūkininkai pageidauja, kad juos aptarnaujanti kompanija pasiūlytų vakaruose gamintą žemės ūkio techniką. Tai viena iš indikacijų, kad mūsų žemės ūkio sektorius supranta, kad tik nauja ir efektyvi technika gali atnešti norimus rezultatus, todėl yra linkęs keistis bei atsinaujinti“, – teigia R. Janarauskas.

Pasitempti verčia ir Europos Sąjunga

Tiek gamintojams, tiek ir patiems ūkininkams žemės ūkio technikos srityje, pasak R. Janarausko, nemažą įtaką daro ir įvairūs aplinkosauginiai reikalavimai bei nuostatos.

„Europos Sąjunga įtaka daugiausiai pasireiškia per žaliąjį kursą. Tai reiškia, kad dyzeliniai vidaus degimo varikliai, kuriuos įprastai naudoja traktoriai, kombainai ir kita žemės ūkio technika, turi tam tikrus ekologinių reikalavimų standartus, kurie užtikrina, jog būtų tausojama aplinka. Tokiu būdu vyksta konkurencija tarp gamintojų, siekiama kurti kuo našesnę ir galingesnę, tačiau kaip įmanoma aplinkai draugiškesnę techniką“, – sako pašnekovas.

Tuo metu ūkininkai iš šios konkurencinės kovos gauna ne tik moderniausią techniką, tačiau, kaip sako „Stokker“ padalinio Lietuvoje vadovas, ir garantiją, jog dirbant su tokia žemės ūkio įranga yra eliminuojama rizika nusižengti galiojantiems aktams dėl pesticidų bei kitų kenksmingų medžiagų viršijimo.

„Ekologinis aspektas nėra susijęs vien tik su tuo, kokios medžiagos yra išberiamos ar paskleidžiamos, dirbant žemę. Tai kartu ir pesticidų bei trąšų panaudojimas. Ir šioje vietoje vėl atsiranda žemės ūkio technikos efektyvumas bei preciziškumas. Žinome, kad tręšiant ar purškiant laukus, būtina laikytis nustatytų normų, todėl kuo technika modernesnė, tuo ji tiksliau gali paskirstyti purškiamas medžiagas, neperdozuoti, nenukrypti nuo normų, netyčia „nenupurkšti“ vandens kanalų ir t.t.“, – aiškina R. Janarauskas.

Investicija į ateitį

Kai kam, galbūt, gali pasirodyti, kad atsinaujinti žemės ūkio techniką gali tik stambūs ūkiai, tačiau R. Janarausko teigimu, iš tiesų – tai nėra tiesa.

„Natūralu, kad stambieji ūkiai Lietuvoje gali įsigyti daugiau modernios technikos, tačiau tiesa ir ta, kad kuo didesnis ūkis, tuo techniką reikia keisti dažniau, nes paprasčiau laikui bėgant ji išnaudoja savo resursus. Tuo metu mažesnis ūkis, pasinaudodamas valstybės paramomis ar sukauptu kapitalu, įsigyja, pavyzdžiui, vieną traktorių, ir jam visiškai užtenka šios technikos pagrindiniams žemės ūkio darbams. Kadangi žemės jis turi mažiau, su traktoriumi dirba trumpiau, todėl turima įranga gali naudotis, kad ir 10 ar 15 metų“, – sako pašnekovas.

Todėl, pasak „Stokker“ atstovo, naujos technikos įsigijimą reikėtų matuoti ne tik pinigine išraiška, bet ir jos atnešama nauda.

„Šioje vietoje tiek stambus, tiek ir smulkus verslas ieško geriausių būdų gauti pelnui, skirtumas tik tas, kad vienam technikos reikia daugiau, o kitam – mažiau. Galimybių ją įsigyti abu turi, todėl lieka tik vienas klausimas – kokią techniką pasirinkti, kad ši garantuotų efektyvų ir našų darbą“, – teigia R. Janarauskas.

Naujųjų „Kubota“ šienapjovių galimybės

Kaip jau žinoma, „Stokker“ asortimentą pirmoji šiais metais papildys žolės apdorojimo technika, o jos pasididžiavimas – „Kubota“ šienapjovės, kurios pasižymi išskirtine pjovimo lenta, pagaminta iš vientiso metalo plokštės, kuri yra sutvirtinta „U“ formos profiliais, todėl yra patvari ir ilgaamžė.

Negano to, joje yra nemažas tepalo kiekis, todėl pjovimo lenta nekaista bei nereikalauja dažno aptarnavimo. Pati mašina dirba tylai, todėl nepavargsite nuo didelio garso dirbdami ilga darbo dieną.

Dėl joje esančių didelio diametro ir unikalaus dizaino krumpliaračių, sukimo jėga sklandžiai perduodama į pjovimo diskus. Pačiame „Kubota“ šienapjovėse pjovimo diske yra įtaisyti trys pjovimo peiliai, o tai reiškia trečdaliu mažesnę apkrovą vienam peiliukui, tolygesnį apkrovos pasiskirstymą, sklandesnį galios panaudojimą ir tvarkingas bei švariai nupjautas ražienas.

„Kubota“ šienapjovėse yra lyginis priešingai besisukančių diskų skaičius, o tai pagerina pjovimo diskų persidengimą, geresnį masės transportavimą ir net esant labai blogoms ir šlapioms sąlygoms, šienapjovė nepalieka nenupjautų žolės juostų.

Užsakymo nr.: PT_86159885