RAW mityba – prigimtinės mitybos atspindys

RAW, kitaip sakant, žalia mityba susideda iš šviežių, visiškai neapdorotų gyvulinės kilmės baltymų ir riebalų bei dalies šviežių augalinės kilmės produktų. Šis mitybos modelis yra natūraliausias ir esantis arčiausiai prigimtinės plėšrūnų mitybos. Tiesa, mūsų šunys negali patys susimedžioti ar kada nori nusiskinti kokią nors uogą, tuo rūpinamės mes, šeimininkai.

„Tinkamai paruošta ir subalansuota mityba užtikrina visas reikiamas maistines ir mineralines medžiagas šuns organizmui, todėl papildomai nereikalauja nei vitaminų, nei papildų ar sintetinių priedų. Žinoma, ypač svarbu tinkamai parinkti tiekėjai, produktus reikėtų įsigyti iš patikimų ūkių ir ieškoti kuo natūralesnių alternatyvų,” – dalintis žiniomis apie šią mitybos šaką pradeda augintinių mitybos specialistė, ZENOO prekės ženklo įkūrėja Agota Jakutytė.

Kuo ypatinga RAW mityba?

Vid. Azijos aviganio Barono šeimininkė Diana sutiko pasidalinti savo istorija apie augintinio pokyčius perėjus prie RAW mitybos. Baronui buvo diagnozuoti kristalai šlapimo takuose, būdavo dienų, kai šuo šlapindavosi su kraujo priemaišomis. „Veterinarai rekomenduoja daug įvairaus, bet specializuoto sauso maisto, bet mano Baronas labai išrankus, ir labai sunkiai jį valgė, todėl ne tik prarado svorio, bet ir pradėjo slinkti kailis, o galų gale prasidėjo ir alergija, kuri nusėjo Barono odą žaizdomis”,- pasakoja šuns šeimininkė.

Šunų mityba

Ieškodama sprendimo kaip palengvinti augintinio patiriamus simptomus, Diana savo šuniui pritaikė RAW mitybą. Po dviejų mėnesių nuo naujos mitybos pradžios nebeatsirado daugiau žaizdų, o po pusmečio - šlapimo takuose esantys kristalai pradėjo tirpti. “Neslėpsiu, buvo sudėtinga pačioje pradžioje, nes rasti natūralių produktų dideliais kiekiais tikrai nelengva, su draugais juokdavomės, kad mūsų šunys valgo geriau nei mes patys”,- patirtimi dalijasi Diana.

Dažniausiai šeimininkų pastebimi rezultatai: pagerėjusi odos būklė, kailio blizgesys, dingusios alergijos, susitvarkiusi virškinimo sistema, mažesnis išmatų kiekis, švaresnis dantys, dingusios apnašos ir ne ašarojančios akys, susitvarkęs svoris, grįžusi energija, retesni susirgimai ir vizitai pas veterinarą.

RAW mityba bei BARF ir Prey modeliai – kuris tinkamesnis?

„Pastebiu, kad Lietuvoje dažnai kyla nesusipratimas, kuris teigia, kad BARF ir RAW yra dvi skirtingos dietos. Tačiau taip nėra. BARF ir Prey modeliai yra RAW mitybos šakos, turinčios keletą skirtumų, bet abi tinka pilnavertei augintinių mitybai“, – aiškina augintinių mitybos specialistė Agota Jakutytė.

Šunų mityba

Įprastai BARF mitybos racione be gyvulinės kilmės produktų dar naudojamos uogos, vaisiai, daržovės, sėklos bei įvairūs aliejai, kurie papildo racioną įvairiais vitaminais ar mineralais, gali ne tik sustiprinti imunitetą, bet ir būti nepakeičiama pagalba gydant tam tikrus susirgimus. Įprastai BARF formulė atrodo taip: 60% raumeninės mėsos, 10% kaulų, 15% organų (iš kurių 5% kepenų), 7% daržovių, 5% žuvies, 3% sėklų ir/ar uogų.

Prey modelis ir pagal jį sukurta mityba yra šiek tiek mažiau populiari Lietuvoje. Šioje mitybos šakoje naudojami tik gyvulinės kilmės produktai, jie yra pagrindinis porcijos ingredientas. Svarbu suprasti, kad Prey modelyje naudojami „pilni gyvūnai“, t.y. maitinama yra visa višta, su plunksnomis, kojomis, vidaus organais ir pan.

Ką svarbu žinoti prieš pradedant maitinti RAW?

Mokslininkai ištyrė, kad šunų, kurie buvo maitinami sausu maistu skrandžio rūgštis yra šarmingesnė (aukštesnis pH rodiklis), nes sausas maistas yra kelis kartus kaitinamas, todėl yra lengvai skaidomas, o šuns visas virškinimo traktas prisitaiko prie tokio maisto virškinimo, todėl skrandžio rūgšties pH kyla, o neįdarbinti virškinimo fermentai tiesiog išnyksta.

Šunų mityba

„Norint augintinį maitinti žalia mėsa, žaliomis daržovėmis, sėklomis, šarminės skrandžio rūgšties nepakanka, reikalinga žemesnis pH lygis (apie 2 pH) bei virškinimo fermentai, kurie organizmui padeda suvirškinti tokį maistą. Verta paminėti, kad ilgai sausu maistu maitintiems šunims mitybos pakeitimas gali užtrukti“, – savo patirtimi dalijasi Agota Jakutytė.

Būtent todėl labai nerekomenduojama RAW maisto maišyti su sausu maistu, nes tuomet virškinimo traktas patiria didžiulę apkrovą bandydamas prisitaikyti prie vis keičiamo maisto, pH lygis lieka labiau šarminis, vadinasi, mėsa ir švieži produktai skrandyje virškinami ilgiau, gali prasidėti fermentacijos/gedimo procesai.

Kaip pradėti maitinti RAW maistu?

Kaip ir žmonėms, taip ir augintiniams reikia laiko priprasti ir adaptuotis prie naujos mitybos. Augintinių mitybos specialistės teigimu, populiariausi yra du šunų mitybos keitimo būdai:

1. Bado dieta

Po paskutinio maitinimo 24 valandas augintiniui neduokite jokio maisto, skanukų, kaulų, palikite tik galimybę atsigerti šviežio vandens. Praėjus 24 valandų laikotarpiui, šuniui pasiūlykite jau naujojo maisto.

Bado dietos perėjimas gali būti taikomas suaugusiems ir sveikiems šunims, nerekomenduojama jo taikyti senjorams ar sveikatos problemų turintiems šunims, mažiems šuniukams bei šunims, kurie labai ilgą laiką valgė tik sausą maistą.

2. Mitybos keitimas palaipsniui. Taikant šį metodą mityba yra pakeičiama šiek tiek daugiau nei per savaitę, t.y.:

  • 1 dieną dienos porciją sudaro įprastas maistas ir mažas kiekis naujo maisto;
  • 2–3 dienomis dienos porciją sudaro 75% įprasto maisto ir 25% naujo maisto;
  • 4–5 dienomis dienos porciją sudaro 50% įprasto maisto ir 50% naujo maisto;
  • 6–7 dienomis dienos porciją sudaro 25% įprasto maisto ir 75% naujo maisto;
  • O nuo 8 dienos visą porciją sudaro tik naujas maistas.


„Norėdami palengvinti organizmo ir virškinimo trakto adaptaciją prie naujos mitybos – naudokite probiotikus. Rekomenduoju rinktis ne sintetinius, o natūralius probiotikus, kurie nedirgins organizmo ir nesukels papildomų reakcijų. Geriausia rinktis kefyrą, natūralų jogurtą, raugintus kopūstus – jie padės atstatyti žarnyno mikroflorą bei paskatins reikalingų fermentų gamybą“, – teigia augintinių mitybos specialistė Agota Jakutytė.

Specialistė pabrėžia, kad normalu, jei šuniukas pirmomis dienomis minkščiau tuštintis, nes pasikeitus mitybai organizmas patiria stresą, o nemokėdamas suvirškinti naujų medžiagų jas identifikuoja kaip antikūnius, kuriuos bando pašalinti iš organizmo, todėl neskubėkite nerimauti.

Daugiau apie RAW mitybą, jos privalumus ir kuo ji naudinga šunų organizmui žiūrėkite laidoje „Nuo letenos iki uodegos“ per DELFI TV.

Užsakymo nr.: PT_86118739