Nuo parlamento salės iki kompiuterio ekrano

Kaip pasakoja A. Kubilius, kaip ir daugelyje kitų sričių, taip ir Europos Parlamente darbas nuotoliniu būdu šiais laikas tapo nieko nebestebinančia kasdienybe.

„Dar pavasarį parlamentas sukūrė visą sistemą, skirtą darbui nuotoliniu būdu. Tiek diskusijos, tiek balsavimas dabar vyksta internetu. Iš vienos pusės žiūrit, žinoma, yra ir trūkumų: nematai visų kolegų, o bendravimas per kompiuterį, visgi, neatperka realių diskusijų. Tačiau, iš kitos pusės, toks darbas atveria visai naujas galimybes. Anksčiau, norint rengti neformalius seminaras, įvairius susitikimus su kitose šalyje esančiais delegatais, reikėdavo užsakinėti skrydžius, viešbučius, diskusijų erdves, tačiau dabar, naudojantis internetu, tai padaryti galima žymiai lengviau ir greičiau, nepakilus nuo savo kompiuterio“, – teigia politikas.

Andrius Kubilius

Tačiau tai, kad darbas persikėlė į internetinę erdvę, pasak A. Kubiliaus, dar nereiškia, jog jo sumažėjo. Atvirkščiai – darbo atsirado dar daugiau, tačiau politikas jo nesikrato ir sako, kad tokia ir yra jo politinė pareiga.

„Kadangi dabar galimybių atsirado daugiau, natūraliai ir darbo kiekis išaugo. Kartais, po dienos „šokinėjimo“ nuo vieno „Zoom“ pokalbio prie kito, jautiesi labiau pavargęs nei po posėdžių parlamente, tačiau politikoje darbo valandų aš neskaičiuoju. Jei reikia, tenka padirbėti ir ilgiau. Praleisti daugiau laiko kažką darant – tikrai nėra problema. Kur kas blogiau, jei dirbi daug, bet rezultatų kaip nėra, taip nėra. Džiaugiuosi, kad darbai vyksta intensyviai, ir tai yra svarbiausia“, – sako pašnekovas.

Tiki demokratijos šansais Rytuose

Per pastaruosius metus A. Kubiliui Europos Parlamente teko inicijuoti ne vieną rezoliuciją, o vienos reikšmingiausių – Rytų Europos regiono politikos vertinimas.

Andrius Kubilius

„Pernai metus užbaigėme Molotovo ir Ribentropo pakto rezoliucija (aiškina, kad tiesioginis šio pakto padarinys – Baltijos šalių aneksija ir sovietų invazija į Lenkijos Respubliką – aut. pats.), kuri, kaip mes juokaujame, Vladimirą Putiną privertė tapti „istoriku“. Rusijos prezidentą labai papiktino ši rezoliucija, todėl jis ėmė rašyti įvairius pseudoistorinius straipsnius“, – šypsosi politikas.

Po Aleksėjaus Navalno apnuodijimo A. Kubiliui taip pat teko parengti rezoliuciją dėl Rusijos vykdomos politikos peržiūrėjimo.

„Ši rezoliucija atvėrė duris visai naujiems procesams ir galimybėms, vertinant kaimyninių šalių politiką. Prieš šventes per daug įsiplėsti apie politiką, galbūt, nereikėtų, todėl galiu pasakyti tik tiek, kad, mano manymu, poslinkiai Rytų regione yra labai ryškūs ir reikšmingi“, – teigia europarlamentaras.

A. Kubilius buvo ir vienas iš 2020 m. Sacharovo premijos už minties laisvę iniciatorių, o šios premijos laureatais tapo Baltarusijos demokratinė opozicija, kuriai atstovauja Baltarusijos demokratinės opozicijos Koordinavimo taryba.

„Pilietinė baltarusių tauta yra 21 a. atradimas. Tikrai daugeliui ir man pačiam atrodė praktiškai neįmanoma, kad Baltarusijoje demokratinės revoliucijos apraiškas matysime anksčiau nei Rusijoje. Tačiau, tai kas vyksta Baltarusijoje, kokį norą, valią ir drąsą žmonės rodo, visai Europai yra didžiulis atradimas ir įkvėpimas“, – sako politikas.

Veiklos per šventes netrūksta

Dabar, kai darbus bent trumpam gali palikti nuošalyje, visas A. Kubiliaus dėmesys sutelktas į artėjančias šventes. Kaip pasakoja pašnekovas, įprastai per šventes prie stalo susirinkdavo visa šeima, tačiau dėl dabartinės situacijos politikas šias Šv. Kalėdos ir Naujuosius metus sutiks tik su savo žmona.

„Tikrai įdomu, kaip atrodys mūsų šventės, kai su žmona dviese sėdėsime prie stalo su kompiuteryje įjungtu „Zoom“ ir aiškinsimės su anūkais, ką gi šiais metais jiems atnešė Kalėdų senelis“, – juokiasi pašnekovas.

Kaip teigia europarlamentaras, Šv. Kalėdos jam yra ramybės ir atsipalaidavimo metas, o laisvą šventinį laiką jis yra linkęs išnaudoti mėgstamai savo veiklai.

„Kalėdos, pirmiausia, man yra buvimas su artimais žmonėmis ir galimybė pailsėti bei daugiau laiko skirti savo artimiesiems. Jei už lango yra sniego, labai mėgstu slidinėti. Mano tėvai buvo slidinėjimo entuziastai, todėl nuo vaikystės su seserimi buvome „statomi ant slidžių“ ir šis pomėgis išliko iki šių dienų, Na, o jei sniego nėra, su žmona mėgstame pasivaikščioti gryname ore“, – pasakoja politikas.

Bet koks fizinis aktyvumas, pasak A. Kubiliaus, jam yra ypač svarbus, mat tai jam leidžia pailsėti po darbo, susitvarkyti mintis bei atgauti jėgas. Politikas prisimena, kad dar 2000 m., vadovaudamas vyriausybei, pamėgo dviračius.

„Be slidžių ar pasivaikščiojimo į mano fizinio aktyvumo arsenalą dar patenka ir dviratis. Tuo metu, po sunkios darbo savaitės, kiekvieną sekmadienį sėsdavau ant dviračio ir mindavau 100 km. Dabar, kai pagalvoju, šiek tiek gaila apsaugos vyrų, kuriems tekdavo vargti iš paskos. Na, bet tuomet dar jauni vyrai buvo, tai labai ir nepavargdavo“, – juokiasi europarlamentaras.

Andrius Kubilius

Be aktyvaus laisvalaikio praleidimo, A. Kubilus sako mėgstantis laiką leisti skaitant knygas bei klausantis muzikos.

„Pastaruoju metu esu nutolęs nuo grožinės literatūros, todėl net ir skaitomos knygos yra arti politinės veiklos. Dabartinis mano skaitinys – Margaret Thatcher biografija. Pasakysiu atvirai, skaitau kaip tikrai gerą detektyvą ir negaliu atsitraukti. Per šios politikės biografiją galima pamatyti visą Didžiosios Britanijos 20 a. antros pusės istoriją.

Kalbant apie muziką, esu konservatyvus. Tiesą sakant, galbūt, tai ir žmonos, kuri ilgą laiką Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre grojo smuiku, įtaka, jog esu klasikinės muzikos gerbėjas. Man patinka Bachas, Bethovenas. Tačiau mėgstu prisiminti ir savo jaunystės laikų muziką, kurios mano kolekcijoje tikrai netrūksta: „The Beatles, „Queen“ ir t.t.“, – savo muzikos skonį atskleidžia A. Kubilius.

Visgi, ilgai mėgautis ramybe savo namuose Lietuvoje A. Kubilius nežada, jau sausio 11 d. Europos Parlamentas sugrįžta į darbus.

„Žiūrėsime, kokia situacija, kalbant apie pandemiją, bus po Naujųjų metų. Jei ir toliau turėsime daug užsikrėtimo koronavirusu atvejų mūsų šalyje, Briuselyje greičiausiai pasiliksiu ir ilgesniam laikui, nes tokiu metu dažnas skraidymas Belgija–Lietuva tikrai nėra pats teisingiausias pasirinkimas. Tačiau labai tikiuosi, kad bent jau vasarą galėsime gyventi laisviau, keliauti ir visų gyvenimas grįš įprastines vėžias. To visiems švenčių proga ir linkiu“, – pokalbį baigia europarlamentaras.

Informacijos skleidimas bus apmokėtas iš EPP grupės, kuriai priklauso EP narys Andrius Kubilius, sąskaitos

Užsakymo nr.: PT_86076375