„Nuo Lietuvos jaunimo sostinės iki jaunimo strategijos ar Ambasadorių forumo. Visos šios strateginės iniciatyvos, kurias per metus ketina pradėti Klaipėdos miestas, nukreiptos į vieną svarbų tikslą – suteikti balsą jauniems žmonėms visoje Lietuvoje. Mes norime stiprinti jaunimo ir su jaunimu dirbančias organizacijas, paruošti jas stipriai ir kokybiškai atstovauti jaunus žmones tiek savivaldybėse, tiek ir įstatymų leidimo ar vykdymo struktūrose”, – Klaipėda – Europos jaunimo sostinė 2021 idėją apibendrina Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Jaunimo ir bendruomenių reikalų koordinavimo grupės vadovė (Jaunimo reikalų koordinatorė) Aistė Valadkienė.

Lietuvos jaunimo sostinės iniciatyva

Lietuvoje sėkmingai vystomos kultūros, mažosios kultūros sostinių iniciatyvos, o Klaipėda pirmą kartą inicijuoja naują koncepciją ir ragins rinkti Lietuvos jaunimo sostinę. Kiekvienas šalies miestas susiduria su savais iššūkiais ir problemomis, todėl didžiausias tokios iniciatyvos tikslas – suteikti galimybę prie sprendimų prisidėti ir jaunimui.

„Pastaruosius dvejus metus Klaipėdai ruošiantis perimti Europos jaunimo sostinės titulą, teko dirbti su įvairiomis jaunimo organizacijomis ir išgirsti daugybę išskirtinių idėjų, kurios įgyvendinamos skirtinguose miestuose. Lietuvos jaunimo sostinės iniciatyva padėtų jauniems žmonėms ir jų organizacijoms dalintis savo patirtimi ir pasiekimais jaunimo politikoje. Norime sudaryti sąlygas plėtoti ir užtikrinti jaunimo įsitraukimą į miesto politinį, socialinį, ekonominį gyvenimą. Suteikti jiems įrankių daryti pokytį ir padėti savo miestui augti“, – teigia A. Valadkienė.

Prie idėjos įgyvendinimo prisideda ir Jaunimo reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (JRD). JRD skelbs konkursą, kuriame visos Lietuvos savivaldybės turės galimybę laimėti Lietuvos jaunimo sostinės 2023 titulą. Jaunimo reikalų departamento direktoriaus Jono Laniausko teigimu, konkursu bus siekiama aktualizuoti jaunimo politiką ir jos svarbą ne tik laimėjusiame mieste, bet ir visoje Lietuvoje.

„Lietuvos jaunimo sostine tapęs miestas bus kviečiamas ypatingą dėmesį skirti jaunimo politikai, jos praktiniam įgyvendinimui. Svarbiausias akcentas – dialogas su jaunimo organizacijomis sprendžiant konkrečiai žmonių grupei aktualius klausimus ir problemas. Taip pat tai galimybė ir pačioms jaunų žmonių organizacijoms pritraukti naujų narių ir atkreipti bendruomenės dėmesį į savo sprendžiamus iššūkius“, – teigia J. Laniauskas.

Iniciatoriai tikisi, kad Lietuvos jaunimo sostinės idėja jaunus žmones paskatins drąsiai kalbėti apie bėdas ir iššūkius su kuriais susiduria net ir mažiausiuose miesteliuose bei paskatinti diskusijas tarp gyventojų ir valdžios atstovų. Tiek didieji, tik ir maži šalies miestai turi gerųjų pavyzdžių – jaunimo organizacijų inicijuotų pokyčių – kurie gali įkvėpti ir padrąsinti kiekvieną imtis veiksmų siekiant išspręsti aktualias problemas.

Jaunimo ambasadorių forumas – platforma pokyčiams

Šios platformos idėja gimė Europos jaunimo sostinės kontekste. Iniciatoriai pastebėjo, kad formalios ir įprastos jaunimo įsitraukimo į visuomeninį gyvenimą formos domina vis mažiau. Būtent todėl ir Klaipėda ieškojo netradicinių būdų sukurti erdvę, kurioje jauni žmonės galėtų drąsiai reikšti savo mintis ir dalintis idėjomis.

Aiste Valadkienė

„Prie Jaunimo ambasadorių forumo veiklos prisidėti bus kviečiami visi jaunuoliai, kuriems rūpi miesto gerovė. Čia jauni žmonės turės galimybių kelti rūpimus klausimus, spręsti problemas. Reikia pripažinti, kad aktyvūs jaunuoliai geriausiai žino, kas jiems aktualu bei svarbu ir kartais tokie žmonės nenori arba negali priklausyti jau egzistuojančioms struktūrizuotoms organizacijoms. Būtent dėl šių priežasčių Jaunimo forumas telks visus norinčius – tai atvira erdvė“, – A. Valadkienė.

Specialistės teigimu, „Atvira erdvė“ – ne tik šūkis. Per 2021 metus iniciatoriai kvies jaunus žmones kurti forumo struktūrą, nuostatus – jaunuoliai bus šios idėjos bendrasavininkai. Vienas pagrindinių iniciatyvos tikslų – analizuoti problemas, pateikti sprendimo būdus ir dalintis įžvalgomis su sprendimų priėmėjais – Jaunimo reikalų taryba, miesto Jaunimo reikalų koordinatore. Kol kas šios platformos idėja bus vystoma tik Klaipėdoje, tačiau iniciatoriai tikisi, kad įkvėpti uostamiesčio pavyzdžio, panašių iniciatyvų imsis ir kiti miestai.

Balsas Klaipėdos moksleiviams

Kelias, siekiant tapti Europos jaunimo sostine, Klaipėdai buvo netrumpas, tačiau tokie iššūkiai leido dar geriau suprasti jaunuosius miestiečius. Tam, kad problemų sprendimus galėtų realizuoti patys mokiniai, 2021 m. Klaipėda numato įgyvendinti dalyvaujamojo biudžeto modelį miesto gimnazijose ir profesinėse mokyklose.

„Tokia iniciatyva suteiks galimybę vietos moksleiviams patiems spręsti, kaip geriausiai panaudoti dalį Europos jaunimo sostinės biudžeto. Pilotinėje projekto stadijoje šiandien dalyvauja 4 miesto mokyklos, o mokiniai pasiūlė jau 22 idėjas: nuo patalpų pritaikymo laisvalaikiui iki radijo stoties įkūrimo. Mūsų tikslas – skatinti mokinių iniciatyvas Klaipėdos mieste, burti mokinių ir mokyklų bendruomenes, didinti mokinių įtraukimą į sprendimų priėmimo procesus“, – sako A. Valadkienė.

Europos sostinė – ne tik titulas, bet realūs pokyčiai

Klaipėdos jaunimo reikalų koordinatorės teigimu, Europos jaunimo sostinės metai bus ne tik įdomių ir naudingų renginių, bet ir pokyčių metai. Vienas pirmųjų ir svarbiausių tikslų – padidinti savivaldybės skiriamą biudžetą jaunimo politikos vykdymui nuo 0,92 proc. iki 2,5 proc. Taip pat organizatoriai siekia didesnio susidomėjimo savanoriška veikla mieste bei miesto atvirumo kartais nepatogioms, nestandartinėms temoms. Galiausiai, #ChooseKlaipeda ambasadorių projektas prisideda prie miestiečių santykio su miesto kūrimu.

Visi šie siekiai bus įgyvendinami ne tik Lietuvos jaunimo sostinės, Jaunimo forumo ar dalyvaujamojo biudžeto iniciatyvomis. „Per metus ketiname parengti jaunimo strategiją, kuri bus integruota į Klaipėdos miesto strateginį plėtros planą. Su „Workation“ programa sieksime į miestą pritraukti partnerius iš įvairių pasaulio ir Lietuvos miestų bei atskleisti jiems Klaipėdos privalumus. Eksperimentinio atvirumo kultūros inkubatoriaus iniciatoriai įdarbino technologijas ir kvies klaipėdiečius pabūti kito kailyje – neįgaliojo, užsieniečio, LGBT bendruomenės nariu“, – kitas strategines kryptis vardija A. Valadkienė.

Ruošiantis Europos jaunimo sostinės titului organizatoriai įtraukė daugiau nei 500 jaunų žmonių, kurie siūlė savo idėjas, kėlė problemas. Visas šias iniciatyvas organizatoriai mato kaip tęstines, kurios padės kurti visiems atvirą, jaunimui draugišką ir jo potencialą atskleidžiantį, patrauklų, bendradarbiaujantį miestą.

Užsakymo nr.: PT_86058595