Lietuvoje įvestas karantinas atnešė pokyčių, bet modernizacijos procesai nesustoja. „Renovacijos projektų administratoriai atlieka svarbų vaidmenį daugiabučio atnaujinimo procese. Jie daugiausiai bendrauja su gyventojais ir atstovauja savininkų interesus. Karantino laikotarpiu kyla iššūkių bendraujant su gyventojais, nes negalime vykdyti gyvų susirinkimų. Visa komunikacija šiuo metu vyksta raštu, todėl kai kurių sprendimų priėmimas ir nuotolinis balsavimas gali trukti iki 7 savaičių“, – teigia Druskininkų būtų ūkio direktorė ir Lietuvos būtų ūkio asociacijos prezidentė Vladzė Prunskienė.

V. Prunskienė pastebi, kad gyvų susirinkimų ir konsultacijų metu gyventojams yra lengviau priimti sprendimus, tačiau dabar tenka ieškoti kitokių bendravimo sprendimų. Komunikacijai su gyventojais naudojamos pašto dėžutės, skelbimų lentos ir savitarnos svetainės. Visko skaitmenizuoti negalima, nes dalis gyventojų naudojasi elektroninėmis priemonėmis, dalis – ne.

Pandemija kelia iššūkius ir statybų aikštelėje

Didžioji dalis projektų sėkmingai įgyvendinami ir tikimasi, kad ilgalaikių neigiamų pasekmių nesukels. Tačiau vertinant trumpalaikėje perspektyvoje, tikėtina, jog dalis projektų gali vėluoti.

BETA direktorius Valius Serbenta pastebi, kad vėlavimai gali nutikti dėl pandemijos sukeliamų tam tikrų sunkumų: „Pagrindinė problema, su kuria susidūrėme pastaraisiais mėnesiais, yra sumažėję statybiniai pajėgumai, kadangi dalis statybininkų pandemijos metu išvyko iš Lietuvos arba izoliuojasi dėl koronaviruso. Taip pat rangovai karantino metu susidūrė su statybinių medžiagų trūkumu, jų vėlavimu. Procesą stabdo ir tai, jog vykdant kai kuriuos darbus, pavyzdžiui, keičiant langus ar santechniką, reikia patekti į butų vidų.“

Nepaisant karantino keliamų trukdžių, šiuo metu yra įgyvendinama apie 570 daugiabučių atnaujinimo projektų, dar daugiau nei 1000 projektų yra skirtingose projektų parengimo stadijose. Šiemet pasirašyta 390 naujų kredito sutarčių už daugiau nei 160 mln. eurų, nupirkta beveik 290 statybos rangos darbų už beveik 140 mln. eurų.

Gyventojai pastebi renovacijos suteikiamas naudas

Renovacijos rezultatus ir jų privalumus galima matyti jau dabar. Gyventojai pastebi ir įvertina renovacijos suteikiamas naudas – gražesnę aplinką, mažesnius mokesčius už šildymą, gamtos tausojimą. Rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ kartu su BETA atliktas reprezentatyvus Lietuvos gyventojų nuomonės tyrimas parodė, jog didžioji dalis šalies gyventojų mano, kad renovacija prisideda prie gyvenimo kokybės (85 proc.) gerinimo ir norėtų atnaujinti savo daugiabutį (79 proc.).

Modernizacijos dėka skaičiuojami reikšmingi energijos sutaupymai: „Šiandien apie šimtas tūkstančių šeimų gyvena atnaujintuose daugiabučiuose, kuriuose vidutiniškai sutaupoma 50-70 proc. šiluminės energijos. Renovuotų daugiabučių bendrai pasiektas skaičiuojamasis sutaupytas šiluminės energijos kiekis sudaro 770 GWh per metus, o CO2 emisijos sumažėjo 180 tūkst. tonų per metus“, – pasakoja V. Serbenta.

Didesnis dėmesys atsinaujinantiems energijos šaltiniams

Renovacijos tempai ateityje tik didės, numatoma, kad iki 2050 metų Lietuvoje iš viso turėtų būti atnaujinti apie 30 tūkst. daugiabučių. BETA šiuo metu turi net 4 paskelbtus galiojančius kvietimus teikti paraiškas: daugiabučių namų renovacijai, mažajai renovacijai, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimui daugiabučiuose ir privačių juridinių asmenų visuomeninės bei gamybinės paskirties pastatų renovacijai.

„Ateinančiais metais bus tęsiamas daugiabučių namų atnaujinimas, skiriama daugiau dėmesio atsinaujinančių energijos šaltinių diegimo skatinimui. BETA atliekamų visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis, daugiabučių namų gyventojų susidomėjimas inovatyviomis energijos taupymo priemonėmis kasmet auga: remiantis naujausių tyrimų rezultatais, net 63 proc. renovuotinų daugiabučių gyventojų savo name norėtų įsidiegti tokio tipo priemones.“, – teigia V. Serbenta.

Renovuodami savo daugiabutį gyventojai gali įsirengti saulės kolektorius, šilumos siurblius ir saulės elektrines. Pastatų sektoriuje slypi neišnaudotas potencialas kovoje su klimato kaita. Šiandien Europoje net 75 proc. pastatų yra energetiškai neefektyvūs. Jie sunaudoja 40 proc. visos energijos ir į atmosferą išleidžia 36 proc. šiluminį efektą visų sukeliančių dujų. Tačiau po renovacijos pasiekti energinių sąnaudų sutaupymai gali lemti daugiau nei 80 proc. mažesnį CO2 emisijų kiekį

Gauti konsultaciją būsto atnaujinimo klausimais galima paskambinus nemokama telefono linija 8 800 200 12.

Užsakymo nr.: PT_86024129