Baltijos juvelyrikos meno galerijoje papuošalus pristato daugiau ar mažiau Lietuvoje žinomi ar matomi juvelyrai Urtė Balčaitė, Edvinas Busarovas, Eglė Čėjauskaitė, Alfredas Daulius, Vijoleta Domarkienė, Gabija Gataveckaitė, Darijus Gerlikas, Andrius Gudišauskas, Dalius Ilginis, Vytautė Jankūnaitė, Kotryna Vaitekūnaitė-Jonušienė, Lauryna Kiškytė, Rimantė Landsbergienė, Vitalis Milkintas, Diana Novikovaitė, Ernesta Statkutė, Karolina Šiburkytė, Živilė Vaičiukynienė ir Šarūnė Vaitkutė.

Vytautė Jankūnaitė

Idėja surengti virtualią Baltijos juvelyrikos meno galeriją kilo tarptautinės juvelyrikos parodos „Amber Trip“ rengėjams, jau septyniolika metų kasmet organizuojantiems juvelyrikos parodą Vilniuje.

„Amber Trip“ organizatorius Giedrius Guntorius sako, kad šiais metais paroda jau po poros dienų buvo uždaryta Lietuvos vyriausybei nuo kovo 13 d. uždraudus masinių renginių veiklą. Dėl to beveik 240 juvelyrikos ir gintaro gamintojų bei meistrų iš 30 pasaulio šalių, tarp jų ir 40 Autorinės juvelyrikos zonos dalyvių turėjo palikti parodą.

Rimantė Landsbergienė

Uždarius parodą, autorinės juvelyrikos atstovai neteko galimybės save plačiau pristatyti, o parodos lankytojai – pabendrauti su juvelyrais ar įsigyti jų papuošalų. Visuomenė negalėjo pamatyti ir unikalios Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečiui skirtos parodos „Laisvės įkvėpti“, suvienijusios net tris dešimtis skirtingų kartų juvelyrus, taip pat – išskirtinių meno kūrinių, kuriuos parodoje surengtam tarptautiniam juvelyrikos meno konkursui „Ecosight“ pristatė 75 juvelyrai iš 22 pasaulio šalių.

Urtė Balčaitė

„Norime bent iš dalies kompensuoti tai, ką dėl anksčiau laiko uždarytos parodos prarado jos dalyviai ir lankytojai. Virtuali Baltijos juvelyrikos meno galerija suteikia galimybę visuomenei pamatyti Lietuvos profesionalių juvelyrų darbus vienoje erdvėje. Juvelyrikos meno atstovams tai yra ir galimybė pristatyti savo kūrinius ne tik Lietuvos, bet ir tarptautinei auditorijai bei didinti Lietuvos juvelyrikos meno žinomumą. Nors pandemija ir apriboja fizinį bendravimą, tačiau poreikis puoštis, dalyvauti parodose niekur nedingo“, – sako G. Guntorius.

Virtualioje galerijoje bus eksponuojami ir parduodami autorinės juvelyrikos darbai. Kadangi šis projektas yra tęstinis, Baltijos juvelyrikos meno galerijoje ir vėliau bus eksponuojami kitų, ateityje vyksiančių meno konkurso dalyvių darbai bei komisijos atrinkti menininkų autoriniai juvelyriniai kūriniai.

Vitalis Milkintas

Juvelyrikos darbus virtualiai meno galerijai atrinko komisija, kurioje yra pripažinti juvelyrikos bendruomenės nariai: viena žymiausių Lietuvos juvelyrių Marytė Dominaitė-Gurevičienė, juvelyrikos mokyklos „Vilnensis” steigėjas ir docentas Darijus Gerlikas bei dvi Vilniaus dailės akademijos atstovės – profesorė, dailininkė juvelyrė Laima Kėrienė ir docentė, dailininkė juvelyrė Beata Zdramytė.

Komisijos narys D. Gerlikas sako, kad juvelyrai yra įpratę dirbti prie savo darbastalio ir yra gerokai užsisklendę: „Menininkai turi savo pasaulį: įrankius, medžiagas ir kuria savo studijoje. Išėjimas į tokią atvirą internetinę erdvę prilygsta išėjimui į visą pasaulį, kai juvelyrika tampa prieinama ne tik Lietuvos, bet ir platesnei publikai. Baltijos juvelyrikos meno galerija tokiu būdu atsiduria Europos kontekste.“

Živilė Vaičiukynienė

Galerijos lankytojų patogumui

„Galerijos ekspozicija kiekvieną mėnesį bus atnaujinama, o jos lankytojai galės įsigyti autorinės juvelyrikos papuošalų ir balsuoti už labiausiai patikusį kūrinį rengiamuose konkursuose. Galerijos lankytojai taip pat turės galimybę bendrauti su juvelyrais, platformoje užduoti klausimus apie patikusius kūrinius. Tai padės skaitmeninėje erdvėje susipažinti su juvelyrikos kūriniu ne tik vizualiai, bet taip pat suprasti menininko idėją ir paslėptas mintis“, – teigia Baltijos juvelyrikos meno galerijos sumanytojas G. Guntorius.

Darijus Gerlikas

Internetinėje galerijoje taip pat yra integruota ir skaitmeninė platforma „Youtube Live“, kurioje galima netgi realiu laiku arba kitu patogiu metu susipažinti su šios galerijos menininkais ir jų kūryba, peržiūrėti edukacijai skirtus seminarus.

Šarūnė Vaitkutė

Ateityje, tikėtina jau pavasarį, galerijoje užsiregistravęs ir norimą juvelyro dirbinį pasirinkęs lankytojas galės nuotoliniu būdu susitikti su juvelyrikos dirbinio autoriumi – tai leis labiau pažinti patį juvelyrą ir jo kūrybą. Taip pat planuojama, kad Baltijos juvelyrikos meno galerija ilgainiui suteiks galimybę prie jos prijungti ir kaimyninių valstybių juvelyrikos meno atstovams.

Baltijos juvelyrikos meno galeriją iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba, jos sukūrimui talkino Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetas ir VšĮ Demokratinės bendruomenės resursai.

Nacionalinės karikatūristų asociacijos „Humor Sapiens“ nariai Baltijos juvelyrikos meno galerijos startą pažymėjo ypatingai – dalyvavo konkurse „Juvelyrinis COVID-19“. Karikatūristų sukurtais šmaikščiais darbais bus galima ne tik pasigrožėti galerijoje, bet ir už juos balsuoti. Daugiausia publikos balsų surinkusios trys karikatūros bus apdovanotos.

Užsakymo nr.: PT_86001842