Spalvos pasirinkimas

Viena iš esminių klaidų, kuri yra daroma kuriant kalėdinio stalo dekorą – tai daugybės spalvų įvedimas. Norisi ir raudonos, ir violetinės, ir mėlynos, ir auksinės bei sidabrinės, ir, žinoma, kuo daugiau natūralių atspalvių. Bet jei bandysite viską sutalpinti ant savo stalo, jis tikrai nespindės harmonija. Geriausia pasirinkti vieną pagrindinę spalvą ir derinti ją su keliais šviesesniais ar pasteliniais atspalviais.

Niekuomet neprašausite, jei teminė spalva bus raudona – tai Kalėdų karalienė. Tik nepersistenkite ir derinkite, pavyzdžiui, balta lėkštę, o po apačia – raudona raštais marginta polėkštė, taures galite rinktis klasikines skaidraus stiklo arba pilko. Nereikėtų bijoti ir blizgių atspalvių – stalą galita puošti metalinėmis Nappula žvakidėmis.

Autentiškumo garantas – tai natūralistiniais motyvais paremtas stalo dekoras. Jis ne tik suteikia jaukumo, bet ir palengvina galvos skausmą, nes galite derinti gamtinius atspalvius, pavyzdžiui, samanų žalią su pilka, ant stalo įsileisti daugiau žalumos ir tokiu būdu lengvai sukurti nepretenzingą, atpalaiduojančią šventės atmosferą.

Neretos Sanajevienės nuotr.

Nostalgiškas interjeras

Jei vis dar neapsisprendėte, kokia šiemet bus jūsų šventinio stalo dekoro istorija, išspręsti šią dilemą gali padėti viena iš pagrindinių šiųmetinių kalėdinių tendencijų – tai nostalgiškas interjeras.

Galbūt, kažkur spintoje giliai nukištą laikote močiutės servizą ar lėkštes? Pats metas nauja derinti su sena ir atsigręžti į anksčiau buvusias tradicijas. Ir tuo pačiu galvoti apie ateitį, ir rinktis nevienkartinius daiktus, o tuos, kurie vėliau pasakos istoriją jūsų vaikams bei anūkams.

Tokiu pasirinkimu tikrai gali tapti „iittala“ indai, kurie yra nesenstančio dizaino ir lengvai atranda vietą kiekvienuose namuose. Juk kartais tam tikra taurė, vaza ar net lėkštė gali atkurti malonius prisiminimus ir padėti sukurti tradicijas, kurios bus perduodamos iš kartos į kartą.

O kuriant tradicijas labai svarbūs apgalvoti akcentai. Pavyzdžiui, „iittala“ pūsto stiklo burbulai subtiliai papuoš Kalėdų eglę, skleis šviesą ir šventinę harmoniją. Šiais metais galite kurti savo kalėdinius derinius iš penkių rinkinių: iš klasikinių raudonų, subtiliai pilkų ir šventinių atspalvių mikso. Vieną kitą galite padėti ir ant stalo ar net sukurti mini kompoziciją. Tai padaryti itin lengva vien dėl šių burbulų atspalvių.

iittala nuotr.

Tradiciniai kalėdiniai akcentai

Kalėdų dekoras yra neatsiejamas nuo raudonos spalvos. Kaip jau minėjome, ši spalva neabejotinai gali tapti pagrindine šventinio stalo dekoro spalva. Tai tradicinė spalva, kuri tuo pačiu ir mus teigiamai veikia, sukelia malonias emocijas, energizuoja.

Dėl to būtent prieš kiekvienas Kalėdas „iittala“ pristato šventinius, raudonos spalvos gaminius. Tai – klasikinės „Taika“, „Teema“, „Kastehelmi“, „Alvar Aalto“ kolekcijos.

O šių metų naujiena – suomių dizainerio Heikki Orvola sukurtas, spanguolių raudonumo „Miranda“ dubuo. Subtilaus dizaino indas pasižymi gamtos įkvėptu dizainu, primenančiu lapus, kurie vaizduojami keturiomis skirtingomis kryptimis. Universalus, aukštos kokybės presuoto stiklo gaminys, stulbinančiai atrodo ant bet kurio stalo. Šis „Miranda“ dubuo idealiai tinka patiekti užkandžius ir desertus.

iittala nuotr.

Magiški raštai

Turint kokybišką vienspalvių indų bazę, pavyzdžiui, klasikinius, kokybiškus, patvarius, tvirto vitro porceliano indus, juos galėsite naudoti ne tik kalėdiniu laikotarpiu, bet ir kurdami stebuklingas kasdienes akimirkas.

Tam, kad kuriamas stalo dekoras nebūtų pernelyg kasdieniškas, įsileiskite ir magiškus raštus. Keletas tokių parinktų indų padės sukurti dar stebuklingesnę kalėdinę nuotaiką.

Vertinantiems folklorinius raštus idealiai pritiks „TAIKA“ ir „TAIKA Siimes“ kolekcijos. Verčiant iš suomių kalbos, žodis reiškia magiją. Kolekcijų autorius Klaus Haapaniemi papuošė indus mistiniais ir folkloriniais raštais, pasakojančiais apie Šiaurės miškų žvėris. Elniai, kurtiniai ir ežiai – naujieji „Taika“ kolekcijos personažai, kurie jaukiai įsikurs ant jūsų stalo ir padės sukurti unikalų šventės veidą. Viliojantys ir magiški kūriniai pamažu atskleidžia savo istorijas ir prasmę. Tai yra puikus įrankis išreikšti savo stilių ir kūrybišką asmenybę, nes šią kolekciją itin lengva derinti su kitais indais bei ypač nuostabiai atrodo ir tinka kaip polėkštė.

iittala nuotr.

Taurės ir stiklinės su charakteriu

O kartais tam, kad sukurtumėte išskirtinį stalo dekorą gali pagelbėti ir taurės su išskirtine istorija, kurios yra vertinamos tiek tarp klientų, tiek tarp dizaino kritikų. Būtent tokios yra „Ultima Thule“ kolekcijos taurės.

Tai yra viena garsiausių dizainerio Tapio Wirkkala kolekcijų, kuri yra įkvėpta žiemos ir atkartojanti tirpstančio ledo tekstūrą. Šaltuoju metų sezonu žavinti gebėjimu išlaužti šviesos spindulius į šildančią vaivorykštę, šiltuoju – vėsina, primindama apie ledinę gaivą, vėsą ar rytinę rasą. Išskirtinė, bet subtili prabanga, pritaikyta maloniam naudojimui.

Ir, žinoma, „iittala“ spalvoto stiklo stiklinės, kurios yra viena iš šių metų kalėdinių dekoro tendencijų. Būtent dėl to, kad įvairiausių spalvų stiklinės jau pačios iš savęs gali tapti stalo dekoro akcentu. Belieka išsirinkti iš daugybės modelių, dydžių ir tekstūrų.

iittala nuotr.

Šventiniai elementai, kuriuos kartais pamirštame

Tikriausiai ne kartą, jau prieš pat sėdant svečiams prie stalo pastebėjote, kad pamiršote keletą stalo dekoro akcentų? Spėjame, kad greičiausiai tai – servetėlės. Tai vienas paprasčiausių būdas suteikti spalvų ir ryškesnių akcentų šventiniam stalui.

Dar vienas stalo akcentas, kuris padės sužibėti kiekvienam šventiniam dekorui, yra… žvakidė! Pats metas įsileisti šį dekoro elementą, nes jis visuomet suteikia jaukumo ir autentiškumo pojūtį.

Natūralistiniai akcentai

O svarbiausia – atminkite, kad pirmiausiai, kaip dekoruoti namus per kiekvieną metų šventę pirmiausiai sufleruoja gamta. Apsidairykite, kokie atspalviai tuo metu vyrauja gamtoje, kokie augalai žydi ar labiausiai išsiskiria, ir įsileiskite šiuos motyvus į savo namus.

iittala nuotr.

Tad originaliu stalo dekorui vientisumo suteikiančiu sprendimu gali tapti šventinis vainikas ant stalo, kurį tikrai nesunkiai gali pasidaryti kiekvienas. Instrukciją, žingsnis po žingsnio, atrasite šiame vaizdo reportaže:

Leiskite sau eksperimentuoti ir, nepaisant jokių aplinkybių, susikurti nepamirštamą šventę ir mažame šeimos rate.

Dar daugiau kalėdinio stalo dekoro idėjų iš „iittala“ jūsų laukia Ginalasinterjeras.lt

Užsakymo nr.: PT_85980939