Išimtimi nėra ir Lietuva, kur įmonės atrado būdus efektyviai panaudoti ne tik ES suteikiamas finansines galimybes, bet ir gamyklinių pastatų stogų plotus saulės jėgainėms. Vienos tokių – išskirtinių čiužinių gamintoja UAB „IVO ir ko“ bei baldų audinių ir namų tekstilės gamybos įmonė „Audėjas“.

Krizė nukreipė link didžiulės plėtros

2008 m. įmonė „IVO ir ko“ tilpo į 150 kv. m. patalpas, o jos vadovai sprendė dilemą, kaip elgtis verslui nepalankiomis krizinėmis sąlygomis. Per keletą metų išmaniai persiorientavusi į ekologiškų, natūralių čiužinių gamybą, bendrovė savo gamyklinę teritoriją yra išplėtusi net iki 5000 kv. m. Įmonės sėkmę rodo ir pardavimai – per metus parduodama virš 100 tūkst. ekologiškų čiužinių, iš kurių tik maždaug 1 % lieka Lietuvoje.

Net ir aukščiausius standartus turintiems klientams bendrovė siūlo produkciją, kuri ne tik yra iš ekologiškos medžiagos, bet ir pagaminta pagal aukštus ekologinius standartus. ES investicijų padedama įmonė ant savo stogo pastatė 90kW pajėgumo saulės elektrinę, kuri gamybos procesą daro dar ekologiškesniu.

Anot „IVO ir ko“ direktoriaus, mitas, esą Lietuvoje mažai saulėtų dienų ir todėl saulės energetika neapsimoka. Per vasaros mėnesį saulės jėgainė šiai įmonei gali sukurti iki 10-12 tūkst. kWh energijos, kas maždaug dvigubai viršija poreikį, todėl bendrovė dalį šios energijos sunaudoja žiemą bei tokiu būdu gali pigiau šildyti savo patalpas.

Dėka 80 proc. išlaidų padengusios ES paramos, gautos pagal Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamą priemonę „Atsinaujinantys energijos ištekliai pramonei LT+“, 96 tūkst. eurų siekusios investicijos į saulės jėgainę atsipirks per 4-5 metus. Sparčiai auganti įmonė planuoja plėtrą ir pagal kitus ES struktūrinių fondų finansuojamus projektus.

Nuo projekto neatgrasė net būtinybė remontuoti milžinišką stogą

Ant bendrovės „Audėjas“ pastato stogo esanti saulės elektrinė jau pusantrų metų tiekia švarią ir ekologišką elektros energiją. 500 kW pajėgumo elektrinė užimą beveik visą stogo plotą, o tą padaryti, kaip ir „IVO ir ko“ atveju, leido prieš trejus metus pradėtas įgyvendinti projektas pagal identišką Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojamą priemonę.

Energijos ištekliai įmonei buvo labai svarbūs – tai ir pastūmėjo link optimizacijos, nes energijos sąnaudos „Audėjo“ išlaidų eilutėse sudaro nemažą dalį. Energiją ir aplinką tausojančių sprendimų įmonė ėmėsi dar prieš 5 metus, o dabar įmonės atstovai gali pasigirti nauja našesne ir efektyvesne įranga, kuri duoda ir papildomų naudų – visuose gamybos procesuose naudojamos aplinkai ir darbuotojams tik saugios aplinkai žaliavos ir cheminės medžiagos. Prie to ženkliai prisideda ir ES lėšomis kofinansuota saulės jėgainių statyba.

Visgi, viskas nevyko taip gerai, kaip planuota. Pradėjus projekto vykdymo procesą, vadovus pasiekė nemaloni ir neplanuota žinia – paaiškėjo, kad tam, jog ant stogo galėtų įrengti elektrinę, įmonė turės remontuoti 2000 kv. m. stogo plotą , nes stogo konstrukcijos nebūtų išlaikiusios naujo papildomo svorio. Bet šis iššūkis nesumažino ūpo ir „Audėjo“ vadovai nusprendė investuoti į papildomus stogo remonto darbus.

Įmonė jau tada žinojo, kad ši investicija greitai atsipirks – dabartiniais skaičiavimais, nauda išlaidas nusvers per 5 metus. Anot „Audėjo“ vadovo Dariaus Liutkevičiaus, be tokio tipo investicijų šiais laikais galvoti apie ilgalaikę verslo perspektyvą yra neracionalu. Per metus įmonei reikia 1 mln. kWh energijos, o saulės energijos jėgainė per šį laiko tarpą sugeneruoja per 460 tūkst. kWh., kas leidžia 35-36 proc. reikalingos energijos gauti iš atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimo.

Daugiau įmonių sėkmės istorijų

Panašiais projektais gali pasididžiuoti ir eilė kitų Lietuvos įmonių. 2014-2020 m. laikotarpiu Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIM), administruodama 4-ojo veiksmų programos prioriteto "Energijos efektyvumo ir atsinaujinančių energijos išteklių gamybos ir naudojimo skatinimas" priemones, jau investavo daugiau nei 32 mln. eurų energijos efektyvumui didinti.

Viso energijos efektyvumo ir atsinaujinančių išteklių energijos gamybos ir naudojimo skatinimui pagal EIM administruojamas priemones verslui buvo planuojama skirti 36,2 mln. eurų ES investicijų. Sprendimas investuoti į energijos efektyvumo priemones priimtas dėl 252 projektų už daugiau nei 35 mln. eurų investicijų, iš jų jau pasirašytos 244 sutartys už 32,5 mln. Eurų ES investicijų.

Daugiausia priemonių, skirtų energijos efektyvumui didinti įmonėje, buvo panaudota siekiant įsirengti saulės elektrines, kurių pagaminta energija naudojama įmonės reikmėms.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija, skatindama Lietuvos įmones mažinti energijos vartojimo intensyvumą, kviečia didinti atsinaujinančių energijos išteklių gamybą ir vartojimą. Jų ekonominę naudą jau pajuto investicijomis pasinaudojusios įmonės. Būkime ekologiškesni ir „žalesni“! Sekite naujienas internete www.esinvesticijos.lt ir www.eimin.lrv.lt

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis. 


Užsakymo nr.: PT_85972797