Lapkričio mėnesį Oslo universitetinė ligoninė pradėjo tyrimą, kurio metu bus nagrinėjama, ar menkių kepenų aliejus (žuvų taukai) yra veiksminga priemonė, siekiant išvengti COVID-19. Tai bus tęsinys platesnio pavasarį pradėto tyrimo, kurio išvados buvo palankios.

„Turime ženklų, kurie rodo, jog menkių kepenų aliejus gali sumažinti COVID-19 infekcijos riziką, o užsikrėtimo atveju – padėti persirgti lengviau. Norime ištirti, ar tai yra dėl menkių kepenų aliejaus vartojimo, ar dėl kitų gyvenimo būdo faktorių, susijusių su žuvų taukus vartojančiais asmenimis”, – teigia Arne Søraas, gydytojas ir mokslininkas, dirbantis Oslo universitetinės ligoninės Mikrobiologijos katedroje.

Menkių kepenų aliejaus tyrime dalyvaus mažiausiai 70 000 dalyvių ir tai reiškia, jog šis tyrimas bus vienas didžiausių klinikinių tyrimų Norvegijoje per visą istoriją. Tyrimas laikytinas labai plačiu ir pagal tarptautinius standartus.

Projekto metu pusė dalyvių kasdien vartos rekomenduojamą dozę menkių kepenų aliejaus, tuo tarpu kita grupė vartos placebo produktą. Dalyviai šiuo metu yra renkami ir jiems nebus atskleista, kuriai iš šių dviejų grupių jie priklausys.

„Tikiuosi, jog daugybė žmonių pamatys šį tyrimą kaip galimybę būti dalimi didelio kolektyvinio siekio kovoti su COVID-19. Rezultatai gali suteikti mums vertingų įžvalgų apie tai, kaip galėtume išvengti COVID-19 bei kitų virusinių ligų, pavyzdžiui, sezoninio gripo ar įgyti imunitetą peršalimui”, – sako A. Søraas.

Šiame tyrimų projekte bus naudojamas norvegiškas „Möller’s“ menkių kepenų aliejus. Tokiu būdu tyrimas yra dalinai finansuojamas įmonės „Orkla“, kuri yra „Möller’s“ savininkė.

„Oslo universitetinė ligoninė susisiekė su mumis ir šis pasiūlymas mums pasirodė kaip galimybė dalyvauti kovoje su pandemija tuo pačiu metu įgyjant naujų įžvalgų apie teigiamą menkių kepenų aliejaus vartojimo poveikį. Žuvų taukų sudėtyje yra ir omega-3 riebalų rūgščių, ir vitamino D, kurie labai svarbūs stipriam imunitetui”, – teigia „Orkla Health“ („Orkla“ įmonės dalis) tyrimų, plėtros ir inovacijų vadovė Gunnhild Aarstad.

Faktai apie menkių kepenų aliejaus tyrimą:

- Menkių kepenų aliejaus tyrimas, kuris prasideda lapkričio mėnesį ir tęsis iki 2021 metų balandžio mėnesio, atskleis, kokį poveikį COVID-19 ir kitų virusinių ligų – kaip sezoninis gripas ar peršalimas – prevencijai turi menkių kepenų aliejus.
- Menkių kepenų aliejaus tyrime pusė iš 70 000 dalyvių kasdien vartos menkių kepenų aliejų, o kita pusė – placebo produktą. Dalyviams nebus atskleista, kuriai grupei jie priklauso.
- Asmenys, dalyvaujantys tyrime, privalės pastarųjų metų eigoje nebūti reguliariai vartoję menkių kepenų aliejaus, omega-3 ar žuvų taukų kapsulių, vitamino D, multivitaminų.
- Menkių kepenų aliejaus sudėtyje natūraliai yra vitamino D bei omega-3 riebalų rūgščių DHR ir EPR.

Užsakymo nr.: PT_85945317