Patikėti patalpos planą profesionalams

Justas ir Monika savo pirmąjį būstą įsigijo gana netikėtai. Nors pora dar neplanavo kraustytis į naujus namus, naršydami skelbimus aptiko itin patikusį butą ir nusprendė negaišti. Vis dėlto priimtinos erdvės kūrimas neapsiėjo be iššūkių.

„Tai pirmasis mūsų būstas, nežinojome, ko imtis pirmiausia – elektros, santechnikos ar apdailos? Internete prieinama informacija labai prieštaringa, o butas neturėjo net aiškių patalpų ribų – buto planą, virtuvės ir vonios vietas teko numatyti patiems. Be to, negalvojome, kad rasti gerus meistrus ir jų sulaukti užtruks tiek ilgai – juolab, kad pirmuosius darbus teko atlikti jau karantino metu ir procesas užsitęsė dar labiau“ – būsto įsigijimą prisimena Monika.

Kad namų įrengimas būtų sklandus, o gyventi juose būtų jauku ir patogu, darbus reikėtų pradėti nuo interjero dizainerio konsultacijos. Geriausia su specialistu susitikti dar iki perkant būstą, mat šis galės įvertinti dalinės apdailos kokybę, kolonas, santechnikos taškus ir kitas itin svarbias detales.

„Prieš pradedant įrenginėti būstą, rekomenduoju kreiptis į interjero dizainerį techninių patalpos brėžinių. Juose bus numatytas patalpų planas, baldų išdėstymas, elektros lizdų ir santechnikos įvadų pozicijos, apšvietimas ir kiti būsto elementai. Turint prieš akis šiuos brėžinius, bus išvengta tiek didelių klaidų, tiek mažų, bet ir erzinančių nesklandumų – pavyzdžiui, susiduriančių spintelės durelių ar elektros lizdo už sofos“, – naujakuriams pataria „Unideco“ partneris M. Morozovas.

Justo ir  Monikos lofto įkūrimo darbai

Investuoti į pagrindinius apdailos sprendimus

Savo būsto apdailą Monika ir Justas pradėjo nuo grindų. Kadangi augina du šunis, pora siekė, jog pasirinkta danga būtų kuo atsparesnė, ir pirmiausia svarstė apie laminatą. Vis dėlto apsilankę pas draugus išgirdo, kaip ant tokių grindų „čeža“ augintinių nagai, ir nusprendė ieškoti alternatyvos. Atmetę mikrobetoną, liejamas grindis ir kitus variantus, Monika ir Justas pasirinko vinilinę dangą. Ją įsigiję „Unideco“ namų apdailos centre, jie dalyvavo konkurse, jį laimėjo ir atgavo visą grindims išleistą sumą. Ją naujakuriai planuoja investuoti į laiptus, mat jų naujieji namai – lofto tipo.

M. Morozovas sako, kad vinilinė grindų danga šiandien yra vienas populiariausių pasirinkimų. Ji atspari drėgmei, įbrėžimams ir aplinkos poveikiui, be to, atrodo it tikra medinė grindų danga. Lietuviai taip pat dažnai renkasi laminatą ir parketą – šie trys grindų dangos sprendimai šiandien dominuoja mūsų būstuose.

UNIDECO konkurso nugalėtojai Justas ir Monika

„Įrengiant namus svarbiausia investuoti į grindis, duris, santechniką, plyteles, elektros instaliaciją ir dažus. Tai dalykai, kuriuos vėliau pakeisti labai sunku – kaip ir korpusinius baldus su įmontuojama buitine technika. Todėl pirmajame etape svarbu kruopščiai įrengti vonios kambarį ir virtuvę, o kitose patalpose rūpintis grindų, sienų, elektros įvadų ir apšvietimo kokybe. Visus likusius baldus ir dekoracijas vėliau pakeisti ar transformuoti kur kas paprasčiau“, – įsitikinęs jis.

Kokybiškų apdailos medžiagų svarba neabejoja ir naujakuriai. Nors buvo sunku apsispręsti, kokios bus sienos, Justas ir Monika nusprendė vaikytis ne kiekybės, bet kokybės.

„Mūsų namus įkvėpė minimalizmas, todėl stengėmės investuoti į ilgaamžiškumą ir tvarumą. Abu mėgstame erdvę, todėl sienas rinkomės baltas, nepaslėpėme ir lofto tipo butuose dažnų betono elementų. Papildomam dekorui ar baldams neplanuojame skirti per daug dėmesio“, – planais dalijasi Monika.

Nebūti visų galų meistru

Dažnai įsigiję naują būstą žmonės stengiasi sutaupyti patys imdamiesi įvairių įrengimo darbų, tačiau M. Morozovas siūlo gerai pagalvoti, ar su visomis užduotimis pavyks susidoroti. Dažnai koją kiša per didelis pasitikėjimas savimi, o netinkamai atlikta apdaila apie save primena ir po daug laiko.

„Jei žmogus neturi patirties statybose, nerekomenduoju jam savarankiškai įrenginėti būsto. Pavyzdžiui, nors sienas dažyti atrodo labai paprasta, iš tiesų jų dengimas vyksta keliais sluoksniais, o kiekvienas brūkštelėjimas turi būti labai apgalvotas – kitaip dažai pasiskirstys netolygiai, liks žymės ar nubėgusių dažų pėdsakai. Net jei atrodo, kad visko galima išmokti vaizdo turinio platformose internete, neapsigaukite – ten patarimais dalijasi ilgametę patirtį turintys profesionalai“, – perspėja „Unideco“ partneris.

UNIDECO konkurso nugalėtojai Justas ir Monika

Jis pataria įrengiant būstą glaudžiai bendradarbiauti su interjero specialistais ir rangovais. Šie paskaičiuos sąmatą ir padės planuoti darbus, todėl procesas bus sklandesnis. Renkantis meistrus, M. Morozovas siūlo pasidomėti jų ankstesniais darbais, klausyti rekomendacijų ir sudaryti oficialias sutartis – tai padės tiek kilus ginčams, tiek užsitikrinant garantiją atliktiems darbams. Rekomendacijų svarbą pabrėžia ir Monika.

„Ieškant meistrų mums labiausiai padėjo kaimynai. Gyvename malonioje bendruomenėje, kuri turi socialinių tinklų grupę ir čia dalinasi įvairiomis rekomendacijomis. Aplinkiniai padėjo įveikti ir kitus su būsto įrengimu susijusius iššūkius, tokius kaip elektros instaliacija ar santechnika“, – prisimena ji.

Neskubėti kraustytis

Kai naujo būsto įrengimo darbai sparčiai juda į priekį, daugelis naujakurių nekantrauja keltis į pirmąjį butą ar namą. Vis dėlto M. Morozovas siūlo neskubėti ir įvertinti, ar būstas jau tinkamas įprastam kasdieniam gyvenimui.

Justo ir  Monikos lofto įkūrimo darbai

„Gyventi tinkamas būstas turi atitikti keturis kriterijus. Pirma, jame neturi būti likę statybinių atliekų, dulkių ir purvo – kitaip tariant, turi būti užbaigti „purvini“ darbai ir atliktas postatybinis valymas. Kiti kriterijai atitinka svarbiausius žmogaus poreikius – gaminti ir laikyti maistą (virtuvė), užtikrinti asmens higieną (vonia) ir pailsėti (miegamasis). Kol neužbaigti darbai šiose patalpose ir neatliktas valymas, keltis nerekomenduoju – kaip ir nepatariu valymo darbų atlikti patiems. Kad ir kaip kruopščiai tą atliksite, nenaudojant specialių priemonių ir įrankių ore liks daug statybinių dulkių ir kitų nešvarumų, kurie dar ilgai kaupsis ant paviršių namuose“, – perspėja M. Morozovas.

Finišo tiesioji jau artėja ir Monikos bei Justo namuose. Nors juose dar trūksta dalies virtuvės baldų, pora planuoja netrukus keltis į savo pirmąjį butą. Tikėtina, kad įsikurti pavyks dar gruodžio mėnesį ir žiemos šventes jie sutiks jau savo namuose.

Užsakymo nr.: PT_85931699