Pirmosios Kalėdų eglutės legenda

Ar žinojote, kad eglutės puošimo tradicija galimai kilo Latvijoje? 1510 metais užfiksuotas istorinis Juodagalvių gildijos pasakojimas įdomiai nušviečia Rygos pretenzijas į Yuletide šlovę. Remiantis viduramžių dokumentu, gildijos nariai Kalėdų dieną miesto aikštėje pastatė papuoštą medį, kurį vėliau sudegino. Tai vienas ankstyviausių eglutės aprašymų Europoje, kuris leidžia spėti jog pirmoji viešai papuošta eglutė stovėjo būtent Rygoje. Šiandien apytikslė pirmosios eglutės vieta pažymėta Rātslaukums (Rotušės aikštėje), visai šalia Juodagalvių namų. Atminimo ženklą rasite Rygos Rotušės aikštėje, tarp Okupacijos muziejaus ŠR kampo ir Juodagalvių namo ŠR kampo.

Kalėdų eglutė Rygoje, Latvijoje

Net ir šiandien, praėjus daugiau, nei 500 metų, latviai pirmenybę teikia gyvoms eglutėms. Latvijos valstybiniai miškai kasmet leidžia gyventojams vykti į valstybinius miškus ir nusipjauti po vieną žaliaskarę kiekvienai šeimai. Žinoma, čia taip pat populiarėja eglutės vazonuose, tačiau dauguma šeimų Latvijoje vis tiek tai daro senamadišku būdu. Jau keletą metų iš eilės itin populiaru atvykus į mišką eglutes ne pjauti, o papuošti įvairiausiais užkandžiais laukiniams žvėreliams: morkomis, obuoliais ir kitomis gėrybėmis. Argi ne puiki mintis kaip praleisti Kalėdas gamtoje su šeima?

Mežtaka – švęsti vaikštant miško takais

Dar viena puiki mintis pasitikti šventes – patyrinėti pėsčiųjų maršrutus. Ar žinojote, kad Baltijos šalis jungia takas, vedantis per miškingiausias žemes ir nacionalinius parkus? Maršrutas prasideda nuo Lenkijos - Lietuvos sienos prie Lazdijų miesto ir veda per Latviją, pasukdamas į Rygą, o baigiasi Taline, Estijoje. Latviai šį taką vadina Mežtaka (liet. Miško takas), o bendras jo ilgis siekia net ~ 2100 km. Maršrutas yra padalintas į ~ 20 km ilgio etapus su numatytomis nakvynės vietomis. Miško keliai ir takai, kaimo keliukai, smėlėti ar uolėti paplūdimiai gali būti įveikiami ne tik pėsčiomis, bet ir automobiliu. Maršrute – įspūdingiausios Latvijos gamtos vietos: Kuldiga, Abavos upės slėnio gamtos parkas, Gaujos nacionalinis parkas.

Gaujos nacionalinis parkas, nuotr. Valdis Skudre

500 Rudolfo bičiulių viename parke

Jei žygiai ir ilgi atstumai skamba kaip neįveikiamas iššūkis, puiki idėja išvyka su šeima. Puikus įkvėpimas iš Latvijos – Safari parkas „More“ (link: https://www.safariparks.lv). Jau 20 metų veikiančioje sodyboje, 170 ha plote auginami baltieji elniai ir danieliai. Parke įkurta devyniolika aptvarų, kuriuose galima išvysti net 500 Rudolfo bičiulių, o gidas mielai dalijasi įdomiausiais faktais apie jų auginimo ypatybes. Lankytojai čia gali ne tik iš arti pamatyti šiuos didingus gyvūnus, bet ir pasivaikščioti 1,5 km ilgio taku. Atvykusiems pasigrožėti gamta, savininkas visuomet turi paruoštų skanėstų, kuriais galima pašerti sutiktus elnius tiesiai iš rankų. Svarbiausia – patogi apranga ir tai, kad vizitui reikia užsirašyti iš anksto!

Safari parkas „More“, Latvija, nuotr. Daiga Ellaby

RIIJA – unikalios dovanos atkeliauja paštu

Ieškant kaip nustebinti artimuosius švenčių proga, unikaliais atradimais stebina Rygos centre įsikūręs butikas „RIIJA“ (link: https://riija.lv/en/). Tam, kad atrastumėte eklektišką Latvijos dizainerių gaminių asortimentą pakaks apsilankyti šioje parduotuvėje internete. Idėjos dovanoms prasideda nuo rafinuotų patalynės komplektų, rankšluosčių ir laisvalaikio drabužių iki originalių baldų, stalo reikmenų ir šviestuvų. Sukurti vietinių dizainerių šie daiktai jungia tradicinį latvių amatą ir šiuolaikinio pasaulio vaizdą. Dovanos atkeliaus į jūsų namus elegantiškose dėžutėse, tad viskas kuo reikės pasirūpinti patiems – šilti palinkėjimai jas dovanojant.

Tradicinių raštų pirštinės ir vyriška pižama nuotr. riija.lv

https://www.instagram.com/latviatravel/

https://www.facebook.com/LatviaTravel

Užsakymo nr.: PT_85910563