Dabar Ramūnas nori ne tik mažiau valgyti, bet ir tai daryti rečiau. „Iki pokyčių neturėjau nei jėgų, nei sveikatos. Pavyzdžiui, po operacijos pirmą kartą išsimiegojau ir pagaliau supratau, ką tai reiškia. Anksčiau mano naktinis poilsis trukdavo virš 10 val., ir atsikeldavau nepailsėjęs, o dabar užtenka 5-ių valandų ir aš – kupinas jėgų“, – teigia laimingesnį bei sveikesnį gyvenimą atradęs vyras.

Pašnekovas pastebi, kad pagaliau dingsta ir kompleksai. „Kai ateidavau į drabužių parduotuvę ir paprašydavau duoti didžiausią dydį, šis dažnai būdavo per mažas. Dėl to jausdavausi labai prastai. O šiandien galiu pirkti drabužius bet kurioje parduotuvėje ir dažnai jie būna net per dideli“, – džiaugiasi Ramūnas.

Kai mitybos ir sveikos gyvensenos balansas nepadeda

Atrodytų, kova su antsvoriu turėtų būti paprasta: tereikia mažiau valgyti ir daugiau judėti. Vis tik, kaip sako Ramūną operavęs profesorius Gintautas Brimas, sveikesnė mityba ir sportas ne visada veikia.

„Problema ta, jog kol kas gydymo būdai, kurie nėra operaciniai, nėra pakankamai
efektyvūs, kad gydytų didelio laipsnio nutukimą“, – paaiškina profesorius.

Gintautas Brimas

„Organizmas į dietas ir fizinį aktyvumą žiūri kaip į tam tikrą „badmetį“. Kai trūksta maisto medžiagų, kūnas mobilizuojasi. Jis taip naudoja savo maisto atsargas, bet tik kai nustojame laikytis dietinių ir fizinio krūvio reikalavimų, jis pradeda vėl greitai kaupti rezervus. Chirurgijos pagalba padaromi fiziologiniai pokyčiai, kurie veikia ilgalaikėje perspektyvoje“, – sako kasdien tokias operacijas atliekantis gydytojas.

Nutukimas – tikroji kitų ligų priežastis

Antsvorio neturėjimas – nėra tik grožio klausimas. Pasak profesoriaus, moksliškai įrodyta, kad nutukimas kartu su savimi „atsineša“ labai daug gretutinių ligų.

„Žinome, kad daugiau nei 50 proc. žmonių miršta dėl širdies ir kraujagyslių ligų, bet labai retai kas pažymi, kad dauguma šių pacientų turi antsvorio. Esant nutukimui, širdžiai reikia intensyviau dirbti, taip pat sąnarių apkrova yra didesnė. Kasos funkcijos apkrovos taip pat gerokai didesnės, o tai sukelia cukrinį diabetą, padidėjusį spaudimą“, – tvirtina nutukimo gydymo ir dietologijos centro CALORYCARE medicinos komandos vadovas profesorius G. Brimas

Ramūnas prisimena, kad prieš operaciją neturėdavo nei jėgų, nei sveikatos. Labai greitai pavargdavo, buvo sunku net judėti. Kentė sąnarių skausmus. O pradėjus kristi papildomiems kilogramams, sveikatos problemos tarsi išgaravo. Taikant chirurginį nutukimo gydymą, pasiekiamas reikšmingas svorio sumažėjimas. Įrodyta, kad jis daugumai pacientų padeda atsikratyti arba išvengti gretutinių ligų: padidinto kraujospūdžio, cukrinio diabeto, cholesterolio padidėjimo, taip pat mažėja sąnarių ir nugaros apkrova, todėl nebevargina skausmai.

Ramūnas Šaparnis

Specialisto konsultacija – raktas, pasirenkant tinkamą operaciją

Prieš ryžtantis bariatrinei operacijai, labai svarbu su gydytoju aptarti gydymo galimybes ir numatomą operaciją. Dažniausiai atliekamos operacijos: skrandžio išilginė rezekcija, skrandžio apylankos ar skrandžio žiedo operacija. Konsultacijos su gydytoju metu vertinami įvairūs aspektai, kurie leidžia numatyti tinkamiausios gydymo taktikos pasirinkimą ir pacientų lūkesčių išpildymą.

„Kiekvienas pacientas renkasi pats pagal tai, koks jo gyvenimo būdas, ar jis gali garantuoti, kad ateityje tikrinsis sveikatą, kokie jo įpročiai: ar jis nerūko, nevartoja alkoholio. Ir čia gydytojo pareiga yra išaiškinti visus pokyčius bei tolimesnę gydymo eigą. Konsultacijų metu pacientams yra papasakojama, kokie pokyčiai jų laukia ir dažnai sprendimą, kokią operaciją pasirinkti, jie priima patys. Visgi, pasiryžę pokyčiams – džiaugiasi, nes atranda visiškai kitokią gyvenimo kokybę“, – tvirtina G. Brimas.

Šiandien Ramūnas gyvena visavertį gyvenimą: valgo kaip visada, tai daro net prieš eidamas miegoti, tik vienintelis skirtumas – norisi mažiau, o ir sotumo jausmas ateina greičiau. „Kalbant apie įpročius, pasikeitė tik tai, kad maistas man dabar nėra svarbiausias prioritetas, aš apie jį tiek daug nebegalvoju“, – apie kitokią rutiną pasakoja pašnekovas.

Galima atsikratyti net iki 70 proc. perteklinės kūno masės

190 cm ūgio vyras prisimena, kad svoris iki 25 metų buvo normalus, o po skrandžio „uždegimo“ papildomi kilogramai pradėjo didėti:

„Kasmet priaugdavau apie 10 kg. Mano darbas – pamaininis, todėl mityba nebuvo reguliari. O ir genetiškai giminėje yra apkūnių žmonių. Visi šie veiksniai lėmė, kad svėriau 215 kg“.

Ramūnas Šaparnis

Tai, kad Ramūnas po skrandžio žiedo operacijos neteko net 120 kg – užkrečiantis pavyzdys, tačiau kiek bus netenkama nereikalingų kilogramų kiekvienu atveju – individualu. Pastebima, kad po chirurginio nutukimo gydymo operacijos perteklinę kūno masę galima sumažinti net iki 70 proc.

„Visgi, reikia pabrėžti, kad nutukusių žmonių medžiagų apykaita yra kitokia, nes jų organizmas turi polinkį kaupti maisto medžiagas. Todėl didelis svorio sumažėjimas leidžia pasiekti ne tik geresnes išorinę bei fizinę formas, bet ir kartu pagydo gretutines ligas, kurios atsiranda būtent dėl papildomų, nereikalingų kilogramų“, – pasakoja garsus chirurgas ir primena, kad mūsų šalis – penkta pagal nutukusių žmonių skaičių Europoje, todėl svarbu nutukimo „neužleisti“ ir svorį koreguoti, kol jis dar netapo didele sveikatos problema.

Užsakymo nr.: PT_85854401