Taip nutiko ir kauniečiui Mindaugui, kuris prieš metus su šeima įsikėlęs į paveldėtą būstą, iškart ėmėsi namo atnaujinimo darbų. Kaip pasakoja vyras, viena iš pirmųjų užduočių buvo pakeisti senas lauko duris.

„Geras pažįstamas parekomendavo, kaip jis pats sakė, „patikimą ir nebrangiai kokybiškas duris gaminančią bei įrenginėjančią įmonę“. Pagalvojau: „kodėl ne, nebrangu ir kokybiška“. Susisiekiau su tais žmonėmis ir jau po kelių savaičių turėjome naujas duris“, – pasakoja Mindaugas.

Visgi, džiaugtis naujomis durimis Mindaugo šeimai teko neilgai. Vos tik atėjus žiemai, kaip sako vyras, iš „kokybiška ir nebrangu“ liko tik „nebrangu“.

„Prasidėjus pirmiesiems šalčiams, pastebėjau, kad durys pradėjo deformuotis, pasidengė šerkšnu, o dar po kiek laiko jose esantis įstiklinimas pradėjo smukti. Tada iškart kilo įtarimas, kad kažkas su šiomis durimis tikrai ne taip. Nuėmęs durų apdailos plokštę, buvau šokiruotas – įstiklinimas laikėsi ant pavienių polistirolo putplasčio gabalų. Blogiau ir būti negalėjo“, – dabar dėl savo sprendimo rinktis abejotinos reputacijos gamintoją gailisi pašnekovas.

Kodėl Mindaugui taip nepasisekė?

Kaip teigia durų, langų ir garažo vartų gamyba ir įrengimu užsiimančios įmonės „Hörmann Baltic“ produktų grupės vadovė Lina Vasiliauskienė, minėtas atvejis jos visiškai nestebina, mat šiuo metu rinkoje galima rasti ir tikrai kokybiškos produkcijos, ir labai prastos.

„Į mus dažnai kreipiasi klientai su panašiomis problemomis: kažko aklai paklausė, nepasitarė su specialistais, susigundė maža kaina, įsigijo ir galiausiai labai nusivylė. Tokia praktika rodo, kad vargu, ar verta šimtu procentų pasitikėti draugų ar giminaičių siūlomais gaminiais, ar tokias paslaugas teikiančiomis įmonėmis. Aišku, būna visko – ir labai kokybiškų gamintojų, ir tų, kurie gundo tik kaina, bet nesuteikia kokybės“, – sako L. Vasiliauskienė.

Todėl, pasak jos, pirmiausia, ką reikėtų padaryti prieš planuojant įsigyti naujas namo duris, tai pasikonsultuoti su ilgą patirtį šioje rinkoje turinčiais montuotojais ir tik tada ieškoti geriausio varianto sau.

Svarbu ne tik gaminio, bet ir montavimo kokybė

„Net ir puikiausias gaminys tinkamai neatliks savo funkcijos, jeigu jis bus blogai sumontuotas. Nors labai dažnai klientai mėgsta kaltinti gaminius, gamyklinio broko pasitaiko labai retai ir dažniausiai dėl to durys nukenčia tik vizualiai – dėl įbrėžimų. O didžiosios bėdos nutinka būtent dėl to, kad durys būna blogai sumontuotos“, – sako L. Vasiliauskienė.

Hormann Baltic nuotr.

„Hörmann Baltic“ atstovės teigimu, nuo kokybiško durų montavimo priklauso ir naujo gaminio eksploatacijos laikas.

„Jei durys bus sumontuotos pažeidžiant darbų technologiją, jos nebus sandarios ir į lauką išleis daug šilumos. Netinkamai atlikus montavimo darbus, durys ne tik praras sandarumą, bet ir, kaip Mindaugo atveju, – gali pradėti deformuotis. Dėl to taps sunku jas varstyti ir tikrai prireiks remonto. Todėl norint, kad nekiltų minėtų problemų, profesionalumas patirtis yra tie prioritetai, kuriais reikėtų vadovautis renkantis montuotojus“, – pataria L. Vasiliauskienė.

„Kokybiškas medžiagas, garantiją atliktiems darbams ir serviso aptarnavimą montuotojas privalo užtikrinti ir apie tai net neturėtų būti jokių diskusijų“, – priduria specialistė.

Kokiais kriterijais vadovautis, renkantis pačias duris?

L. Vasiliauskienė sako, kad šiluma yra vienas iš esminių kriterijų, renkantis namų įėjimo duris, todėl furnitūra šioje vietoje atlieka labai svarbų vaidmenį.

„Tai ne tik durų varčios storis ir tinkamas užpildas. Turime suprasti, kad durys yra judantis elementas ir jos dažnai varstomos, o kartais ir trinktelėjamos. Todėl, renkantis įėjimo duris, didelį dėmesį taip pat reikia skirti ir furnitūrai: vyriams, užraktams, tarpinėms. Užtektų pažiūrėti į ne itin kokybiškų durų termovizinę nuotrauką, kad įsitikintume, jog per vyrius, tarpines ar nesandarius įstiklinimus netenkama labai daug šilumos energijos“, – sako L. Vasiliauskienė.

Hormann Baltic nuotr.

Ne ką mažesnis prioritetas, renkantis duris, pasak pašnekovės, yra jų saugumas ir atsparumas įsilaužimams. Jos teigimu, tikrai ne visos, vadinamosios šarvuotos durys, atitinka saugumo klasių reikalavimus.

„Tiesa pasakius, nelabai kas ir gali paaiškinti, kas yra tos „šarvo durys“. Pasitaiko nemažai atvejų, kai vagys, pasinaudoję paprastu laužtuvu, tokias duris atidaro vos per porą minučių ir labai lengvai patenka į namus. Jeigu įėjimo durys kokybiškos bei saugios, net ir patyrę įsilaužėliai nesugebės patekti į vidų. Todėl labai svarbu suprasti, kas išties slepiasi už deklaruojamų saugumo savybių“, – teigia „Hörmann Baltic“ produktų grupės vadovė.

Kaip aiškina specialistė, nuo 2011 metų ES šalyse yra įsigaliojęs naujas langų ir durų standartas EN1627:2011, reglamentuojantis atsparumą įsilaužimui.

„Šiuo teisės aktu reikalaujama, kad visa durų konstrukcija būtų bandoma kas 10–20 centimetrų ir kiekvienas taškas, priklausomai nuo durų saugumo klasės, turi atlaikyti nuo 3 iki 20 minučių bandymą įsilaužti. Tokiu atveju, saugių spynų atrakinimas užtrunka per ilgai, todėl dažnai vagys palieka „nebaigtą darbą“ baimindamiesi, kad nusikaltimas bus pastebėtas“, – pasakoja L. Vasiliauskienė.

Konkurencinga kaina ir patikimumas

Dabar, kai žinote, kad pasitikėti vien pažįstamų rekomendacijomis neverta, taip pat ir kriterijus, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis įėjimo duris, laikas išsirinkti tinkamiausią variantą jūsų namams. Viena iš rinkos lyderių Europoje – Vokietijos bendrovė „Hörmann“, kurią lietuviai ypač vertina dėl automatinių vartų plataus pasirinkimo ir kokybės. Visgi, ne visi žino, kad šis gamintojas orientuojasi ir durų gamyboje.

Hormann Baltic nuotr.

Per 85 metų darbo patirtį, duris, langus ir garažo vartus gaminanti įmonės įdiegė aukščiausio lygio gaminių kokybės valdymo sistemą, todėl gaminant įėjimo į namą duris, didžiausias dėmesys yra skiriamas tiek saugumui, tiek šilumos izoliavimui, tiek ir dizainui.
Visos šios firmos durys yra su aliuminio profilio stakta, kuri atskirta termoprofiliu, o plieninė varčia atskirta termojuosta, kad metalas nesiliestų su metalu. „Hörmann“ gaminamos durys turi kelių taškų spynos ir vyrių fiksacinį kaištį, kuris užfiksuoja bei suteikia saugumą. Ne mažiau svarbios ir savybės šaltajam sezonui – duris turi integracinę juostą vyrių pusėje per visą varčios ilgį, kuri prispaudžia varčią prie staktos ir neleidžia joms deformuotis šaltuoju periodu. Gamintojas per ilgametę patirtį ištobulino visas detales, kas suteikia durims stabilumo, šilumos ir saugumo garantijas.

Priklausomai nuo tipo, dydžio ir komplektacijos, „Hörmann“ namų durų kainos prasideda nuo 1000 eurų, o tai rinkoje yra vienos iš konkurencingiausių kainų, kai kalba pasisuka apie aukščiausios kokybės gaminius.

Ieškantiems ne tik patikimumo, aukštos kokybės, bet ir puikios išvaizdos įėjimo durų, vienas iš geriausių pasirinkimų – „Thermo65“ modelis. Tai yra 65 mm varčios storio durys su PU užpildu, kuris užtikrina puikią šilumos izoliaciją.

Maksimalios šilumos mėgėjams – „Thermo Carbon“. Visame pasaulyje yra pripažintos kaip geriausią šilumine izoliaciją turinčios aliumininių namo durų klasės durys, kurios pasižymi UD verte iki 0,47 W/ (m²·K). Be to, šiose duryse įrengta neįtikėtina, standartinėje komplektacijoje tiekiama, RC 3 saugos įranga su 9-ių užraktų spyna ir pažangiausių technologijų sąvaros profiliu iš kompozitinės medžiagos su anglies pluoštu.

Na, o jei vertinate itin elegantiškai atrodančias duris, „ThermoPlan Hybrid“ yra skirtos būtent jums. Tokios durys tiesiog žavi sutampančia durų varčios ir durų rėmo plokštuma viduje bei išorėje.

Daugiau pasiūlymų ir informacijos galite rasti aplinkę www.hormann.lt

Užsakymo nr.: PT_85767441