Viduriavimas – pavojingesnis nei gali atrodyti

Greičiausiai, daugelis prisimena, kai vaikystėje suviduriavus mama ištraukdavo miltelius, kuriuos sumaišius su vandeniu ir kelis kartus išgėrus viduriavimas baigdavosi. Tuos pačius miltelius mes iki šiol vartojame patys bei duodame savo vaikams. Tad kyla klausimas, kas yra tie milteliai ir kaip jie veikia. Magijos ir stebuklų čia nėra, tai tiesiog natūralus išvalytas standartizuotas molis. Bet apie viską nuo pradžių.

Pradėkime nuo to, kas yra viduriavimas ir dėl kokių priežasčių jis atsiranda? Kaip aiškina „Benu vaistinė“ vaistininkė Laima Gedvilienė, viduriavimas – tai gynybinė organizmo reakcija, kai šis bando atsikratyti žarnyną dirginančiais faktoriais, kurių yra tikrai ne vienas.

„Dažniausia viduriavimo priežastis – infekcija, kurią gali sukelti bakterijos arba virusai. Taip pat viduriavimą gali sukelti maistas, kuriame gausu skaidulų ar cukraus, saldikliai, antibiotikų vartojimas, maisto papildai, pavyzdžiui, didelės dozės magnio, taip pat – laktozės netoleravimas, uždegiminės žarnyno ligos ar net paprasčiausiai stresas“, – sako vaistininkė.

Jei, nutraukus viduriavimą sukeliančių vaistų ar maisto vartojimą, problema dažniausiai dingsta, tai dėl kitų priežasčių atsiradęs ir laiku nesustabdytas viduriavimas gali būti pavojingas.

„Dažniausia viduriavimo komplikacija yra skysčių ir elektrolitų, tokių kaip kalis, magnis, natris, fluoras, netekimas. Dehidratacija yra ypač pavojinga mažiems vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms. Viduriuojant labai dažnai ir daug dienų, dėl skysčių ir elektrolitų netekimo, gali atsirasti odos elastingumo sumažėjimas, blyškumas, varginti bendras silpnumas, mažėti kraujo spaudimas, didėti širdies susitraukimų dažnis. Blogiausias scenarijus – sąmonės netekimas ar net mirtis“, – teigia L. Gedvilienė.

Požymiai, kad organizmas praranda didelį kiekį skysčių, pasak vaistininkės, yra išsausėjusi burna, nuolatinis troškulys, susiraukšlėjusi oda, šlapimo kiekio sumažėjimas.

Vienas iš pirmo pasirinkimo vaistų, kuriuos renkasi pacientai viduriavimo gydymui, pasak L. Gedvilienės, yra vaistinis preparatas – „Smecta“.

Kaip vartoti „Smecta“?

Pasak L. Gedvilienės, šį preparatą reikėtų vartoti taip: „į 50–100 ml vandens supilame vieną paketėlį „Smecta“ miltelių. Vaikams nuo 2 metų galima suvartoti 2 paketėlius per parą. Ūminio viduriavimo pradžioje (pirmąsias 3 dienas) ši dozė gali būti dvigubai didesnė. Jei viduriavimą lydi vėmimas, ypatingai svarbu yra vaistą vartoti mažomis dozėmis. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad viduriavimo metu vartojant kitų vaistų, „Smecta“ reikėtų gerti bent kelias valandas prieš ar po jų vartojimo“, – sako vaistininkė.

Pašnekovė primena, kad viduriuojant būtina pasirūpinti ir skysčių atstatymu organizme bei tinkama mityba.

„Kartu su „Smecta“ būtina vartoti ir rehidratuojančius tirpalus, kurie atkuria elektrolitų kiekį, taip pat nereikėtų pamiršti ir teisingos mitybos. Nors viduriuojant reikia gerti daug skysčių, būtina vengti sulčių, gazuotų gėrimų. Maistas turėtų būti virtas, jokių žalių daržovių ar vaisių, išskyrus bananus ar orkaitėje keptus obuolius. Taip pat rekomenduojami ryžiai, sultiniai“, – teigia L. Gedvilienė.

Viduriuojant ilgiau, nei tris paras, vaistininkės teigimu, būtina kreiptis į gydytoją.

Pasitikėjimo semiasi iš gamtos

Praėjus beveik pusšimčiui metų nuo „Smecta“ sukūrimo, šį vaistą neretai galima aptikti namų vaistinėlėje. Skaičiuojama, kad per visą vaisto buvimo rinkoje laiką, jis padėjo apie 688 milijonų žmonių visame pasaulyje bei buvo suvartota mažiausiai 15 milijardų „Smecta“ paketėlių.

„Pacientams vaistas „Smecta“ yra žinomas kaip „pirma pagalba pilvui“. Remdamasi savo darbo patirtimi galiu pasakyti, kad „Smecta“ yra vienas dažniausiai pacientų pasirenkamų vaistinių preparatų viduriavimo gydymui“, – sako vaistininkė.

Kokia šio vaisto istorija? Prancūzijos farmacijos kompanija „Ipsen Pharma“ ėmėsi užduoties – sukurti natūralų vaistą, skirtą padėti esant viduriavimui. Kaip pagrindinė šio vaistinio preparato medžiaga buvo pasirinktas molis. Po daugybės bandymų ir klinikinių tyrimų mokslininkai įveikė užduotį – sukūrė veiksmingą preparatą, žinomą „Smecta“ pavadinimu, kuris šiais metais švenčia jau 45-ių metų sukaktį. Šio vaisto veiksmingumas yra pagrįstas daugybe klinikinių tyrimų.

Šio, daugiau nei 70-yje pasaulio valstybių registruoto vaisto veiklioji medžiaga diosmektitas – 100 proc. natūralus išvalytas standartizuotas baltasis molis, išgaunamas iš Pietų Prancūzijoje ir Normandijos regione esančių karjerų. Gaminant šį vaistinį preparatą, keliami griežti reikalavimai ne tik produkto kokybei, bet ir užtikrinamas minimalus poveikis aplinkai bei jos biologinės pusiausvyros palaikymas. Diosmektitas yra atskiriamas nuo kitų mineralų, išsaugant gydomąsias jo savybes ir terapinį poveikį. Nuo išgavimo iki įpakavimo su diosmektitu yra atliekama apie 90 skirtingų tyrimų, kurie užtikrina vaisto kokybę ir gerą toleravimą.

„Pats diosmektitas yra natūralus aliuminio ir magnio disilikatas, naudojamas kaip žarnyno absorbentas, ir yra skirtas simptominiam vaikų nuo 2-ejų metų ir suaugusiųjų ūminio viduriavimo gydymui. „Smecta“ taip pat yra tinkamas simptominiam suaugusiųjų lėtinio funkcinio viduriavimo gydymui, bei suaugusiųjų pilvo skausmo, susijusio su funkciniais žarnyno sutrikimais, gydymui.
Tai, kad ši natūrali medžiaga pasižymi absorbuojančiomis savybėmis, reiškia, jog ji gali padėti susidoroti su bakterijomis, virusais, toksinais ar dujomis. Ši medžiaga taip pat padengia žarnyno gleivinę sukurdama apsauginį barjerą, bei sugeria vandens perteklių“, – aiškina L. Gedvilienė.

Smecta

„Smecta“ 3 g milteliai geriamajai suspensijai. Diosmektitas. Vartoti per burną.

Vaikų nuo 2 metų ir suaugusiųjų ūminio viduriavimo kartu su geriamaisiais rehidratuojančiais tirpalais bei suaugusiųjų lėtinio viduriavimo gydymui. Simptominiam suaugusiųjų skausmo, susijusio su funkciniais žarnyno sutrikimais, gydymui. Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt. Praneškite apie šalutinį poveikį registruotojo vietiniam atstovui: „Ipsen Pharma“ Lietuvos filialas tel. 8 700 33305 arba e-paštu pharmacovigilance.baltic@ipsen.com. Teksto parengimo data 2020-11-06 pagal patvirtintą PCS 2020-02-01. Anotacijos nr. smecta.pacientams.V6.

SCA-LT-000120 Parengta 2020 lapkričio mėn.

Užsakymo nr.: PT_85724851