Laiko kartu įtaka vaiko raidai

Laikas kartu – itin svarbus nuo pat pirmųjų dienų, kai vaikas ateina į šį pasaulį. Tačiau vaikams augant valandos kartu retėja, o šiems įžengus į paauglystę, dažniausiai džiaugiamės tik akimirkomis prieš jiems išbėgant į mokyklą ir trumpu pasimatymu prieš einant miegoti. Atrodytų, nieko keisto, vaikai auga ir jiems mūsų reikia vis mažiau, tačiau kokią iš tiesų įtaką tai turi vaiko raidai ir ateičiai?

JAV Sveikatos ministerijos skelbiamais duomenimis, bendravimas ir kokybiško laiko kartu leidimas su vaikais, turi tiesioginės įtakos vaiko apsaugojimui nuo įsitraukimo į pavojingas veikas ateityje. Mokslininkai teigia, kad tie vaikai, kurie kasdien su savo tėvais bent kelioliką minučių bendraudavo nepertraukiamai ir dalindavosi dienos įspūdžiais, užaugę žymiai rečiau įsiveldavo į pavojingas veikas, o augant atsakingiau pasverdavo savo sprendimus, atsižvelgdami į poveikį aplinkai.

Stebuklų eglutė

Šiandien, vis daugiau dėmesio yra skiriama ne tik vaiko protiniams gebėjimams, tokiems kaip skaitymas, rašymas ar matematikos žinios, tačiau ir emociniam intelektui. Vaikai, kurie nuo mažens tėvų būdavo skatinami atpažinti savo tiek teigiamas, tiek neigiamas emocijas, o ypatingai per sužaidybintas formas, žymiai lengviau susirasdavo draugų mokykloje ar universitete. Tai taip pat jiems leisdavo sukurti tvaresnius ir ilgalaikiškesnius romantiškus santykius suaugus.

Mokslininkai išsiaiškino ir tai, kad vaikai, kurie su tėvais nuo mažens puoselėdavo ritualus, tokius kaip sekmadienio pusryčiai, stalo žaidimas penktadienio vakarą ar kt., paauglystės metais išlikdavo artimesni, dalindavosi savo patirtimis ir išgyvenimais. Tėvai jiems tapdavo autoritetu ir užuovėja.

Tačiau kaip laiką kartu, ypač šių dienų pasaulyje, kai virtuali realybė, rodos, persmelkusi mūsų visų gyvenimą, o pramogų, kino ir kitos industrijos laimi prieš senovinius kamuolio spardymą kieme ar pasivaikšiojimą parke, paversti ir kokybišku, ir patraukliu?

Stebuklų eglutė

Nepamirškime žaisti

„Kuo daugiau mes skiriame laiko vaikams ikimokykliniame amžiuje, tuo artimesni jie tampa būdami paaugliais“ – teigia psichologė Jūratė Bortkevičienė, knygos “Atsakinga tėvystė: kelias į darnius tėvų ir vaikų santykius” autorė, pedagogų bei tėvų konsultantė auklėjimo ir ugdymo klausimais, UAB „Galimybių arsenalas” įkūrėja. Jūratė, dalindamasi savo asmenine patirtimi, pastebi, kad tėvams tampa sunku sugalvoti, ką veikti kartu. Vaikai auga ir, atrodo, tokios veiklos kaip lipdiniai, piešimas ar net stalo žaidimai tampa nebeaktualūs. Juos pakeičia filmo žiūrėjimas ar apsipirkimas prekybos centre, kas taip pat yra laikas kartu, tačiau prarandamas artimo bendravimo momentas, kuris stiprina ryšį. „Būna tėvai labai džiaugiasi, kai vaikai pabėga į savo kambarį su draugais ar vieni, nes tokiu būdu, tarsi, jie turi daugiau laiko sau. Bet vaikams svarbus ryšys su tėvais ir jei mes rasime produktyvaus laiko bendravimui, jie nežinos, kad tėvai yra ir gali būti įdomūs, su jais galima kalbėti, ne tik TV žiūrėti ar klausytis moralų” – patirtimi dalinasi psichologė ir papildo – „vaikams labai svarbus buvimas kartu su tėvais, žaidimas ir pramogavimas”.

Stebuklų eglutė

Jūratė tikina, kad tokios pamirštos veiklos, kurios, atrodytų, šiais laikais jau „išėjusios iš mados”, gali tapti aktualios. Psichologė skatina suaugusius prisiminti, kokie jie buvo savo vaikų amžiuje. Net jei kartais atrodo, kad šiais laikais „Papjė mašė” technika – atgyvena, tai nebūtinai tiesa. Reikia tik šiek tiek kūrybiškumo. Pavyzdžiui, pasiūlykite vaikams pasidaryti ne kaukę, kaip tai buvo populiaru mūsų laikais, o šviečiančią girliandą kambariui papuošti. Psichologė dalinasi patarimais: „tikrai yra įvairių žaidimų, veiklų, ką galima veikti kartu. Renkite estafetes, vaidmenų žaidimus, svajokite, skaitykite ir kurkite ryšį. Turėkite veiklų sąrašą, taip bus daug paprasčiau ir naudingiau” – ir primena – „tos kelios minutės dėmesio vaikams, patenkina jų poreikį, jie tampa ramesni, saugesni ir, žinoma, paklusnesni”.

Stebuklų eglutė

Laikas – didžiausia vertybė

„Man visada patiko leisti laisvalaikį su vaikais. Net ir „Stebuklų eglutė“ atsirado mūsų gyvenime iš meilės jiems ir pomėgio kūrybiškai praleisti kiekvieną laisvą minutę, kuriant mažą šventę šeimoje ir paprastiems, rutininiams dalykams suteikiant žaismingumo“ – jaukiais išgyvenimais dalinasi Lina Malaškevičienė, „Stebuklų eglutė“ puoselėtoja. Lina tiki, kad leisdami laiką kartu iš tiesų formuojame vaikų supratimą apie santykį šeimoje, didiname jų pasitikėjimą savimi ir perteikiame vertybes. „Labai tikiu, kad ryšys ir pasitikėjimas, užmegztas žaidimo metu, kai vaikui yra penki ar dešimt metų, juo labiau paauglystės laikotarpiu, giliai širdy palieka jam žinojimą, kad namai, tėvai, yra ta saugi oazė, kur jis gali grįžti ir visada bus priimtas” – sako Lina.

Stebuklų eglutė

„Stebuklų eglutė“ – sužaidybinta veikla, sukurta palengvinti modernių tėvų kasdienybei, ir išradingai praleisti bei stiprinti ryšį savo šeimoje. „Turėdami viską, retai turime svarbiausią, laiko, pabūti su artimiausiais žmonėmis – šeima. Labai tikiu, kad mūsų lietuviškas advento kalendorius „Stebuklų eglutė” su kasdienėmis veiklomis suburs šeimas vakarais pabūti kartu ir tos 24 dienos Kalėdų laukimo bus įsimintinos, o kokybiškas laikas taps investicija į tvarius, jaukius bei artimus santykius su mūsų vaikais” – linki Lina Malaškevičienė.

Užsakymo nr.: PT_85693226