Seniai pastebėtos natūralaus molio gydančios savybės

Molyje esantys mineralai medicininiais tikslais naudoti jau antikos laikais. Dažniausiai ši priemonė buvo pasirenkama infekcijų suvaldymui, skausmo gydymui ar apsinuodijus maistu. Keletas mokslinių šaltinių nurodo, jog jau Homo erectus ir Homo Neanderthalensis naudojo įvairius mišinius su moliu žaizdoms gydyti, vėliau senovės graikai jį naudojo gyvatės įkandimams neutralizuoti.

Kai kurie mokslininkai molį įvardina kaip senovės nanomedžiagą, kuri panaudota labai įvairiais aspektais. Išsiaiškinta, kad molio, kaip gydomosios priemonės poveikį, senovės žmogus įvertino įvairiausiuose žemės kampeliuose: nuo centrinės ir pietų Amerikos iki Afrikos ir Australijos.

Egzistuoja skirtingos molio rūšys

Gamtos mokslų žiniomis, molis – iš daugybės mineralų erozijos proceso metu susidariusios nuosėdinės uolienos. Molis dažniausiai sudarytas iš kristalinės struktūros hidrosilikatinių mineralų.

Tai yra natūralios kilmės produktas, tačiau jo sudėtis skiriasi priklausomai nuo jo radimo vietos. Molio struktūrai būdingas plokštelinis lamelių išsidėstymas, su įvairių mineralų intarpais. Molio spalvą nulemia sudėtyje esantys mineralai.

Pagal mineralinę sudėtį ir struktūrą molis skirstomas į kaolinitinį, smektitus ir t.t. Ir kiekviena molio rūšis yra skirtingai panaudojama. Baltasis molis arba kaolinas plačiai vartojamas kosmetikoje, tuo tarpu smektitai – farmacijoje žarnyno funkciniams sutrikimams gydyti.

Gamtos ištekliai – sveikam grožiui

Nuo neatmenamų laikų moterys puoselėjo savo grožį, pasitelkdamos gamtos suteiktas, ranka pasiekiamas priemones. Kartu su įvairiais vaistiniais augalais, natūralus molis buvo viena dažniausių grožiui naudojamų priemonių. Vis dažniau pastebima, kad laiko ratas apsisuka ir vėl atsigręžiama į tūkstantmečių patikrintas medžiagas.

Molis grožio poreikiams šiandien naudojamas dėl kelių priežasčių. Pirma – dėl jo antibakterinių ir priešuždegiminių savybių. Jis puikiai tinka riebesnei, į aknę linkusiai odai. Manoma, kad molis reguliuoja riebalų išsiskyrimą, sugerdamas jo perteklių, kaip ir išsiskiriančius toksinus, tačiau nesausina odos, tad pradžiugins daugelį riebios odos savininkių.

Baltas molis

Antra, molis yra medžiaga, kuri gali lengvai prisitvirtinti prie odos ir tarsi suformuoti plėvelę, kuri mechaniškai apsaugo nuo išorinių fizinių bei cheminių dirgiklių. Naudojant priemones su natūraliu moliu, galima tikėtis, kad oda taps matine, neliks nepageidaujamo blizgesio, o įvairios dėmelės bus užmaskuotos. Molis gali būti naudojamas skirtingais pavidalais: tiek kaip kaukė, tiek kaip efektyvi šveičiamoji priemonė, pašalinanti negyvas odos ląsteles ar įmaišomas į kitus, grožiui skirtus, produktus.

Internete galima lengvai rasti įvairių receptų, skirtų kūnui, veidui ar plaukams, kuriuos nesunkiai pasigaminsite namie ir būsite užtikrinti tokios rankų darbo priemonės natūralumu.

Šiuolaikinis mokslas atsigręžia į aplinkai draugiškus resursus

Šiuolaikinis mokslas vis dažniau atsisuka į ne tik efektyvias, bet ir aplinkai draugiškas medžiagas. Būtent tokie yra molio mineralai – jie puikiai biosuderinami, natūraliai prieinami gamtoje ir pasižymi įvairiomis praktiškomis savybėmis. Farmacijoje jie gali būti panaudojami skirtingais būdais: kaip įvairias medžiagas sugerti galinti medžiaga, taip pat skonio savybėms suteikti ar koreguoti, pasitarnauti kaip drėkinanti medžiaga ar aktyviųjų medžiagų pernešėjas.

Molio savybės itin tinkamos žarnyno infekcijų valdymui

Tai, kad tam tikra rūšis molio – smektitas, itin dažnai naudojamas sergant žarnyno infekcijomis, lemia jo unikalios adsorbcinės savybės. Ši medžiaga gali prisitvirtinti prie skrandžio ar žarnyno vidinio paviršiaus ir apsaugoti jį absorbuojant toksinus, bakterijas ar net virusus.

Molio mineralai žarnyne nėra absorbuojami, atlikę savo paskirtį, lengvai pasišalina. Molio cheminė struktūra padeda sureguliuoti procesus ir viduriavimo atveju, kurį gali sukelti tiek bakterinės, virusinės infekcijos, tiek apsinuodijimas maistu. Dauguma tokių preparatų veikia principu, sumažinančiu skysčių, kurie pasiekia tam tikras žarnyno dalis, kiekį, pačiam moliui absorbuojant vandenį.

Dar vienas nemalonus reiškinys, kurį gali palengvinti natūralus molis – dujų kaupimasis žarnyne, mat ši medžiaga gali absorbuoti ne tik skysčius, bet ir dujas.

Daugelis mūsų esame išbandę molio produktus

Nesigilindami į mūsų vartojamų gaminių sudėtį, galime ir nežinoti, kad ir patys esame išbandę produktus, kurių sudėtyje yra molio. Vienas tokių pavyzdžių – gerai visiems pažįstamas vaistas „Smecta“, naudojamas esant įvairios kilmės viduriavimui.

Natūralus molis, esantis „Smecta“ sudėtyje padengia žarnyno sieneles ir taip apsaugo nuo bakterijų, virusų ar toksinų poveikio bei skysčių praradimo. Itin naudinga tai, kad dėl mukoprotekcinės funkcijos atkuriamos ir regeneruojamos pažeistos žarnyno sienelės ir taip padedama žarnynui greičiau atsigauti.

Diosmektitas – tam tikras molis, kuris yra pagrindinė „Smecta“ sudedamoji dalis, yra natūralios kilmės, o jam būdingos terapinės savybės maksimaliai išsaugotos. Tai patvirtina ir daugybė tyrimų, rodančių šio preparato efektyvumą ir gerą toleravimą tiek gydant vaikus nuo dviejų metų, tiek suaugusius. Skaičiuojama, kad nuo 1975-ųjų šis preparatas buvo skiriamas gydymui apie 688 milijonus kartų. Nors prioritetas skiriamas žmonėms, šio preparato gamintojai rūpinasi ir biologiniu balansu bei aplinkosaugos klausimais, kad išsaugotume mums gamtos teikiamus turtus ateities kartoms.

„Smecta“, 3 g milteliai geriamajai suspensijai. Diosmektitas. Vartoti per burną.

Vaikų nuo 2 metų ir suaugusiųjų ūminio viduriavimo kartu su geriamaisiais rehidratuojančiais tirpalais bei suaugusiųjų lėtinio viduriavimo gydymui. Simptominiam suaugusiųjų skausmo, susijusio su funkciniais žarnyno sutrikimais, gydymui. Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti, kaip nurodyta. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti Jūsų sveikatai. Jei simptomai nepraeina ar atsirado šalutinis poveikis, dėl tolesnio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Jeigu įtariate, kad Jums pasireiškė šalutinis poveikis, apie jį praneškite savo gydytojui, vaistininkui ar Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai prie Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt arba kitais būdais, kaip nurodyta jos interneto svetainėje www.vvkt.lt. Praneškite apie šalutinį poveikį registruotojo vietiniam atstovui: Ipsen Pharma Lietuvos filialas tel. 8 700 33305 arba e-paštu pharmacovigilance.baltic@ipsen.com. Teksto parengimo data 2020-11-06 pagal patvirtintą PCS 2020-02-01. Anotacijos nr. smecta.pacientams.V6.

SCA-LT-000118 Parengta 2020 m. lapkričio mėn.

Straipsnis parengtas, remiantis šaltiniais:

http://www.ehu.eus/sem/macla_pdf/macla9/macla9_15.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6306778/

https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/medications/view/12624

Bendras diosmektito panaudojimas po pateikimo rinkai. PASP 2019 m. sausio 11 d. (angl. Cumulatively, postmarketing exposure to diosmectite. PSUR on the 11 january 2019)

Smecta® pirmą kartą registruota 1975 m. Prancūzijoje

Užsakymo nr.: PT_85666343