Visgi, kasdienis visos šeimos meniu planavimas – iššūkis net ir tiems, kas neturi vaikų, ką kalbėti apie šeimas su keliais ar dar daugiau mažylių. Tokiose šeimose būtinos kelios taisyklės, kad visi būtų sotūs, laimingi, o ir mama „nenusivariusi“ nuo kojų.

Didelė šeima moko visada planuoti

Pasak B. Nicholson, buitis tikrai reikalauja ir pastangų, ir laiko. Jos pačios darbo diena, kuriai ji priskiria ir namų pareigas, tęsiasi 14 ar 16 valandų ir baigiasi tik padėjus galvą ant pagalvės. Visgi, garsi moteris pabrėžia – kasdienybę lengvina bent šioks toks planavimas, pavyzdžiui, kad nereikėtų į parduotuvę vaikščioti kasdien.

„Dar svarbu realiai įvertinti savo galimybes – jei neturime laiko 6-ias valandas virti iš kaulų natūralaus sultinio – naudokime jau paruošto kokybiško sultinio kubelį. Jei matome, kad nėra laiko po darbo dienos naminius koldūnus raityti, turėkime šaldiklyje jau užšaldytų kokybiškų koldūnų. Aš pati visada pagalvoju į priekį bent apie trijų dienų meniu – tai reiškia, kad ne tik nusiperku produktus iš anksto, bet ir pasirūpinu paruoštukais. Pavyzdžiui: nuskustos, supjaustytos morkos, iš vakaro išsivirtas sultinys ar šaldytuve laukianti pamarinuota mėsa. Žinoma, yra dienų, kai tiesiog valgome likučius“, – sako garsi moteris.

Beata Nicholson (Dovilės Jakštaitės nuotr.)

Pasak kulinarinių laidų kūrėjos, maisto planavimas natūraliai tampa tuo, apie ką visada galvoji bent keliais žingsniais į priekį: „Štai dabar mes kalbame ir aš žinau, kad mano šaldytuve yra aštrios kopūstų sriubos, keptų daržovių ir keptų bulvių, taip pat – sultinio. Jau nusprendžiau, kad iš sultinio virsiu mano mažųjų vaikų taip mėgstamą ryžių makaronų sriubą, o aš pati valgysiu tą aštrią kopūstienę“.

Maistas, kuris tinka ir paaugliams, ir darželinukams

Kokie iššūkiai, kalbant apie maistą, jo gaminimą, planavimą, kyla, kai prie stalo ir paaugliai, ir darželinukai? Pasak B. Nicholson, nori maitinti šeimą naminiu maistu – turi suktis, tad neretai ant jos viryklės galėtume išvysti ir burbuliuojantį bananų-ryžių pudingą, ir vištos sultinį, ir bulves bei morkas, iš kurių „gims“ balta mišrainė, ir jautienos bolognese, kurį mielai renkasi vaikai su makaronais. Visgi, jos šeimoje yra ir tokių patiekalų, kurie tinka visiems: ir jos paaugliams, ir darželinukams.

„Žinoma, visi mėgsta gerą bulvių košę, lygiai taip pat visi mėgsta takų (isp. taco) vakarienes, kai kiekvienas – nuo didžiausio iki mažiausio – gali pagal savo skonį ir norą ant tortilijos susidėlioti kokius nori įdarus ir pasiruošti sau taką. Nes, pavyzdžiui, aš, didieji vaikai – mėgstame aštriau, mažieji – švelniau, tad takai yra vienas iš tų gerų variantų, kai visi susėdę prie stalo yra patenkinti ir laimingi.

Taip pat mano visi vaikai mėgsta tradicinį anglišką roast – kepame mėsą ar daržoves, taip pat visi noriai valgo sriubas, ryžių patiekalus. Aišku, varškėtukų ir koldūnu net neminiu, nežinau kodėl, bet visi vaikai juos dievina. Vyresnieji mano vaikai jau patys pasigamina makaronų patiekalų ar ryžius su kiaušiniais ir daržovėmis, išsikepa kiaušinienės“, – apie didelės šeimos įpročius pasakoja viena populiariausių kulinarinių laidų kūrėja Lietuvoje.

Svarbios šeimos valgymo tradicijos

Daugelis šeimų visi kartu prie stalo susirenka tik vakare po darbų, darželių, mokyklų, ir, aišku, visi alkani. Ką gaminti, kad liktų laiko dienos aptarimui, nuoširdžiam pokalbiui ir akimirkoms kartu, o ne tik tektų stovėti prie puodų? B. Nicholson sako, kad jų šeimoje toks visų laikas prie stalo – labai svarbus.

Beata Nicholson (Dovilės Jakštaitės nuotr.)

„Kasdien susėsti vakarienės – labai gera šeimos tradicija ir aš jos stengiuosi laikytis. Visgi, pripažinsiu, kad nėra lengva išlaikyti darną ir taiką prie stalo, nes visi nori skirtingų dalykų vakarienei. Bet kažkaip susideriname. Aš nepataikauju visiems – negaminu kiekvienam atskiro patiekalo ir nesukuriu tragedijos, jei ne viskas ant stalo yra suvalgyta bei pagirta. Man patinka principas, kad ant stalo sudedi visko po truputį ir tada jau šeimyna pasiskirsto, kas ko nori – tas tą dedasi. Pavyzdžiui, jau minėta „Tex Mex“ virtuvės takų vakarienė yra labai tinkamas variantas mūsų šeimai, kad vakarienė būtų greita ir visi galėtų valgyti pagal savo norus“, – apie šeimos vakarienes pasakoja pašnekovė.

Buitį lengvina paruoštukai

Mamas neretai graužia sąžinė, kad šeimos vakarienės tampa pasirinkimu iš kelių greičiausių variantų, pavyzdžiui: dešrelių, koldūnų ir varškėtukų. Atrodo, kad tokie, ne su „mamos meile“ pagaminti, o atkeliavę iš parduotuvių lentynų patiekalai – pats blogiausias pasirinkimas, o ypač vaikams, nes tai greitas maistas.

B. Nicholson šiuo klausimu turi kitokią nuomonę: „Nesąmonė jausti kaltę dėl vakarienės. Manau, kad nereikia sau kelti per didelių lūkesčių, nes kuo jie didesni – tuo paskui didesnis nusivylimas. Planuokite ir turėkite šiek tiek paruoštukų. Aš rekomenduoju taip – pasiruoškite ir turėkite šaldytuve gero mėsos troškinio, jis tiks ir ant makaronų, ir ant ryžių ar tortilijos su sūriu.

Greitoms vakarienėms, sunaudojant likučius, puikiai tinka „Tex Mex“ patiekalai, pavyzdžiui, likučių tako – į tortilijas galima sudėti tai, kas liko iš vakar: virtus ryžius, tarkuotas morkas, supjaustytą avokadą, mėsą, sūrį, padažus ir t. t. Tai puikus užkandis. Mano vaikai patys į tortilijas deda lašišą ar tuną, konservuotus kukurūzus ir skanauja“.

Visose šeimose praverčia paruoštukai, kur vienas, du, trys ir visi valgo. B. Nicholson sako, kad ir ji žino tokių paruoštukų receptų, ir jais drąsiai naudojasi.

„Kesadilijos visada yra hitas. Na čia, kai ant keptuvės dedi tortiliją, tada įdaro – dažniausiai kažkokia mėsa, sūris, pupelės ar keptos daržovės – ir ant viršaus „kloji“ dar vieną tortiliją bei apkepi iš abiejų pusių. Sūris išsilydo – labai visi mėgsta, aš dažnai padarau kaip užkandį. O jei jau tikrai nieko nėra – tai visada geras ir greitas maistas yra kepti kiaušiniai.“

Visi mėgsta būti savo lėkštės šeimininkais

B. Nicholson įsitikinusi – šaldytuve ir spintelėse verta turėti keletą bazinių produktų, su kuriais lengva interpretuoti ir galima pasigaminti greitus patiekalus, smarkiai „neprisirišant“ prie konkrečių ingredientų. Vienas jos mėgstamiausių – būtent jau minėtos tortilijos.

„Mano vaikai tortilijas labai mėgsta, jas dažnai naudoja net vietoj duonos. Kai tik lieka keptos vištienos, kitą dieną iškart prisimename tortilijas – galima šaltus mėsos gabaliukus į jas susukti su, pavyzdžiui, kopūstų salotomis, galima smulkiai supjaustytus vištienos gabaliukus suberti ant keptuvėje kaitinamos tortilijos, užberti sūrio, šiek tiek mėgstamo padažo ir pasigaminti karštą kesadiliją. Jei lieka maltos mėsos troškinio, kitą dieną su tortilijomis galima iš jo greitai pasigaminti picą (tortiliją dedame į skardą, ant jos dedam troškinį, jelapenus, jei norisi aštriau – marinuotas paprikas ar tiesiog pomidorus, užbarstome sūrio ir šauname į orkaitę, kol gražiai paskrus ir viskas sušils)“, – greitais receptais dalinasi keturių vaikų mama.

Pasak pašnekovės, takų bei kesadilijų privalumas ir tas, kad jautiesi truputį kaip restorane ir kiekvienas gali būti savo lėkštės šeimininku: „Juk smagu, kai tu pats, o ne mama sprendžia, kaip atrodys tavo patiekalas“.

Kai vaikai patys sukiojasi virtuvėje

Sakoma, kad tėvų buitis palengvėja tada, kai virtuvėje sukiotis pradeda ir vaikai. Tai ir iššūkis visai šeimai, nes reikia daug kantrybės, tačiau rezultatai visada džiugina. Pasak B. Nicholson, visa jų šeima randa, ką nuveikti virtuvėje, kai ruošiasi, pavyzdžiui, takų vakarienei:

„Paprašau, kad vienas vaikų sutarkuotų sūrį, kitas – morkas ar padarytų gvakamolę – avokadų užtepą. Vaikai puikiai jį moka pagaminti. Aš tada dažniausiai greitai iškepu keptuvėje jautienos su daržovėmis ir tako prieskoniais. Grietinės, kokios salsos, aitrių pipirų padažo didesniems, mažiukai kartais valgo tik avokadus su sūriu ar tortilija, bet aš nesijaudinu dėl to. Jiems labai patinka būti proceso dalimi: patiems konstruoti, dėlioti, rinktis, maišyti. Mano vaikai labai džiaugiasi, kai toks bendro gaminimo vakaras. Tai reiškia, kad mama nelieps suvalgyti visų daržovių ar sriubos, o patys galės rinktis, kas ir su kuo“.

Užsakymo nr.: PT_85644061