Iki šiol ES įstatymai mažumomis laikė tik tas grupes, kurios sudarė mažesnį gyventojų skaičių nei likusioji gyventojų dalis, sudaranti tautą.

Nepaisant to, ES įstatymai nesugebėjo išspręsti klausimo, kuris sukėlė problemų mažumoms sprendžiant dėl jų krypties ir nuosavos ekonomikos vystymo. Ypač tose vietose, kur mažumos sudaro didelę gyventojų dalį ¬– ten jie gali sudaryti net daugumą, tad kodėl jie neturi tokių pačių teisių, kaip visa tauta?

Šiandien, Lietuva didžiuojasi būdama Europos Sąjungos nare.

Nepaisant to, 140 tūkst. žmonių susiduria su buvimo mažuma trūkumais, o tai nustelbia šalies, kuri pirmoji iš posovietinių valstybių prisijungė prie Eurozonos, politiką. Už istorinės tiesos analizavimo slypi klausimas, su kuriuo beveik kasdien susiduria Lietuvos politikai ir paprasti Rusijos piliečiai: kaip pabėgti iš šio užburto rato? Visa tai Europos Sąjungoje, kuri įtariai fiksuoja vis daugiau politinių žaidimų, kuriuos Rusija žaidžia buvusiose sovietų valstybėse.

Visgi sprendimas yra ir jis yra tiesiai prieš mūsų akis. Iniciatyvos, kurią pateikė Seklerai, Transilvanijoje gyvenanti mažuma, tikslas yra teritorijas, kuriose šalies mažuma sudaro daugumą, paversti Europos Sąjungos Regionais, taip įgyjant teisę pasinaudoti vystymosi resursais, kuriuos mažumos laiko naudingais savo augimui ir kurios geriau tarnautų jų ekonominiam vystymuisi, nepriklausomai nuo centrinių valdžios institucijų.

Tokiu būdu Lietuvos rusai galėtų tapti Sąjungos dalimi. Jie būtų pasaulinės institucijos naudos gavėjai, o jų interesai, susiję su Rusija, po truputį mažėtų arba visiškai dingtų. Lietuvos valdžia taip pat galėtų atsikratyti naštos, patiriamos dėl nuolatinės baimės dėl šalyje gyvenančių rusų. Galų gale, juk niekas nenorėtų sužlugdyti regiono, kuriame yra rusų dauguma, bet kuris funkcionuoja kaip Lietuvos dalis ir turi tūkstančius ekonominių ryšių su Europos Sąjunga; to tikrai neturėtų ten puikiai gyvenantys rusai.

Remiantis principu, kad ekonominis vystymasis yra esminis ne tik mažumos, bet ir valstybės bei jos daugumą sudarančios tautos interesas, kad augimo galimybė gali būti amžinos taikos paslaptis, pilietis, kuris yra atsakingas ir mąsto europietiškai, gali tik pasirašyti ES iniciatyvą dėl Nacionalinių Regionų, kurią galite rasti čia. Jei norite gauti daugiau informacijos, prašome apsilankyti iniciatyvos svetainėje arba mūsų „Facebook“, „Twitter“, „Instagram“ ir „YouTube“ paskyrose.

Užsakymo nr.: PT_85597519