Kokie šie metai Jums ir Jūsų šeimai?

Mano šeima, kaip ir dauguma, šįmet susidūrė su tam tikrais finansiniais klausimais. Tačiau mano srityje darbų nesumažėjo, nes žmonės kaip tik ėmė eksperimentuoti, atrasti naujus skonius.

Šiais metais į mūsų šeimos namus atkeliavo kūdikis. Juokiamės, kad jis paruošė mus karantinui, nes tempas buvo tapęs lėtesniu, ramesniu, žymiai sumažėjo išvykų, nebeliko kelionių. Taip pat vyras pradėjo dirbti iš namų, tad sulaukiau daugiau pagalbos nei tikėjausi.

Pavyzdžiui per karantiną, kai daugelio gyvenimas sulėtėjo, iš naujo pažvelgėme į maisto gamybą. Jau kuris laikas visus raginu paimti ir nuoširdžiai susitvarkyti virtuvės spinteles. Karantinas daugeliui ir tapo tinkamiausiu laiku suvalgyti užsistovėjusias močiutės konservuotas gėrybes, pabaigti pradarytus kruopų pakelius, pagaminti kažką su spintelės gale užkištais spalvotais makaronais ir t.t. Toks ritualas galėtų tapti naudingu įpročiu.

Kristina Pišniukaitė–Šimkienė

Paminėjote, kad Jūsų gyvenime įvyko asmeniniai pokyčiai. Ar pavyksta atrasti balansą tarp motinystės, darbų ir sveikos gyvensenos?

Man pasisekė, kad iš mamos paveldėjau stipriai išreikštą planuotojos geną, kurį pasitelkiu tiek mitybos, tiek darbų sferose. Žinoma, vaikas kartais tiesiog pasijuokia iš visko, bet visgi manau, kad planavimas yra raktas, jei nori padaryti daug. Pati pastebiu, jei būna dienų be plano, tai niekas ir nevyksta.

Šiuo laikotarpiu įsitikinau, kad man priimtinesnis yra darbo ir vaiko auginimo derinimas, nei tik motinystė. Tai yra kiekvieno asmeninis pasirinkimas, bet aš skirdama dėmesį tik vaikui jaučiausi per mažai save realizuojanti, todėl dabar turiu daugiau pagalbos ir motinystę derinu su tinklaraščio vystymo veikla.

Daugelis iš mūsų taip pat bando suderinti daugybę skirtingų atsakomybių gyvenimuose, bet tuo pačiu nori mėgauti ir skaniu bei subalansuotu maistu. Ką galėtumėte patarti iš savo patirties?

Atradau vieną gudrybę, kurią savo virtuvėje gali pritaikyti kiekvienas skubantis žmogus, nepriklausomai nuo to ar turi vaikų, ar ne.

Tai – išankstinis maisto paruošimas. Ypatingai paskutinėmis nėštumo savaitėmis, kai savijauta jau nekokia, kad „nelipčiau sienomis“, gaminau ir šaldžiau maistą, kuris itin pravertė pirmaisiais mėnesiais po kūdikio gimimo. Jaučiausi saugesnė ir laimingesnė, kai mano spintelėse bei šaldiklyje laukė subalansuoti, maistingi ir skanūs pagalbininkai pirmaisiais mėnesiais, kai gyvenimas tampa chaotišku ir neprognozuojamu.

Kaip ir minėjau, toks maisto pasiruošimas gali būti naudingas ne tik laukiantis, bet ir kitais gyvenimo etapais, kai nusimato itin intensyvus laikotarpis, kai žinome, kad laiko galvoti apie mitybą ir gaminti nebus kaip. Galbūt, tai sesijos laikotarpis dirbančiam studentui? Gal itin svarbus ilgalaikis projektas darbe? Gal mokyklos atostogų metas vienišai daugiavaikei mamai? Gyvenime situacijų būna visokių ir kartais toks maisto pasiruošimas gali tapti tikru išsigelbėjimu.

Kristina Pišniukaitė–Šimkienė

Dabar ir toliau daugiau laiko praleidžiame namuose, nes atsirado daugiau galimybių darbuotis nuotoliniu būdu, tad kaip iš tikrųjų sutaupyti tiek pinigų, tiek laiko, būnant namuose, kai tas šaldytuvas, rodos, pats kartais prasiveria?

Mityba visuomet turi būti subalansuota, o tai pasiekti labiausiai padeda planavimas. Tai yra pats tiesiausias kelias į sveikesnę mitybą, į mažesnes išlaidas maistui ir tvaresnį gyvenimo būdą. Būtent planas padės nesveikus užkandžius pakeisti į sveikesnes alternatyvas ir nepamesti galvos parduotuvėje.

Dažniausiai gaminame tuos pačius 10 patiekalų, tad ilgainiui tai vis tiek pabosta. O jei pradėtumėte maistą planuoti, galėtumėte įtraukti įvairesnius patiekalus, ir tai tikrai nereiškia, kad reikės gaminti sudėtingus receptus, greičiau atvirkščiai.

Tad kaip susiplanuoti savaitės meniu?

Prieš pradedant planuoti maistą, patikrinkite savo kalendorių. Vakarienės gaminimo trukmę derinkite prie savo laisvo laiko kiekio. Tuomet jau apsižiūrėkite, ką turite spintelėse, šaldytuve, šaldiklyje. Visus likučius įtraukiu į planą, o po to žiūriu, kokių patiekalų trūksta iki pilnavertės mitybos: ar žuvies, ar reikėtų daugiau daržovių ir pan. Taip pat peržiūriu ir prekybos centrų akcijas – kartais ir jos įkvepia naujiems eksperimentams. Galiausiai susirašau visų reikalingų produktų sąrašą ir su juo kulniuoju į parduotuvę. Joje svarbiausia laikytis susidaryto plano – juk namuose tikrai nereikia laikyti 10 pakelių makaronų. Apsiperkant pagal sąrašą, sutaupau ir laiko, nes į prekybos centrus vykstu tik vieną kartą per savaitę, o šiuo pandemijos laikotarpiu, tai yra ir prevencinė priemonė.

Taip planuoti savaitės meniu pradėjau prieš porą metų. Ir nepraleidau nei savaitės – kitaip nebemoku. Esu tikra, jei pabandysite, pavyks bei patiks ir jums.

Ką visgi šiuo metu norėtumėte savo mityboje pakeisti?

Norėčiau vėl sugrįžti prie labiau subalansuotos mitybos ir laikytis 80:20 balanso formulės, kurioje tik penktadalis mitybos reikšdavo įvairius malonumus ar ne tokius sveikus pasirinkimus. Ir tai jaučia ne tik svarstyklės, bet atsiliepia ir kūnui, sveikatai, odai. Tačiau šiam laikotarpiui tai natūralu, nes atsiradusią laisvą valandą, noriu skirti knygos skaitymui, o ne sveikesnio užkandžio ruošimui.

Kristina Pišniukaitė–Šimkienė

Kalbant apie Jūsų virtuvę, kokie produktus visuomet joje rastumėme?

Negaliu įsivaizduoti savo virtuvės be „Santa Maria“ prieskonių – pipirai ir druska yra daugelio patiekalų palydovai. O toliau galėčiau vardinti ir vardinti! Mano sąrašas greičiausiai nesutilptų nei į 10, nei į 30 punktų.

Kaip tiek kuriant savaitės planą, tiek ruošiant maistą sudėtingesniems gyvenimo etapams, įtraukti ir pasilepinimo ritualus?

Pasilepinti gali būti labai paprasta. Pavyzdžiui, jei ruošėte patiekalus iš vištienos, vieną dieną galima gamintis takus (taco), o dar kitą mėgautis kesadilijomis ar načios užkandžiais. Tad iš vieno ingrediento galite pasigaminti paruoštukų net keliems patiekalams.

Be to, labai svarbu prisiminti, kad į subalansuotą mitybą gali įeiti ir keletas nuodėmingų patiekalų ar, kaip aš mėgstu sakyti, ypač skanių. Tikrai gera penktadienio vakare su įtraukiančiu filmu pasimėgauti gardžiais užkandžiais. Dėl to labai rekomenduoju išbandyti mano patiekalą načios kalnas.

„Ant medinės lentelės“ nuotr.

NAČIOS KALNAS

Reikės:

● 1 pakelio „Santa Maria“ kukurūzų traškučių „Nacho Chips“;
● 1 keptos / virtos vištienos krūtinėlės;
● 100 g fermentinio sūrio;
● 70 g konservuotų pupelių;
● 70 g konservuotų kukurūzų;
● 1 pomidoro;
● 70 g marinuotų aitriųjų paprikų / jalapenų;
● saujelė kalendros.

Gaminimas:

1. Į didesnę kepimo skardą beriame „Nachos“ traškučius, apibarstome tarkuotu sūriu ir kepta / virta vištiena.
2. Kepame 180 laipsnių orkaitėje 5 min. – kol sūris išsilydo ir traškučiai sušyla. Ilgai nekepame, kad traškučiai nesudegtų.
3. Apibarstome šaltais priedais: pupelėmis, kukurūzais, pomidoru, aitriosiomis paprikomis, kalendra.
4. Patiekiame su mėgstamu padažu. Mano favoritai – gvakamolė ir česnakinis jogurto padažas.

Kitas mano mėgstamas pasirinkimas – tai takai! Šį patiekalą aš tiesiog dievinu. Takai (isp. tacos) yra labai universalus patiekalas, nes įdarai gali būti patys įvairiausi: nuo mėsos iki žuvies ar net tofu.

Dalinuosi savo TOP 3 laiko patikrintais tako receptais: su malta jautiena ir pupelėmis, su kepta vištiena ir daržovėmis ir veganišku variantu su traškiais žiediniais kopūstais. Visos trys variacijos puikios. Kviečiu aklai nesilaikyti receptų ir eksperimentuoti – takų gamyba gali būti smagus žaidimas, kurkite savo mėgstamiausius skonius!

Takai su malta jautiena („Ant medinės lentelės“ nuotr.)

TAKAI SU MALTA JAUTIENA

Reikės:

• 8 mažų tortilijų „Santa Maria“;
• aliejaus kepimui;
• 400 g maltos jautienos;
• 200 g konservuotų pupelių pomidorų padaže;
• 1 v. š. pomidorų pastos;
• 1 pakuotės „Santa Maria“ Taco prieskonių mišinio arba atskirai: druskos, čili, kumino, česnakų, svogūnų, raudonėlių;
• 100 g sūrio skonio mirkomo padažo „Santa Maria Nacho Cheese Style Dip“ | arba 100 g čederio sūrio;
• 2 pomidorų;
• jalapeno aitriosios paprikos (pepperoni);
• šviežios kalendros.

Gaminimas:

1. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame maltą jautieną ir iškepame. Suberiame prieskonius, išmaišome ir pakepiname minutę. Dedame pomidorų pastą ir pupeles, išmaišome.
2. Tortilijas pašildome – tai galima padaryti orkaitėje arba sausoje keptuvėje trumpai apkepant iš abiejų pusių.
3. Į tortilijas dedame mėsos įdaro, sūrio padažo, smulkintų pomidorų, jalapeno aitriosios paprikos ir šviežios kalendros.

Takai su vištiena ir daržovėmis („Ant medinės lentelės“ nuotr.)

TAKAI SU VIŠTIENA IR DARŽOVĖMIS

Reikės:

• 8 mažų tortilijų „Santa Maria“;
• aliejaus kepimui;
• 2 vištienos krūtinėlės filė gabalėlių;
• 2 v. š. „Santa Maria“ „Fajita“ prieskonių mišinio arba atskirai: druskos, paprikos, čili, kalendros, raudonėlio, kumino, svogūnų ir česnakų
• „Iceberg“ salotos;
• konservuotų kukurūzų;
• švelnaus „Taco“ padažo „Santa Maria“;
• šviežios arba konservuotos jalapeno paprikos.

Gaminimas:

1. Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame kubeliais pjaustytą vištieną ir iškepame. Pabarstome prieskoniais ir kepiname dar minutę.
2. Tortilijas pašildome – tai galima padaryti orkaitėje arba sausoje keptuvėje, trumpai apkepant iš abiejų pusių.
3. Į tortilijas dedame salotų, keptos vištienos, kukurūzų, takų padažo ir jalapeno paprikos griežinėlių.

Takai su traškiu žiediniu kopūstu („Ant medinės lentelės“ nuotr.)

TAKAI SU TRAŠKIU ŽIEDINIU KOPŪSTU

Reikės:

• 8 mažų tortilijų „Santa Maria“;
• 1/2 žiedinio kopūsto;
• 2 v. š. alyvuogių aliejaus;
• 1 pakuotės prieskonių mišinio traškiai vištienai „Santa Maria Crispy Chicken“ (puikiai tinka ir žiediniam kopūstui!);
• „Iceberg“ salotos;
• 1 avokado;
• 1 raudonojo svogūno;
• aitriųjų paprikų padažo „Santa Maria Hot Pepper Sauce“;
• šviežios kalendros.

Gaminimas:

1. Žiedinio kopūsto žiedynus supjaustome nedideliais gabalėliais. Juos sumaišome su aliejumi ir prieskonių mišiniu, dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepame 180 laipsnių temperatūroje 20 minučių.
2. Tortilijas pašildome – tai galima padaryti orkaitėje arba sausoje keptuvėje trumpai apkepant iš abiejų pusių.
3. Į tortilijas dedame salotų, svogūno griežinėlių, avokado kubelių, kepto žiedinio kopūsto ir kalendros. Apšlakstome aitriųjų paprikų padažu. Jei nevengiate pieno produktų, skonių derinį tobulai papildo šaukštelis jogurto kiekvienam takui.

Užsakymo nr.: PT_85544847