„Camelia“ vaistinių tinklą valdančios „Nemuno vaistinės“ generalinės direktorės Aušros Budrikienės įsitikinimu, vaistinių vaidmuo šiuo kriziniu laikotarpiu tampa vis svarbesnis.

„Mūsų klientui prekės kaina yra labai svarbi, todėl vėl atsiradusios išlaidos už privalomąsias apsaugines kaukes lemia neigiamus šeimos biudžeto pokyčius. Atsakingas rūpinimasis savo ir kitų sveikata šios pandemijos metu prisidėjo prie gerokai padidėjusių asmeninių išlaidų, kurias mes ir norime padėti sušvelninti“, – sako A. Budrikienė.

Kaukės – dėl saugumo

Kaukės jau kuris laikas – kasdienis mūsų palydovas. Nors jos privalomos norint sustabdyti COVID-19 plitimą, visgi „Camelia“ vaistininkas Saulius Morkūnas pastebi, kad daugelis kaukes nešioja tik dėl to, kad negautų baudos, ir nesuka galvos dėl saugumo. Vaistininkas taip pat pabrėžia, kad jau kuris laikas šalyje nebėra kaukių deficito, o „Camelia“ vaistinėse visą spalį jų kaina – ypač maža.

Šiuo metu Lietuvoje – didžiausias sergamumas naujojo tipo koronavirusu ir rodiklis sparčiai auga. „Camelia“ vaistininkas sako, kad pakartotinis vienkartinių kaukių nešiojimas gali būti vienas pagrindinių kelių užsikrėsti COVID-19 liga.

„Kaukių deficito, kuris buvo karantino metu, nebėra, tačiau pastebiu, kad žmonės vis dar nešioja tą pačią vienkartinę kaukę kelias dienas, jų neprižiūri, nelaiko steriliai, – sako S. Morkūnas ir akcentuoja, kad vienkartinės medicininės kaukės ne veltui taip vadinamos – jos turi būti užsidedamos tik vieną kartą ir saugiai išmetamos. – Manau, didelė problema yra ta, kad žmonės kaukes užsideda galvodami tik apie galimą baudą, o ne apie savo ir kitų sveikatą.“

Vaistininkas primena, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vienkartines kaukes rekomenduoja keisti kas 1-2 valandas arba tada, kai ji jau sudrėko. Svarbu, kad spalvotoji kaukės pusė būtų išorėje, ji dengtų kvėpavimo takus – burną ir būtinai nosį.

Kaukei kišenėje – ne vieta

„Camelia“ vaistininkas S. Morkūnas pastebi, kad išlipę iš viešojo transporto ar išėję iš parduotuvės, žmonės vienkartinę kaukę nusiima ir įsideda į kišenę. Vėliau, kai vėl reikia, išsitraukia ir toliau ją naudoja.

„Įsivaizduokite, kiek visko liečiame parduotuvėje: krepšį, prekes, kortelių skaitytuvo mygtukus, piniginę, grynuosius pinigus. Jau nekalbant, kad ant šių daiktų gali būti milijonai kitų virusų ir bakterijų, ten pat gali tykoti ir COVID-19. Nešvariomis rankomis paliečiame kaukę, ji praranda sterilumą, o, jei vėliau nusprendžiame naudoti kaukę dar ir dar kartą, visi nešvarumai keliauja ant mūsų veido – taip labai padidėja tikimybė užsikrėsti ne tik naujuoju virusu, bet ir kitais, seniai mums pažįstamais, pavyzdžiui, gripu, rotavirusu ir pan.“, – aiškina „Camelia“ vaistininkas.

S. Morkūnas pabrėžia, jei kaukę nusiimate trumpam ir greitai vėl ją užsidėsite, jūsų rankos turi būti švarios – kruopščiai nuplautos šiltu vandeniu ir muilu arba dezinfekuotos.

Jei kaukę nusiimate tik trumpam, vaistininkas nerekomenduoja jos įsidėti į kišenę – visgi, dažniausiai ten nėra labai švaru: dažnai kišame rankas, įsidedame raktus, pinigus, kurie yra ypač palanki terpė nešvarumams.

Kaukės – už mažą kainą

„Camelia“ vaistininkas S. Morkūnas, bendraudamas su pacientais, supranta, kad vienkartinės medicininės kaukės nešiojamos kelis kartus ar net kelias dienas ir siekiant sutaupyti. Kaukių kainos ypač šoktelėjo karantino metu, kai šių prekių Lietuvoje buvo deficitas. Visgi, dabar kaukių netrūksta ir jos kur kas pigesnės, o visą spalį „Camelia“ vaistinėse ir internetinėje parduotuvėje jų kaina ypač maža – 1 vnt. kainuoja 0,19 Eur, o 50 vnt. dėžutė – vos 9,44 Eur.

„Karantino metu kaukių dėžutė kainavo netgi 30 Eur, o buvo laikas, kai šių prekių visai nebuvo. Tada žmonės patys pradėjo siūtis kaukes, aišku, jos – geriau nei nieko, tačiau jos tikrai neapsaugo mūsų ir kitų kaip, pavyzdžiui, medicininės, kurios yra trijų specialių sluoksnių, sertifikuotos – pasakoja S. Morkūnas.

– Šiuo metu kaukių trukumo šalyje nėra, jos yra pigios, tikrai galima nusipirkti vardan savo ir kitų sveikatos bei pakankamai dažnai keisti.“

0,19 Eur už vieną kaukę, atrodo, nėra daug, tačiau, jei per dieną sunaudojame, pavyzdžiui, 5 vnt., jau išeina beveik 1 euras. S. Morkūnas turi ką patarti ir šiuo atveju.

„Patarčiau einant nuo viešojo transporto stotelės iki darbo kaukės nenusiimti. Jei einant sunku kvėpuoti, tuomet galima atsargiai atidengti nosį. Tokiu atveju įėjus į patalpą mums nereikės vėl ieškoti jau panaudotos ar naujos kaukės“, – sako vaistininkas.

S. Morkūnas sako, kad būna pacientų, kurie į vaistinę ateina su vizualiai nešvariomis kaukėmis. „Nešvari kaukė tikrai blogiau nei visai būti be kaukės“, – pastebi „Camelia“ vaistininkas.

Netaupykite sveikatos sąskaita

S. Morkūnas yra girdėjęs, kad, norėdami pataupyti, žmonės dezinfekuoja jau kartą naudotą kaukę. Visgi vaistininkas griežtai nepataria to daryti, nes taip galite padaryti žalos savo sveikatai.

„Nepatarčiau to daryti. Dezinfekantuose yra ir kenksmingų medžiagų, kurios gali patekti tiesiai į mūsų kvėpavimo takus, – sako vaistininkas. – Jei vienkartinę kaukę plausite, ji praras sterilumą ir apsaugines savybes. Netaupykite sveikatos sąskaita, geriau raskite 0,19 Eur naujai kaukei ir būkite saugūs.“

S. Morkūnas taip pat primena stengtis kuo mažiau liesti veidą, kuo dažniau plauti ar dezinfekuoti rankas, ypač viešose vietose, grįžus namo.

Vaistininkas, paklaustas, ko galėtų palinkėti visiems Lietuvos gyventojams, akcentavo, kad būtina galvoti ne tik apie save, bet ir apie kitus. „Galbūt artimieji ar svetimi žmonės, esantys netoliese, yra rizikos grupėje, kuriems COVID-19 yra ypač pavojingas.

Nepamirškite, turime elgtis sąmoningai ir atsakingai, nes, priešingu atveju, galime juos užkrėsti, taip pat ir patys susirgti. Ne dėl to, kad negautume baudos turime nešioti kaukes. Taisyklingas jų naudojimas ir visos kitos priemonės yra reikalingos dėl mūsų pačių saugumo“, – reziumuoja „Camelia“ vaistininkas S. Morkūnas.

Užsakymo nr.: PT_85511603