Kaip teigia A. Barkauskas, tokių šilumos siurblių veikimo principas yra gana paprastas.

„Viena siurblio sistemos dalis yra instaliuojama namo išorėje, o kita – namo viduje. Išorėje esantis įrenginio lauko blokas absorbuoja lauke esančią šilumą ir ją panaudoja vandens šildymui, kuris per grindų šildymo sistemą arba radiatorius šildo patalpas, o taip pat – namus aprūpina ir buitiniu karštu vandeniu“, – aiškina A. Barkauskas.

Pasak jo, priežasčių, kodėl žmonės renkasi oras-vanduo šilumos siurblių sistemą, yra tikrai ne viena.

„Pirmiausia, tai komfortas ir saugumas. Sistema reikalauja mažai priežiūros, nėra rizikos gaisrui. Nustačius įrenginio parametrus, sistema dirba automatiškai, ją galima valdyti per mobiliojo telefono aplikaciją, matyti elektros energijos sąnaudas. Negano to, tai yra ekologiška šildymo sistema, kuri neišskiria CO2 dujų.

Na ir svarbiausia – energijos taupymas. Paskaičiuota, kad šilumos siurbliai oras-vanduo per metus padeda sutaupyti iki maždaug 50–60 proc. namų šildymui ir karšto vandens gamybai reikalingos energijos, o šią sistemą naudojant kartu su saulės kolektoriais, galima maksimaliai sumažinti sąskaitas už energiją“, – teigia A. Barkauskas.

Nesudėtingas montavimas

Tokio tipo šildymo sistemą, anot „Šildymocentras.lt“ atstovo, galima sumontuoti tiek naujuose, tiek renovuotuose pastatuose, tačiau svarbu atkreipti dėmesį į namo energetinį efektyvumą.

„Montuojant šilumos siurblį, būtina tinkamai suderinti ir išsirinkti sistemą. Jei pastaroji bus per silpna, tai atsispindės elektros energijos sąnaudose. Tačiau jei pasirinksite per galingą sistemą, nuo to didesnės naudos tikrai nebus, nes tuomet, kai lauke nebus ypač šalta, sistema dažnai įsijunginės ir išsijunginės, o tai reiškia, kad taip pat naudos per daug nereikalingos energijos, o ir sistemos ilgaamžiškumui tai gali turėti neigiamos įtakos. Todėl renkantis, kokio galingumo sistemą įsigyti, būtinai reikėtų pasikonsultuoti su specialistais“, – sako A. Barkauskas.

Pats oras-vanduo šilumos siurblių montavimo procesas, pasak pašnekovo, yra gana paprastas ir nereikalauja sudėtingų kasimo ar griovimo darbų.

„Tokios sistemos įrengimui nėra reikalingi jokie žemės kasimo darbai, nereikia kamino ar kuro saugyklos. Viena oras-vanduo šilumos siurblio dalis yra pastatoma namo viduje, kita – namo išorėje. Užtenka pragręžti vieną skylę pastato pamatuose arba sienoj ir pravesti vamzdžius, kad būtų galima sujungti vidinę dalį su išorine. Sistemos įrengimo darbai užtrunka iki kelių dienų“, – pasakoja A. Barkauskas.

Naujausias sprendimas rinkoje

A. Barkausko teigimu, šiai dienai „Šildymocentras.lt“ pristato naujosios kartos šilumos siurblius oras-vanduo „Midea M-Thermal Arctic“.

„Pati „Midea Group“ yra pirmaujanti technologijų įmonė, kuri specializuojasi šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo (ŠVOK) sistemų įrangos, robotikos, pramoninės automatikos, buitinių prietaisų ir intelektualiosios logistikos srityse. Jau 9-erius metus ši įmonė gamina ir šilumos siurblius. Naujieji „Midea M-Thermal Arctic“ šilumos siurbliai naudoja nuolatinės srovės DC inverterinę technologiją, kuri leidžia kontroliuoti variklio sukimosi greitį, taip užtikrinant reikiamą šildymo galią mažiausiomis elektros energijos sąnaudomis“, – pasakoja pašnekovas.

Tokie šilumos siurbliai tinka šildyti namus net kai lauke vyrauja minus 25-ių laipsnių temperatūra, todėl visiškai atitinka Lietuvos klimato sąlygas.

„Midea“ inverterinė technologija suteikia reikiamą šildymo galią net ir labai ekstremaliomis lauko temperatūros sąlygomis, todėl visada jausitės šiltai net ir šalčiausiomis žiemos dienomis“, – teigia A. Barkauskas.

Negano to, šie naujausios kartos šilumos siurbliai veikia ypatingai tyliai bei atitinka aukščiausią energijos efektyvumo klasę.

„Didžiąją laiko dalį naudojama šildymo ar vėsinimo galia yra žemesnė nei maksimalus pajėgumas, todėl šilumos siurblys veikia tik dalinai apkrautas. Nuolatinės srovės inverterinis DC kompresoriaus reguliuoja sukimosi greitį, kuris atitinka tuo metu reikiamą galią, taip sumažindamas triukšmo lygį iki minimumo.

„Midea“ šilumos siurbliai naudoja naują aplinkai draugišką šaltnešį R32, kuris yra daug efektyvesnis ir ženkliai mažina CO2 emisijas. Naujų technologijų pritaikymas užtikrina gerus „Midea“ šilumos siurblio oras-vanduo parametrus esant žemai temperatūrai ir padeda pasiekti A+++ energijos efektyvumo klasę“, – aiškina „Šildymocentras.lt“ atstovas.

A. Barkausko pasiteiravus, kiek kainuoja tokia namų šildymo sistema, specialistas sako, jog kaina priklauso nuo pačios sistemos galingumo, tačiau renkantis tokį įrenginį, kaina neturėtų būti pagrindinis prioritetas.

„Tokių oras-vanduo šilumos siurblių galingumo intervalas yra nuo 4 iki 16 kW. Priklausomai nuo galingumo, kainos prasideda nuo 3429 eurų. Tačiau įsirengdami tokią sistemą, investuojate ne tik į šiltus, saugius ir aplinkai draugiškus namus, bet ir į ekonominę naudą, nes naudojant šia sistemą, natūraliai sumažėja sąskaitos už suvartotą energiją“, – sako A. Barkauskas.

Pasak specialisto, dabar ypač palanku keisti seną kieto kuro katilą ir namuose labai paprastai, be didelių remonto darbų, įrengti oras-vanduo šilumos siurblį, nes tai kompensuoja Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). „Tai galimybė atsinaujinti, palengvinti savo gyvenimą, paversti jį tvaresniu, ekologiškesniu ir tai padaryti ne tik savo lėšomis, bet ir su valstybės parama“, – tvirtina specialistas.

Daugiau sužinoti apie oras-vanduo šilumos siurblius galite apsilankę šiuo adresu.

Užsakymo nr.: PT_85491941