Apyvartinių lėšų trūkumas sukelia veiklos sutrikimų

„Apyvartinių pinigų cirkuliacija tiesiogiai priklauso nuo klientų, kurie įprastai su įmone atsiskaito per 30–90 dienų. Tai reiškia, kad apyvartinės lėšos dažnai būna „įšaldytos“ išrašytose sąskaitose“, – teigia Nerijus Andrijauskas, finansavimo sprendimų verslui bendrovės „PayRay“ komercijos vadovas.

Jo pastebėjimais, net ir kelių dienų atsiskaitymų vėlavimas gali sukelti pinigų sutrikimų, jei vėluoja atsiskaityti pagrindinis klientas arba tokių vėlavimų yra keletas. „Apyvartinių pinigų trūkumas gali sukelti grandininę reakciją: įmonė vėluoja atsiskaityti su savo darbuotojais bei tiekėjais, negali laiku sumokėti mokesčių ir įsigyti tolimesniam funkcionavimui būtinų paslaugų ar žaliavų“, – apie pasekmes kalba N. Andrijauskas.

Žemos palūkanos ir jokių papildomų mokesčių

Siekiant užsitikrinti finansinį stabilumą rekomenduojama keletas sprendimų. Vienas iš jų – tai sąskaitų finansavimas, dar vadinamas faktoringu. Tokia finansinė paslauga gali praversti kiekvienai įmonei, kuri taiko atidėto mokėjimo terminus savo klientams.

N. Andrijauskas pabrėžia, kad renkantis geriausią sąskaitų finansavimo partnerį verta atsižvelgti į keletą aspektų. Vienas iš jų – papildomi su paslaugos suteikimu susiję kaštai, kuriuos sunku įvertinti prieš sudarant finansavimo sutartį. „Rekomenduojama atsižvelgti, kokios sąlygos siūlomos rinkoje. Pavyzdžiui, „PayRay“ netaiko jokio sutarties sudarymo mokesčio, kai tuo tarpu kitų rinkos dalyvių taikomas mokestis gali siekti iki 1 proc. sutarties vertės. Jei sutarties limitas yra didelis, tas mokestis gali tapti reikšmingas“, – dėsto finansų ekspertas.

Kitas svarbus finansinis aspektas, anot N. Andrijausko, tai palūkanų dydis: „PayRay“ mėnesinės palūkanos siekia nuo 0,8 proc.. Palyginimui, pastaruoju metu rinkoje mėnesio palūkanos svyruoja tarp 1- 2 proc.

Sumoka iki 90 proc. sąskaitos vertės

N. Andrijausko teigimu, faktoringu gali pasinaudoti įmonės, kurios veikia ne mažiau nei vienerius finansinius metus. Pardavus prekę ar paslaugą, klientui išrašoma sąskaita faktūra, kuri yra perduodama faktoringo bendrovei. Pastaroji sumoka įmonei iki 90 proc. sąskaitos vertės, o, gavusi iš kliento apmokėjimą už finansuotą sąskaitą, nuskaito sukauptų palūkanų dalį ir likusį sąskaitos rezervą perveda įmonei.

Faktoringo paslauga galima naudotis dviem būdais: finansuojant visas klientui išrašomas sąskaitas arba tik pasirinktas. Tokiu atveju pravartu pasirinkti didesnės vertės kliento sąskaitos finansavimą, nes, nelaukiant, kol klientas ją apmokės, galima greitai gauti ženklią sumą. Be to „PayRay“ gali pasiūlyti faktoringo sprendimų ir tokiems atvejams, kai norima apsisaugoti nuo galimo kliento nemokumo. Tuomet finansuojamoms sąskaitoms yra taikomas prekinio kredito draudimas.

Operatyvumas ir sprendimų lankstumas

Kitas sprendimas finansiniam stabilumui užtikrinti – tai lanksčios paskolos verslui. „PayRay“ šiuo atveju siūlo palankius bei lanksčius finansavimo sprendimus – įmonių grupei gali paskolinti iki 7,5 mln. Eur.

„Žinome, kad verslų poreikiai yra labai individualūs, todėl teikiame lanksčius finansavimo sprendimus. Bendradarbiaujame su bendrove „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) siūlydami tokias priemones kaip „Individuali garantija“, kuria gali pasinaudoti įmonės, gautą paskolą investuojančios į ilgalaikį materialųjį ar nematerialųjį turtą arba ją naudojančios kaip apyvartines lėšas. Taip pat galima pasinaudoti priemone „Palūkanų kompensavimas“, skirta galiojančias paskolos sutartis turinčioms verslo įmonėms – joms gali būti kompensuota iki 95 proc. palūkanų, o Covid-19 sukeltus iššūkius sprendžiančioms kompanijoms – ir iki 100 proc. sumokėtų palūkanų“, – galimybes dėsto finansų ekspertas.

„PayRay“ taip pat bendradarbiauja ir su Žemės ūkio paskolų garantijų fondu – taiko skolinimo finansavimo sprendimus ūkininkams. „Finansinė pagalba vienam verslo subjektui siekia iki 800 000 eurų“, – paaiškina N. Andrijauskas.

Kompetencija ir reputacija

Pasak N. Andrijausko, renkantis finansavimo sprendimų kompaniją svarbu ir jos kompetencija bei reputacija, leidžianti išlaikyti profesionalų ryšį su jūsų klientais, taip pat papildomos sąlygos: „PayRay“ Lietuvoje veikia trečius metus, dirba su skirtingo sektoriaus įmonėmis, tad gali įvertinti individualią situaciją ir pasiūlyti lanksčius sprendimus. Taip pat įmonėms, norinčioms nepatirti finansinių trikdžių, svarbi sąlyga – kad sprendimas dėl paslaugos suteikimo priimamas greitai“.

Ekspertas taip pat primena, kad stabilūs finansiniai srautai reikalingi ne tik įsipareigojimams vykdyti, tačiau ir siekiant išlaikyti gerą įmonės kredito istoriją bei reputaciją. Todėl kiekvienam verslui rekomenduojama įsivertinti savo įmonės piniginių srautų stabilumą ir prireikus pasinaudoti lanksčiomis galimybėmis tam stabilumui užtikrinti.

Užsakymo nr.: PT_85491021