Jau daugiau nei dešimtmetį su migrena kovojanti pacientė Aurelija atvirauja, jog kova su šia liga yra paremta nuolatiniais iššūkiais. Nuolatinis vaistų vartojimas, nenuspėjami stipraus skausmo priepuoliai dažnai yra tik viena medalio pusė. Pasak pašnekovės, migrena taip pat visapusiškai pakeičia gyvenimo būdą, o prie šių pokyčių prisitaikyti kartais nėra taip paprasta.

Kada ir kaip Jums prasidėjo migrena?

Viskas prasidėjo maždaug prieš dešimtmetį. Puikiai prisimenu tą naktį, kuomet netikėtai pajutusi galvos skausmą iškart supratau, kad tai nėra paprastas galvos skausmas, nes jis buvo kiek kitoks. Man buvo labai keista, kad šio beprotiško skausmo man nepavyko numalšinti paprastais vaistais. Žinoma, neramino ir tai, jog galvos skausmą lydėjo ir papildomi simptomai, tokie kaip vėmimas ar jautrumas kvapams. Laikui bėgant, šie skausmo priepuoliai pradėjo kartotis bei dažnėti, todėl nusprendžiau nedelsiant kreiptis į gydytojus ir ieškoti skausmo priepuolių priežasties.

Kaip supratote, kad tai nėra paprastas galvos skausmas, o būtent migrena?

Laukdama vizito pas gydytoją, pradėjau informacijos ieškoti pati. Daug skaičiau, domėjausi ir ieškojau galimos galvos skausmo priepuolių priežasties. Būtent tada ir sužinojau apie migreną. Pastebėjus, jog dalis internete aprašytų simptomų sutampa, iškart įtariau, jog mano galvos skausmo priepuolių priežastis galimai yra migrena. Teko lankytis net pas kelis skirtingus specialistus neurologus, atlikti daugybę tyrimų, kol galiausiai šie įtarimai pasitvirtino ir gydytoja man diagnozavo migreną.

Kaip kovojate su migrena šiandien? Ar geriate vaistus?

Pagrindinis mano kovos su migrena metodas – vaistai. Esu priversta juos gerti reguliariai, kiekvieną dieną. Prireikė nemažai laiko, kol galiausiai radau sau tinkamus vaistus, kurie man tikrai padeda. Gydytoja man taip pat rekomendavo gerti daugiau vandens, vartoti maisto papildus, tačiau man asmeniškai kartais sunku įgyvendinti visas šias gydytojos rekomendacijas, o ir teigiama šių rekomendacijų įtaka nėra tokia didelė, kokios norėčiau.

Kokios yra didžiausios kovos su migrena problemos?

Šiuo metu didesnių problemų nejaučiu, jeigu turiu su savimi reikiamus vaistus. Didesnės problemos buvo pačioje gyvenimo su migrena pradžioje, kuomet reikėdavo įsigyti receptinių vaistų. Juk receptą gali išduoti tik gydytojas, o kartais vizitai pas juos gali užtrukti kiek ilgiau. Todėl buvau netgi priversta ieškoti būdų, kurie leistų man įsigyti vaistų be recepto. Dar viena svarbi problema – nenuspėjamumas. Jeigu skausmo priepuolis prasideda naktį, o vaistų išgerti laiku nespėju, dažnai mano visi sekančios dienos planai būna priversti žlugti. Žinoma, pastoviai gerdama vaistus nukentėjau ir finansiškai.

Kas Jums padeda susigyventi su migrena? Galbūt yra dalykų, kurie Jus įkvepia šiai kovai?

Džiaugiuosi, jog mane supantys žmonės yra supratingi bei palaikantys. Pastebėjau nuoširdų darbdavio bei aplinkinių žmonių palaikymą. Svarbu ir tai, jog prasidėjus galvos skausmo priepuoliams, nesu laikoma simuliuojančiu, nuo atsakomybės bėgančiu žmogumi. Man atrodo labai svarbu, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie šią ligą. Kuo visuomenė turi daugiau informacijos apie migreną, tuo yra lengviau apie ją kalbėti garsiai ir aiškiai.

Ką galėtumėte rekomenduoti tiems, kuriems migrena dar yra naujas gyvenimo etapas?

Pagrindinė mano rekomendacija – visuomet su savimi turėti vaistų. Suprantama, kad ne visi vaistai gali būti vienodai veiksmingi, todėl rekomenduoju nebijoti bei ieškoti sau tinkamo varianto, nes kentėti nežmoniškus skausmus yra kur kas blogiau nei bandyti vaistus. Taip pat labai rekomenduoju susitvarkyti dienotvarkę, nes migrena yra liga, kuri labai mėgsta didelį chaosą gyvenime. Svarbu suprasti, kad sąmoningas reguliarios dienotvarkės nebuvimas yra migrenos priepuolius skatinantis reiškinys.

Apsilankykite TEVA internetiniame puslapyje ir sužinokite daugiau apie migreną bei kitas lėtines ligas.

Teva kuriami vaistai padeda gydyti daugiau nei 200 milijonus žmonių visame pasaulyje. Mes žinome, jog už kiekvieno paciento slypi istorija. Šie iššūkiai mus įkvepia rasti sprendimus, padedančius kovoti su sveikatos problemomis. Mes taip pat žinome, jog lėtinės ligos daro įtaką pacientų gyvenimui viena ar kita prasme. Būtent todėl ir sukūrėme Rūpinamės Sveikata – vietą, kurioje rasite daugybę naudingos informacijos apie šias ligas, pacientų istorijas bei dar daugiau. Čia taip pat rasite naudingų patarimų, kurie padės jums išvengti sveikatos problemų bei su jomis kovoti.

FRE-LT-NP-00010

Užsakymo nr.: PT_85437035