„Snapchat“ programėlėje galite su draugais dalintis nuotraukomis, vaizdo įrašais bei žinutėmis. Iš kitų socialinių tinklų ji išsiskyrė ir sulaukė populiarumo dėl dviejų priežasčių: pasiūlė vartotojams daug įrankių lengvai redaguoti nuotraukas ir vaizdo įrašus bei leido pasirinkti, kiek laiko bus matomas nusiųstas tekstas ar vaizdas.

Nuotraukas ar vaizdo įrašus „Snapchat“ galima papuošti veideliais (emoji), filtrais, judančiais ar statiškais lipdukais. Populiariausi, geriausiai atpažįstami filtrai, pavydžiui, šuns ausytės, atkeliavo būtent iš „Snapchat“.

Galimybė pasirinkti, kiek laiko pašnekovas matys jūsų žinutę – „Snapchat“ išskirtinumas. Nors ši funkcija skatina nesurežisuotą, nenudailintą, gyvesnį bendravimą, čia slypi ir pavojai. Iliuzija, kad rodomas vaizdas dingsta, skatina dalintis, tačiau svarbu nepamiršti, kad yra būdų tokius vaizdus išsaugoti.

„Snapchat“ tinkle vartotojai gali matyti, kada jų siųsta žinutė buvo įamžinta ekrano nuotraukoje (screenshot), bet egzistuoja ir kiti būdai matomas nuotraukas išsisaugoti, todėl dalintis socialiniuose tinkluose reikėtų tik ta informacija ir vaizdais, kurių viešumas nesukeltų problemų ateityje. Tai ypač svarbu priminti jaunesniems „Snapchat“ vartotojams, kurie gali dalintis jautria informacija pasitikėdami kitų gera valia ar nenumatydami galimų dalinimosi pasekmių. Piktavalių rankose atsidūrę privačios žinutės ar nuotraukos gali tapti patyčių šaltiniu.

Socialiniu tinklu besinaudojantis moksleivis Rokas džiaugiasi, kad per „Snapchat“ gali susirašinėti su kitame mieste gyvenančiu draugu, bet prisimena ir neigiamą patirtį, dėl kurios programėlę teko instaliuoti iš naujo.

„Kažkas sukūrė klasės grupę ir mane į ją pridėjo“ – pasakoja Rokas. Berniukas pasakoja, kad į „Snapchat“ grupes žmones pridėti nesudėtinga, tam tereikia turėti jų kontaktinius duomenis, pavyzdžiui, telefono numerį. Deja, klasės grupėje prasidėjo patyčios ir galiausiai situaciją teko spręsti su tėvų pagalba. Tiesa, tai gali apsunkinti „Snapchat“ išnykstančios žinutės: „norėjau parodyti vieną žinutę tėvams, bet ji jau buvo dingusi, todėl apie patyčias kartais galėjau tik papasakoti“ – dalinasi Rokas.

Taip pat, išnykstančios žinutės labai parankios vaikų išnaudotojams. Mažamečiams svarbu priminti, kad susidūrę su jiems netinkamu turiniu apie tai informuotų suaugusiuosius. Apie netinkamas žinutes programėlėje „Snapchat“ galima pranešti paspaudus ant žinutės ir pasirinkus „More“ (daugiau) bei „Report“ (pranešti). Įkyrius vartotojus reikėtų blokuoti.

Įdomi, tačiau kritikos taip pat sulaukianti „Snapchat“ funkcija – žemėlapis. Net jei neturite šio socialinio tinklo paskyros, nuėję į oficialaus programėlės tinklalapio skiltį „Map“ (žemėlapis), galite matyti socialiniame tinkle paskelbtus vaizdo įrašus iš viso pasaulio. Vartotojams patariama atidžiai peržiūrėti savo privatumo ir vietos nustatymus, kadangi įrašuose žemėlapyje galima atpažinti mėgstamas, dažnai lankomas vietas, namus, o tai gali būti pavojinga.

Viešojoje erdvėje kilus kritikos socialiniams tinklams bangai, atkreiptas dėmesys ne tik į tai, kokie pavojai juose slypi, bet ir į tai, kaip jie atsiliepia mūsų sveikatai, santykiams ar gyvenimo būdui. Ne paslaptis, kad socialiniai tinklai keičia mūsų elgesį ir už jų ribų.

Naudodamiesi socialiniais tinklais įprantame nepatirti nuobodulio ir bet kokią laisvą akimirką praleisti juose. Tokia nuolatinė stimuliacija gali išvarginti bei neigiamai paveikti nuotaiką. Taip pat, prarasdami nuobodulio minutes kartu prarandame ir netikėtas, kūrybiškas idėjas, kurios kyla nuobodžiaujant.

Socialiniai tinklai taip pat keičia tai, kaip bendraujame su draugais. „Youtube“ patalpintuose vaizdo įrašuose paaugliai dalinasi, kad nuolat sekdami draugų gyvenimus įvairiose platformose jie nebeturi ką papasakoti ar ko paklausti susitikę gyvai, o tiesioginis bendravimas kartais net darosi gąsdinantis ar kelia diskomfortą.

Ypač prisirišimą prie „Snapchat“ skatina funkcija Snapstreak. Ji skaičiuoja, kiek dienų iš eilės „Snapchat“ draugai vienas kitam išsiuntė nuotrauką ar vaizdo įrašą. Tai padaryti reikia bent kartą per 24 valandas, kitaip Snapstreak išnyks ir dienų skaičius vėl pradės augti nuo nulio.

Kartais vaikai ir paaugliai tiesiog verčiasi per galvą, siekdami išlaikyti didelį rezultatą. Pavyzdžiui, išvykdami į kelionę ar negalėdami naudotis internetu dėl kitų priežasčių, jie palieka savo „Snapchat“ paskyrą „prižiūrėti“ ir Snapstreak išlaikyti draugams. Paplitęs būdas palaikyti didelį Snapstreak dienų skaičių – draugams tiesiog išsiųsti juodą foną ar ekrano nuotrauką. Taip ši programėlės funkcija tampa siekiamybe savaime, o vietoje bendravimo su draugais, pokalbių langai užsipildo vienodomis ekranų nuotraukomis. Programėlė naudojama daugiau, tačiau kažin, ar tai suteikia vartotojams daugiau džiaugsmo.

Jei pastebėjote, kad „Snapchat“ naudojate daugiau, nei norėtųsi ar jis labiau skurdina bendravimą, nei jį praturtina, paskyrą galite deaktyvuoti ar ištrinti atlikę šiuos žingsnius:

1. Prisijunkite prie „Snapchat“ paskyros, kurią norite ištrinti, čia:

Snapchat

2. Pasirinkite „Delete My Account“ iš sąrašo:

Snapchat

3. Įveskite slaptažodį:

Snapchat

4. Išvysite patvirtinimo žinutę:

Snapchat

Atlikus šiuos žingsnius jūsų paskyra pirmiausia bus neaktyvi 30 dienų, o po to ištrinta. Šiuo laikotarpiu paskyros nematys kiti vartotojai, o prireikus, ją galite atstatyti prisijungdami su senuoju vartotojo vardu ir slaptažodžiu.

Užsakymo nr.: PT_85416351