IP adresas skirtas įrenginių identifikavimui IP tinkluose. Jį sudaro unikali skaičių kombinacija, kuri padeda identifikuoti duomenų paketo siuntėją ir gavėją. IP adresas iš viso yra sudarytas iš keturių taškais padalintų skaičių grupių. Unikalų identifikacijos kodą suteikia organizacija, kuri administruoja duotąjį tinklą. Kalbant abstrakčiai, IP adresas padeda siųsti informaciją iš vieno įrenginio į kitą.

Įmonės teikiančios ryšių paslaugas, turi žinoti jūsų IP adresą, kad suteiktų jums paslaugas ir jūs galėtumėte sklandžiai naršyt internetinėje erdvėje. Interneto svetainių kūrėjai, žinodami jūsų IP adresą, taip pat gali nesuteikti jums prieigos prie tam tikrų svetainių, tai yra blokuoti jūsų prisijungimą. Vis dėlto nelegaliais būdais sužinoję kitų interneto vartotojų IP adresus, sukčiai gali atakuoti bet kurį interneto vartotoją.

Nacionalinio kibernetinio saugumo centro prie Krašto apsaugos ministerijos Kibernetinio saugumo specialistė Eglė Ivanovaitė teigia, kad žinodami IP adresą sukčiai gali padaryti rimtos žalos. „Vartotojas, kurio IP adresą žino kiti suinteresuoti asmenys, gali patirti įvairias kibernetines atakas, populiariausios jų: DDOS, slaptažodžių parinkimo atakos, prievadų skenavimas, pažeidžiamumų paieška“, – teigia Eglė Ivanovaitė.

Gali pasufleruoti kur yra naudojamasi įrenginiu

IP adresas padeda atpažinti vietovę, kurioje yra naudojamasi įrenginiu ir interneto paslaugų tiekėją. Tokiu būdu neretai yra išaiškinamos įvairių kibernetinių atakų kilmės vietos. Jūsų IP adresas neatskleis apie jus tokių duomenų, kaip jūsų amžius, lytis, ar namų adresas. Tačiau IP adresas gali parodyti ZIP kodą, šalį, kurioje yra naudojamasi įrenginiu, bei miestą. Šie duomenys ne visada bus tikslus, bet preliminariai parodys apskrity, kurioje yra vartotojas.

Įprastai kibernetiniu saugumu besirūpinančios institucijos domisi IP adresais, norėdamos išsiaiškinti iš kur ateina kenksmingi laiškai ir norėdamos sužinoti, kas kenkėjui teikia interneto paslaugas. Sužinoję IP adresus interneto tiekėjai gali ieškoti problemų tinkle ir blokuoti kenksmingų laiškų siuntėjus.

Užfiksavus nusikalstamą veiklą, teismas gali pareikalauti interneto tiekėjo ir tikslaus adreso bei vartotojo vardo, pavardės. Tačiau Kibernetinio saugumo specialistė Eglė Ivanovaitė pabrėžia: „Informaciją apie įrenginio IP adreso savininką žinoma tik interneto ar prieglobos paslaugų teikėjui“.

Padeda atpažinti kenksmingus vartotojus ir juos blokuoti

Jei esate dažnas anoniminių komentarų kūrėjas, turėtumėte žinoti, jog net susikūrus netikrą vardą ar jo nenurodžius, svetainių administratoriai galės žinoti jūsų IP adresą ir jums pažeidus tinklapio taisykles – jus užblokuoti. Jūsų IP adresą taip pat gali matyti ir kitų socialinių tinklų administratoriai. Galite naudoti netikrą el. paštą, neatskleisti savo tikro vardo ar telefono numerio, bet jūsų IP adresas vis tiek bus matomas.

IP adresas taip pat gali būti naudingas tuo atveju, jei kažkas nori įsitikinti, kad mokėjimo kortelės savininkas ir internetu perkantis žmogus yra tas pats asmuo ir gyvena toje pačioje vietoje. Elektroninių parduotuvių savininkai kartais naudojasi IP adresas, kad patikrintų pirkėjo duomenis su mokėtojo kortelės duomenis ir apsidraustų nuo vagysčių ir ar kitos nusikalstamos veiklos.

IP adresas – matomas ir sukčiams

Sužinoti nelegaliais būdais kito vartotoją IP adresą visai nesunku. Jei su kitu asmeniu susirašinėjate elektroniniais laiškais, jis nesunkiai gali išsiaiškinti jūsų IP adresą. Jei jūsų namų belaidis tinklas nėra apsaugotas, tai taip pat gali būti įrankis sužinoti jūsų IP adresą.

Pasitikrinti savo IP adresą galite apsilankę Nacionalinio kibernetinio saugumo centro svetainėje skiltyje „Tikrinti IP“. Čia taip pat galite sužinoti kokia veikla registruota su jūsų IP adresu ir ar jūsų įrenginys neregistruotas NKSC duomenų bazėje dėl saugumo grėsmių ar dalyvavimo kitoje kenksmingoje veikloje. Tai galite padaryti kitoje skiltyje „Tikrinti įrenginio (IP adreso) istoriją“. Jei nenorite niekam atskleisti savo interneto tiekėjo ir norite apsaugoti informaciją apie savo gyvenamąją vietą, patariama naudoti privatų tinklą VPN.

Užsakymo nr.: PT_85416347