Šiandien jau ne tik statybų profesionalai, bet ir pavieniai nuosavo namo statytojai puikiai žino arba gali greitai išsiaiškinti kaip ir kokiomis priemonėmis pasiekti norimą rezultatą. Kaip įrengti energiškai efektyvias konstrukcijas, kaip sukonstruoti sandarias konstrukcijų jungtis, kaip organizuoti statybos darbus norint teisingai įrengti atskiras sistemas.

Tačiau statant energiškai efektyvų namą yra tam tikros pastato vietos, kuriose sudėtinga užtikrinti norimą sandarumą ir pasiekti pageidaujamą rezultatą. Jos kelia papildomų iššūkių ir sukuria papildomas rizikas dėl galimo neigiamo drėgmės poveikio ir šiluminių tiltelių įtakos. O šiluminių tiltelių įtaka pastato energiniam efektyvumui yra itin didelė.

Šiluminių tiltelių įtaka pastato energiniam naudingumui yra didelė

Pagrindines pastato atitvaras: sienas, stogus, grindis apšiltinti nėra labai sudėtinga, tačiau atskirų konstrukcijų sandūros išlieka probleminės: stogo jungtys su siena, sienos jungtys su pamatu, langų įstatymo vietos ir kitos. Jos yra vadinamos šiluminiais tilteliais. Skaičiuojant pastato šilumos nuostolius šiluminiai tilteliai visada yra įvertinami.

Šiluminių tiltelių vietas ir yra sudėtingiausia įrengti taip, kad šiluminiai tilteliai ir jų poveikis pastatui netaptų Jūsų galvos skausmu ateityje dėl pelėsio, pastato konstrukcijų peršalimo ar temperatūrų netolygumo pastato išorinėse atitvarose.

Dėl blogai įrengtų sandūrų didėja šilumos nuostoliai ir energijos suvartojimas, konstrukcijos tose vietose peršąla, gali kauptis kondensatas, atsirasti pelėsis.
Energiškai efektyviems pastatams kertinis dalykas yra ne tik pakankamas izoliacijos storis, bet ir teisingas konstrukcijų sandūrų įrengimas.

Sudėtingiausia vieta – sandūros

Šiai dienai šiluminio tiltelio įtakos tarp pamato ir ant jo esančių konstrukcijų mažinimas dažniausiai atliekamas „įvyniojant“ pamatą į izoliacinį apvalkalą. Tokiam sprendiniui įprastai naudojami plastikinės izoliacijos tipai, tačiau dažnai pamirštame apie keletą esminių dalykų:

  • Kai pamatų sija (rostverkas) yra įrengiamas ant polinių pamatų, izoliacijoje yra paliekami tarpai poliams, o tai reiškia, kad šalčio kelias nėra užkertamas.
  • Kokybiškai įrengti pamatų sijos (rostverko) apšiltinimą yra pakankamai sudėtinga. Šiam darbui reikia skirti daug darbo laiko.
  • Plastikiniai izoliacijos tipai yra itin mėgstami įvairių kenkėjų ir graužikų, neretas atvejis, kad jie izoliacijos sluoksnyje įsiveisia ir suka ilgalaikius savo lizdus. Grunte ši tikimybė yra dar didesnė, o tokių problemų pašalinimas yra sudėtingas.


Putstiklis – unikalus sprendimas

Lietuvos statybinės izoliacijos rinkoje atsirado naujas gaminys, padedantis išspręsti šiluminių tiltelių sandūrose problemą. Tai - FOAMGLAS® Perinsul HL putstiklio plokštė- plyta.

FOAMGLAS® Perinsul HL yra naudojamas izoliacijos sandūrų vientisumui užtikrinti ir šiluminiams tilteliams sumažinti įvairiose pastato vietose, net ir ten, kur reikalingas itin didelis gniuždomasis stipris: po mūrinėmis ar karkasinėmis sienomis, parapetuose, po durimis ar vitrininiais langais.

FOAMGLAS® žaliava yra grynas stiklas. Tai – beveik nesenstanti, neorganinė ir perdirbama medžiaga. Pačios medžiagos struktūra susideda iš stiklo karkasėlio ir visiškai uždarų akučių, todėl viename gaminyje kombinuojamos esminės izoliacijos savybės: aukščiausia degumo klasė A1, didelis gniuždymo stipris be deformacijų (iki 2750 kPa prie 0 % deformacijos), visiškas atsparumas vandeniui ir vandens garams (µ = ∞), atsparumas kenkėjams, aukščiausi ekologijos sertifikatai ir geriausi savo klasėje šilumos laidumo rodikliai.

Pagaminto iš perdirbto stiklo putstiklio FOAMGLAS® struktūra susideda iš stiklo karkasėlio ir visiškai uždarų akučių

Dėl pakankamo gniuždomojo stiprio FOAMGLAS® Perinsul HL yra įrengiamas, kaip pirmoji plytų eilė tiesiai ant pamato ir yra šilumos bei drėgmės barjeras.

FOAMGLAS® Perinsul HL:

  • Atsparus drėgmei
  • Nedegus (pagrindinė medžiaga)
  • Atsparus didelėms gniuždymo apkrovoms
  • Ilgaamžis
  • Atsparus graužikams


Yra atlikta daug šiluminio modeliavimo testų su FOAMGLAS® Perinsul HL jo efektyvumui nustatyti. Naujausiame Kauno Technologijos Universiteto Architektūros ir statybos instituto mokslininkų atliktame modeliavime buvo palygintos šiluminio tiltelio vertės 2 mazgams. Pirmasis cokolio mazgas, kai pamatas „įvyniojamas“ į plastikinės izoliacijos apvalkalą: 150 mm storio vertikali šilumos izoliacija yra įrengiama iš išorinės pusės, 100 mm iš vidinės pamatų sijos pusės ir 100 mm horizontali izoliacija po pamatų sija (brėž.1). Antrasis mazgas, kuriame ant pamatų sijos yra įrengiamas 50 mm storio FOAMGLAS® Perinsul HL blokelis ir tik 150 mm vertikalus išorinis šilumos izoliacijos sluoksnis. Jokio papildomo šiltinimo po pamatu ir iš vidinės pusės nebuvo įrengiama (brėž.2)

Brėž.1 Pamatas „įvyniojamas“ į plastikinės izoliacijos apvalkalą. 1 silikatinių blokelių mūras; 2 termoizoliacinis sluoksnis; 3 pamatų sija; 4,5,6 pamatų sijos termoizoliacija; 7 grindų termoizoliacija; 8 betono išlyginamasis sluoksnis

Palyginamojo šiluminio tiltelio vertinimo metu mokslininkai nustatė, kad mazgas su FOAMGLAS® Perinsul HL buvo net 30 proc. efektyvesnis. Šiluminio tiltelio su plastikinės izoliacijos apvalkalu Ψ vertė buvo 0,150 W/(m∙K), o mazgo su putstiklio blokeliu – Ψ = 0,095 W/(m∙K).

Brėž.2 Pamatas su FOAMGLAS® Perinsul HL. 1 silikatinių blokelių mūras; 2 termoizoliacinis sluoksnis; 3 Perinsul HL blokelis;  4 pamatų sija; 5 pamatų sijos termoizoliacija; 6 grindų termoizoliacija; 7 betono išlyginamasis sluoksnis

STR 2.01.02:2016 norminė šilumos tiltelio vertė tarp pastato pamato ir sienų yra Ψ = 0,1 W/(m∙K). Su FOAMGLAS® Perinsul HL šilumos tiltelio vertė yra mažesnė nei norminė, o standartinio cokolio mazgo su šilumos izoliacijos apvalkalu, šilumos tiltelio vertė yra didesnė. Tai reiškia, kad papildomus šilumos nuostolius reiks kompensuoti kitais efektyvesniais sprendiniais ar gaminiais.

Norint įvertinti cokolio mazgo šilumos tiltelio įtaką pastato nuostoliams, buvo atlikti ir bendri namo 9 x 12 m (plotas 108 m2) šiluminių nuostolių skaičiavimai. Skaičiavimai atlikti aukščiau minėtiems cokolio mazgams. Šildymo sezono trukmė – 225 dienos, temperatūros tarp vidaus ir išorės skirtumas – 19,8 oC, visos kitos atitvaros apšiltintos vienodai. Namo, kurio cokolio mazgas yra įrengtas su plastikinės izoliacijos apvalkalu, šilumos nuostoliai per atitvaras yra 2263 kWh. Antruoju variantu su FOAMGLAS® Perinsul HL šilumos nuostoliai 2007 kWh.

Skaičiavimai rodo, kad antruoju atveju namo nuostoliai yra 10% mažesni nei pirmuoju. Ir tai tik demonstruoja vieno ilginio šiluminio tiltelio įtaką. O juk jų pastate yra daug.

Šiluminių tiltelių sprendimai ties langu ir pastato cokoliu naudojant FOAMGLAS® PERINSUL HL

Šiluminių tiltelių įtaka yra pakankamai reikšminga energiškai efektyviuose pastatuose. FOAMGLAS® PERINSUL HL – tai izoliacinis blokelis skirtas šiluminių tiltelių įtakos mažinimui. Dėl savo išskirtinių mechaninių, gaisrinių ir šiluminių savybių FOAMGLAS® PERINSUL HL yra ilgaamžis ir gyvuoja visą pastato eksploatacijos laikotarpį.

FOAMGLAS® PERINSUL HL blokelių plotis yra toks pats kaip ir plytų mūro

FOAMGLAS® Perinsul HL turi Europos techninį įvertinimą (ETA 18/0636) išduotą Europos techninio vertinimo organizacijos (EOTA), kuriame produktas yra apibūdintas, kaip skirtas naudoti mūro konstrukcijoje šilumos tiltelių, kondensato ir pelėsio atsiradimo mažinimui Šis sertifikatas yra CE ženklinimo pagrindas.

Užsakymo nr.: PT_85409879