Kaip pasakoja UAB Baltijos tranzito centro direktorius ir akcininkas Giedrius Lubas, sprendimą investuoti į Vidurinės Azijos šalį lėmė atsiveriančios didelės perspektyvos šiame regione.

„Nuo 2008 metų dirbame su Uzbekistanu ir Centrine Azija, todėl matome tų šalių potencialią autopramonės rinkoje. Tai besivystanti rinka su puikiomis ateities perspektyvomis, todėl tikime, kad panaudodami savo patirtį ir pritaikydami vakarietišką vadybą bei marketingą, galime puikiai vystyti verslą šioje šalyje“, – teigia G. Lubas.

Baltijos tranzito centro nuotr.

Visgi, pasak jo, tokiose šalyse kaip Uzbekistanas vystant verslą, labai svarbus yra vietinės valdžios palaikymas, todėl projektas nebūtų įmanomas be Lietuvos ambasados Maskvoje indėlio.

„Mūsų šalies diplomatai, ekonomistai Maskvoje visada noriai padeda rasti būtinus kontaktus ir derinti klausimus su oficialiomis Uzbekistano institucijomis. Į visus mūsų prašymus ir užklausas atsakoma greitai ir profesionaliai, tad tikrai jaučiame palaikymą. Ambasadorius Remigijus Motuzas, darbo Maskvoje metu, visada rėmė mūsų verslo misijas, daug dėmesio skyrė Lietuvos verslui Uzbekistane, jo poreikiams ir mūsų problemų sprendimui. Negana to, Taškento mieste veikia ir Lietuvos vizų centras, kuris taip pat prisidėjo prie spartesnės mūsų integracijos į šį regioną.“, – sako G. Lubas.

Baltijos tranzito vadovo teigimu, įmonė ir toliau palaiko artimus santykius su ambasados atstovais bei tikisi sėkmingo Lietuvos verslo integravimosi į Vidurinės Azijos rinką.

„Jau kalbėjome su naujuoju LR ambasadoriumi Rusijoje Eitvydu Bajarūnu, kuris taip pat labai aktyviai domisi Lietuvos verslo plėtros Uzbekistane galimybėms, skatina mus aktyviai veikti šioje rinkoje ir mato didžiulį galimybių potencialą bei teiraujasi, kuo ambasada gali prisidėti prie mūsų interesų atstovavimo. Tikimės, kad netolimoje ateityje kartu su ambasados atstovais galėsime nuvykti į Uzbekistaną bei pristatyti Lietuvos verslo misiją“, – teigia G. Lubas.

Baltijos tranzito centro nuotr.

Planuojama, kad naujoji gamyklą, įsikūrusi Uzbekistano Respublikos Laisvosios ekonominė zonos „Galaba“ teritorijoje, Jizzach rajone, visu pajėgumu pradės veikti iki 2020 m. pabaigos.

„Vietinės savivaldos dalyvavimas taip pat turėjo didelės reikšmės šiam projektui. Pasinaudodami laisvųjų ekonominių zonų teikiamomis lengvatomis ir privilegijomis, Uzbekistano Respublikos ministrų kabineto nutarimu, šioje teritorijoje neatlygintinai gavome 3,57 hektarų žemės plotą savo veiklai vykdyti. Šiuo metu procesai jau vyksta, tačiau – ne pilna jėga. Visgi, planuojame, kad gamykla iki šių metų pabaigos jau veiks pilnu pajėgumu“, – tikisi G. Lubas

Mažiausiai 30 proc. pagamintos produkcijos bus skirta eksportui į Lietuvą, Rusiją ir Ukrainą, o likusi dalis produkcijos bus tiekiama vietinei rinkai.

„Dalis produkcijos bus eksportuojama ir į Lietuvą, tačiau didžioji dauguma čia pagamintų produktų bus skirti Centrinės Azijos šalių rinkai: Kirgizijai, Tadžikistanui, Kazachstanui, Turkmėnistanui ir Uzbekistanui. Dar dalis produkcijos pasieks Ukrainą ir Rusiją“, – aiškina G. Lubas.

Baltijos tranzito centro nuotr.

Pagrindiniai pagamintos produkcijos naudotojai bus didžiausios automobilių gamyklos regione – „UzAvto Motors“, „SamAvto“, „Uz Truck and Bus Motors“.

Bendra šio projekto vertė – 5,145 milijono JAV dolerių, iš kurių 1 mln. JAV dolerių sudaro nuosavos lėšos , o likę 4,1445 mln. JAV dolerių – tiesioginės užsienio investicijos. Šiuo metu įmonė jau sukūrė 60 darbo vietų, o bendrai planuoja priimti 100 vietinių darbuotojų.

Šių metų gegužę bendrovė pradėjo eksploatuoti pirmąjį antifrizų „Felix“, „Vertex“ ir „X-Cool“, skirtų automobiliams, gamybos etapą. Antruoju etapu bus gaminami oro filtrai lengviesiems ir krovininiams automobiliams, o trečiajame etape – pradėta aukšto voltažo žvakių laidų komplektų automobiliams gamyba. Iki šiol įmonė yra sukūrusi 60 naujas darbo vietas ir įsisavinusi 1,5 JAV dolerių užsienio investicinių fondų.

Užsakymo nr.: PT_85408929