Vertybių formavimas

V. Juknos teigimu, norint skatinti visuomenės sąmoningumo lygį apie ekologiją ir tvarią gyvenseną, pirmiausia reikia pradėti nuo jaunosios kartos atstovų supažindinimo su netvaraus gyvenimo pasekmėmis.

„Supratimą apie problemas, kuris kyla dėl neatsakingo vartojimo, fizinio aktyvumo stokos, gamtos užterštumo, jaunimui būtina formuoti dar nuo mažų dienų. Dar ikimokyklinio amžiaus vaikai turėtų būti mokomi, kodėl reikia saugoti gamtą, kodėl valgyti nesveiką maistą yra žalinga ir pan. Mokyklose būtina didinti neformalaus ugdymo, skirto ekologijos supratimui, valandų skaičių“, – sako profesorius.

Kalbėdamas apie suaugusių ir jau suformuotas vertybes turinčių šalies gyventojų edukavimą, V. Jukna teigia, kad būtinas kompleksinis valstybės požiūris į sveikos gyvensenos propagavimą.

„Džiaugiuosi, kad po truputėlį auga žmonių sąmoningumas apie sveikos gyvensenos svarbą, tačiau dar tikrai turime, kur tobulėti. Daugelis vis dar renkasi vakarą praleisti ne gamtoje, o namuose prie televizorių. Valstybė turi užtikrinti tiek motyvacines priemones, tiek ir infrastruktūrą, kuri leistų propaguoti fizinį aktyvumą“, – įsitikinęs Darbo partijos narys.

Kaip pavyzdį partijos vicepirmininkas pateikia Daniją – šalį, kurioje gyventojų fizinis aktyvumas yra itin aukštas.

„Kiek teko lankytis šioje valstybė, didžiausią įspūdį joje paliko būtent fizinis žmonių aktyvumas. Kiekvieną vakarą gatvėse, parkuose galima pamatyti daugybę žmonių: jaunimas sportuoja, važinėja dviračiais, vyresnio amžiaus gyventojai taip pat nelieka namuose, renkasi lengvą pasivaikščiojimą gamtoje“, – pasakoja V. Jukna.

Aplinkos užterštumo mažinimas

Ne ką mažiau, pasak V. Juknos, yra svarbu žmonėms užtikrini ir gyvenimą švarioje aplinkoje.

„Būtina modernizuoti visuomeninį transportą, skatinti ekologiškai švaresnių degalų naudojimą, pereiti prie mažiau taršaus transporto. Turime atlikti šiltnamio efektų sukuriančių dujų skaičiavimo analizę, kurios pagrindu galėtume sukurti monitoringo sistemą, leidžiančią parengti konkrečius planus, kaip mažinti užterštumą ir tokių dujų išskyrimą į aplinką kiekviename šalies regione. Negana to, būtina peržiūrėti ir sustiprinti Regionų aplinkos inspekcijos atsakomybę, – sako Darbo partijos vicepirmininkas.

Jo teigimu, mokestinės lengvatos yra vienas iš būdų skatinti piliečius rinktis mažiau taršius technologinius sprendimus.

„Kai žmonės matys, kad atsiranda vis daugiau galimybių ir progų rinktis, pavyzdžiui, netaršias transporto priemones, jie natūraliai taps labiau suinteresuoti. Šioje vietoje prievartos negali būti. Jei žmogus įžvelgs ekonominę naudą, jis neabejotinai apsvarstys savo pasirinkimą“, – sako V. Jukna.

Sveikos mitybos propagavimas

Ne paslaptis, kad ekologiškas maistas yra kur kas brangesnis už įprastus produktus, todėl vienas iš natūralių būdų, leidžiančių juos įsigyti vis didesniam žmonių ratui, pasak V. Juknos, yra perkamosios galios didinimas.

„Savo programoje daugiausiai akcentuojame ekonomikos augimą, kurį ruošiamės užtikrinti investicinės aplinkos sukūrimu. Tad augant ekonomikai, didėtų perkamoji galia, o tai reikštų, kad vis daugiau žmonių galėtų įsigyti ekologiškus produktus. Be to, pasisakome ir už tai, kad ekologiškiems ir nacionalinės kokybės produktams PVM mokestis būtų sumažintas iki 7 proc.“, – akcentuoja Darbo partijos atstovas.

Vigilijus Jukna

V. Juknos teigimu, dėl perteklinių apribojimų ir taisyklių, Lietuvos ekologiškų produktų augintojams ir gamintojams yra sunku konkuruoti viešuosiuose pirkimuose, todėl partija žada sudaryti tokias sąlygas, kurios leistų ekologiškam maistui patekti ir į valstybines bei mokymosi įstaigas.

„Vienareikšmiškai pasisakome už tai, kad mūsų šalies ūkininkai galėtų laisvai dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, tiekiant ekologišką produkciją mokykloms, ligoninėms, kariuomenei ir kitoms institucijoms“, – tvirtina pašnekovas.

Kompleksinis sprendimas – nacionalinė Ekologijos taryba

Kaip teigia V. Jukna, dabar Lietuvoje veikia ne viena už ekologiją atsakinga įstaiga, tačiau akivaizdžiai yra jaučiamas poreikis įstaigos, kuri vienytų ir koordinuotų visą sistemą.

„Šiuo metu trūksta sisteminio požiūrio į ekologiją, todėl tam, kad būtų sprendžiamos mano anksčiau išvardytos problemos bei įgyvendinami tikslai, Darbo partija savo programoje yra numačiusi nacionalinės Ekologijos tarybos įkūrimą“, – teigia darbietis.

Anot jo, pagrindinė šios tarybos funkcija būtų politikos formavimas ir kontrolė svarbiausiose ekologijos srityje.

„Tai institucija, kurį būtų atsakinga už sprendimų kūrimą ir valdymą ekologijos srityje, sveikos ekologiškos gyvensenos propagavimą, žmonių sveikatą bei aplinką tausojančių ekologiškų technologijų, ekologiško transporto plėtroje“, – aiškina V. Jukna.

Politinė reklama bus apmokėta iš Darbo partijos PK sąskaitos. Užsakė UAB „Arena Media“, užs. nr. 20-051-DJ-1

Užsakymo nr.: PT_85398789