Šiais metais vietoj atšaukto festivalio vyko nemokami muzikos vakarai

Nors Rygos Jūrmalos muzikos festivalis dėl pandemijos šiemet koncertų nerengė ir planus nukėlė į 2021 m., bet be renginių publikos nepaliko. Tris vasaros savaitgalius Rygos miesto parkuose bei Jūrmalos paplūdimyje vyko nemokami muzikos vakarai, pavadinimu „Musical Soirées“.

Muzikos vakarų metu buvo grojami koncertų įrašai, kurie turėjo Rygos Jūrmalos muzikos festivalio metu skambėti gyvai. Be to, kokybiškos muzikos gerbėjai buvo kviečiami ne tik pasiklausyti ypatingų kūrinių, bet ir iškylauti, atsipalaiduoti šviesos instaliacijomis apipavidalintose erdvėse.

Pernai metų festivalio akimirka. Dzintari koncertų salė Jūrmaloje

Kiti metai – itin daug žadantys

Viso festivalio metu įvyks 20 pasirodymų, kurių metu muzika dalinsis visame pasaulyje pripažinti solistai. Tarp jų – žavioji kinų pianistė Yuja Wang, islandų fortepijono meistras Vinkinguras Olafssonas, vengrų kilmės pianistas ir dirigentas Andrasas Šifas, norvegas pianistas Leifas Ove Andsnesas, fortepijono virtuozas Jefimas Bronfmanas, rusų fortepijono meistras Arkadijus Volodos, norvegų violončelės meistras Trulsas Mørkas, prancūzų smuikininkas Renaudas Capuçonas.

Festivalio programoje suplanuota ir daug dainininkų pasirodymų: gryniausio lyrinio soprano savininkė amerikietė Rene Fleming, bosas-baritonas iš Velso Brynas Terfelis, vokiečių baritonas Matthias Goerne, britė mecosopranė Alice Coote. Popietės koncertuose pasirodys būrys jaunų ir talentingų pianistų – amerikietis Džordžas Li, jaunasis latvis Daumants Liepiņš, šešiolikmetis izraelietis Yoav Levanon, Behzodas Abduraimovas iš Uzbekistano, prancūzas Aleksandras Kantorovas, taip pat smuikininkas Danielis Lozakovich. Rečitalį atliks ir garsusis britų vokalinis sekstetas „The King’s Singers“.

Pernai metų festivalio akimirka. Latvijos nacionalinė opera

Koncertai vyks ir istorinėje Rygoje, ir vasaros sostinėje Jūrmaloje

Kiekvienam iš garsiųjų simfoninių orkestrų bus dedikuotas vienas iš festivalio savaitgalių liepą ir rugpjūtį. Orkestrai atliks po du vakaro koncertus, trečiąjį savaitgalio vakarą orkestras muzikuos kartu su solo žvaigžde. Vidurdieniais vyks kamerinės muzikos pasirodymai ir rečitaliai, kuriuose klausytojai bus kviečiami atrasti tiek dar kylančių talentų, tiek jau muzikinėje scenoje žinomų vardų. Visą festivalio lankytojų patirtį praturtins ir nuostabi dviejų renginio vietų lokacija – istorinė Rygos sostinė bei pušynais ir pajūriu alsuojanti Jūrmala. Vakaro koncertai Rygoje vyks Latvijos nacionalinėje operoje, dienos koncertai – Didžiojoje Gildijoje. Jūrmaloje visi koncertai vyks „Dzintari“ koncertų salėje.

Festivalio meno vadovas Martinas Engstroemas sako, kad renginio programa išties išskirtinė. „Džiaugiamės, kad festivalyje sutiko pasirodyti nemažai menininkų, kuriuos kalbinome tai padaryti jau keletą metų. Itin svarbu tai, kad nemažas būrys žvaigždžių dalyvaus ir mūsų Jaunimo akademijoje – švietimo iniciatyvoje, kur pasaulio garsiausi muzikantai dalijasi savo žiniomis su talentingais jaunuoliais iš Baltijos šalių“, – sako M. Engstroemas.

Pernai metų festivalio akimirka

Festivalio direktorė Zane Čulkstena teigia, kad nors pasaulinė situacija dėl pandemijos išlieka neaiški, bet renginio misija yra išlaikyti muzikos bendruomenę bei paramą muzikantams. Darysime viską, kad galėtume saugiai mėgautis aukščiausios prabos muzikos renginiu jau kitą vasarą“, – pasakoja Z. Čulkstena.

Išankstiniams bilietams taikoma 30 proc. nuolaida

Festivalis kitąmet tęs ir savo švietimo iniciatyvą – Jaunimo akademiją, organizuojamą kartu su Latvijos Jozefo Vytuolio muzikos akademija. Jaunimo akademija talentingiems jaunuoliams iš Baltijos šalių suteiks neprilygstamas meninio tobulėjimo ir bendravimo galimybes su vienais iš garsiausių pasaulio muzikų. Du iš jų – Andrasas Šifas ir Leifas Ove Andsnesas – jau patvirtino, kad dalyvaus Jaunimo akademijoje ir ves meistriškumo kursus jaunuoliams.

Pianistas Leif Ove Andsnes

Šių metų vasarą, prisitaikydama prie aplinkybių, Jaunimo akademija vyko nuotoliniu būdu. Trisdešimt internetinių meistriškumo kursų vyko su pagrindiniais Bavarijos radijo simfoninio orkestro muzikantais, pianistu Leifu Ove Andsnesas, gitaristu Milošu, violončelininku Miša Maiskiu. Meistriškumo klasėse dalyvavo talentingi jaunuoliai iš visų Baltijos šalių, tarp jų – ir lietuvis Ignas Maknickas.

M. Engstroemo ir M. Estebano vadovaujama kūrybos komanda nenuilstamai stengėsi į Latviją atvežti geriausios pasaulio muzikos ir muzikantų. Itin stiprią festivalio komandą vienija ne tik aistra muzikai, bet ir tikėjimas, kad Ryga ir Jūrmala yra vienos iš įdomiausių vietų Europoje klasikinės muzikos mylėtojams.

Prekyba išankstiniais festivalio bilietais prasidėjo jau spalio 1 d., jos metu (iki lapkričio 1 d.) visiems bilietams bus taikoma net 30 proc. nuolaida. Festivalio bilietų galima įsigyti www.riga-jurmala.com.

Užsakymo nr.: PT_85396727