Nepaisant skandalų, nuo 2012 m. Kinijos kompanijos užima didžiausią išmaniųjų telefonų gamintojų rinkos dalį – apie 27 proc. Per metus ten pagaminami 122 milijonai telefonų. Absoliutus lyderis, „Huawei“, yra antras didžiausias gamintojas, pasaulyje nusileidžiantis tik „Samsung“. Telefonai populiarūs, tačiau – ar saugūs?

Nors vieningo saugumo ekspertų sutarimo kol kas nėra, jau daugiau nei metus Kinijos telefonų gamintojai vis atsiduria privatumo skandalų centre.

1. „Huawei“

Kinijos kompanija „Huawei“ susilaukia ypač daug kritikos – tiek dėl įtarimų, kad seka savo vartotojus, tiek intelektinės nuosavybės ir žmogaus teisių pažeidimų.

Per kiek daugiau nei metus, kelios šalys uždraudė naudoti „Huawei“ tinklo įrangą. Negana to, „Apple“ Kinijos gamintojus kaltina nelegaliai gavus komercine paslaptimi laikytą informaciją.

„Huawei“ gaminami telefonai JAV beveik nematomi, nepaisant to, kad jie yra labai populiarūs visame pasaulyje. Saugumo ekspertai tikina, kad Kinija „Huawei telefonus gali naudoti žmonių sekimui.

Birželį JAV „Huawei“ įrenginius paskelbė grėsmė nacionaliniam saugumui, o rugpjūtį nutarė skirti dar griežtesnes sankcijas. Vašingtonas pranešė, kad nė vienai kompanijai visame pasaulyje nebus leidžiama be licencijos parduoti puslaidininkių, pagamintų naudojant amerikiečių programas arba įrenginius, jei prie to bus nors kaip prisidėję „Huawei“.

Tai gali neigiamai paveikti viso pasaulio mikroschemų ir išmaniųjų telefonų gamybą. Kai kurie ekspertai ėmė prognozuoti kompanijos bankrotą.

Tiesa, ne visi yra patenkinti tokiais JAV sprendimais. Kompanija „Microsoft“, kurie bendradarbiauja su „Huawei“, ne kartą kritikavo JAV valdžią, kad priimami sprendimai nėra pagrįsti aiškiais įrodymais.

„Huawei“ įrangą uždraudė arba svarsto uždrausti JAV, Kanada, Australija, Indija, Bahreinas, Brazilija, apie griežtesnes sankcijas svarsto ir Europos Sąjunga.

2. ZTE

Kaip ir „Huawei“, kitos Kinijos kompanijos, ZTE, telefonai yra ne ką mažiau kontroversiški. 2018 m. pabaigoje „Avast Threat Labs“ reportas paskelbė, kad ZTE telefonai parduodami su iš anksto įdiegta sekimui skirta įranga.

2020 m. birželį Vašingtonas ZTE taip pat paskelbė grėsmė nacionaliniam saugumui, ir ragina piliečius nenaudoti kompanijos gaminamų telefonų.

3. „Xiaomi“

„Tai – ne telefonas, o sekimo aparatas“, rašo saugumo ekspertas Gabrielis Cirligas. Taip jis pareiškė po to, kai nustatė, kad naujasis „Redmi Note 8“ telefonas seka beveik viską, ką jis veikia. O surinkti duomenys siunčiami ne tik į Kiniją, bet ir Rusiją bei Singapūrą.

G. Cirligas testavo ir „Xiaomi MI 10“, „Xiaomi Redmi K20“ ir „Xiaomi Mi MIX 3“, kurie taip pat sekė jo veiklą.

Anot G. Cirligo, „Xiaomi“ įrašinėja jo paieškas „Google“ ir „DuckDuckGo“ sistemose, visus aplankytus tinklapius ir t. t.

„Xiaomi“ griežtai paneigė tokius kaltinimus, ir pranešė, kad atnaujinę naršykles vartotojai galės pasirinkti, kad jų duomenys nebūtų siunčiami per serverius Kinijoje.

Tai nėra pirmas kartas, kai „Xiaomi“ pareiškiami kaltinimai bandant sekti savo vartotojus. Bendrovė jau susidūrė su daugybe įtarimų dėl to, kad siunčia vartotojų asmeninę informaciją atgal į serverius Kinijoje. 2014 m. Indijos oro pajėgų atstovai išreiškė nepasitikėjimą „Xiaomi“ telefonais. Tačiau kompanija taip pat atsakė patobulintu programinės įrangos atnaujinimų. Indijoje „Xiaomi“ telefonai ypač aktualūs, nes yra itin populiarūs – užima 30 proc. visos mobiliųjų telefonų rinkos.

DELFI redakcija gavo „Huawei“ įmonės komentarą, kurį visą pridedame.

Komentuoja Ricky Chen, „Huawei“ vadovas Baltijos šalyse:

„Kibernetinis saugumas ir vartotojų apsauga yra svarbiausi „Huawei“ prioritetai. Mes nerenkame ir nesaugome jokios vartotojų informacijos, o didžioji dalis mūsų komandos, besirūpinančios vartotojų teisėmis į privatumą, yra įsikūrusi ne Kinijoje, o Europos Sąjungos šalyse – Suomijoje, Airijoje ir Vokietijoje.

„Huawei“ yra tarptautinė lyderė, kurianti ir taikanti įvairius kibernetinio saugumo gerinimo mechanizmus, padedančius užtikrinti kuriamos įrangos patikimumą ir apsaugoti vartotojų privatumą. Europoje esame įkūrę ne vieną kibernetinio saugumo centrą bei atvėrę savo įrangos programinį kodą, kad jo saugumu įsitikinti galėtų bet kuris verslas ar vyriausybė.

Visi pasauliniai „Huawei“ biurai veikia laikydamiesi duomenų apsaugos įstatymų, įskaitant ir bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR). Labai gerbiame ir stengiamės apsaugoti vartotojų privatumą, o savo klientų pasitikėjimo tikrai niekuomet neišduotume.“

Užsakymo nr.: PT_85337137