„Kiek tenka kalbėti su jaunais žmonėms, studentais, jie sako, kad studijas užsienyje renkasi dėl trijų priežasčių: mokslo kokybės, mokslo prieinamumo ir geresnių galimybių gauti darbo vietą. Deja, net ir pabaigę mokslus užsienyje, didelė dalis jaunimo neplanuoja sugrįžti, kitaip tariant, renkasi emigraciją“, – teigia V. Jukna.

Studijų kokybė ir prieinamumas

Profesoriaus pasiteiravus, kodėl kaip vieną iš priežasčių, mokytis užsienyje, studentai įvardija stojimo ir mokymosi sąlygas, V. Juknos teigimu, Lietuvos jaunimas nėra patenkintas šalies universitetų priėmimo nuostatais.

„Dabar Lietuvoje priėmimui į universitetines pirmosios pakopos studijas mažiausio stojamojo konkursinio balo kartelė – 5,4 balo. Tačiau, kaip rodo ir įvairūs tyrimai, ne vien tik konkursinis balas nulemia tolimesnį sėkmingą mokymąsi ir žinių įsisavinimą. Tuo metu užsienyje stojimo sąlygos skiriasi – ne visi universitetai yra nusistatę kažkokias karteles ir jiems yra atiduota daugiau pasitikėjimo studentais, todėl jie daugiau žiūrį į žmogaus motyvacija, pasiruošimą ir gebėjimą mokytis konkrečios specialybės, o ne tik į konkursinį balą“, – sako Darbo partijos vicepirmininkas.

Kalbant apie studijų kokybę, pasak V. Juknos, tikrai negalima sakyti, kad Lietuvoje ji yra bloga, tačiau akivaizdžiai matoma, kad mums trūksta aukščiausio lygio standartų, kurie leistų ruošti ateities specialistus.

„Reikia pripažinti, kad esamą situaciją labai pakoregavo ydinga studijų krepšelio sistema – šiuo metu visas finansavimas skiriamas toms specialybėms, kurios yra populiarios, tačiau visiškai neatsižvelgiama į ilgalaikę valstybės perspektyvą. Kita aukščiausių standartų trūkumo priežastis – pedagogų atlyginimai, kurie yra vieni žemiausių visoje ES, o tai sąlygoja, kad ši profesija tampa nepatraukli, todėl automatiškai mažėja aukšto lygio dėstytojų, kurie galėtų užtikrinti studijų kokybę“, – teigia pašnekovas.

Tikslas – užtikrinti jaunų žmonių sugrįžimą į Lietuvą

V. Jukna sutinka, kad dalies jaunimo noras studijuoti užsienyje yra neišvengiamas, tačiau tokius jaunuolius, kurie baigia studijas svetur, gauna diplomus ir yra pasirengę integruotis į darbo rinką, Lietuva turėtų stengtis susigrąžinti.

„Jei jaunimas ir išvažiuoja mokytis į užsienį, tai tikrai nėra jau taip blogai. Jie įgauna naujų, kokybiškų žinių, pamato kitokią kultūra ir pan. Tačiau labai svarbu, kad mes galėtume sudaryti sąlygas jiems grįžti į tėvynę ir čia kurti savo ateitį. Darbo partijos programoje esame numatę, kad tokias sąlygas galime įvykdyti, kurdami naujas ir gerai apmokamas darbo vietas ne tik didžiuosiuose miestuose, bet ir regionuose, kuriuose privalo augti ir plėstis infrastruktūra: atsirasti darželiai, mokyklos, medicinos įstaigos“, – vardija Darbo partijos atstovas.

Tačiau, kaip aiškina V. Jukna, egzistuoja ir kita problema, susijusi su talentingų jaunų žmonių išvykimu į užsienį.

„Nemažai ir tokių atvejų, ypatingai medicinos moksluose, kai studijas Lietuvoje baigę studentai darbo ieško užsienyje. Tačiau to priežastys praktiškai tos pačios – tas pats nepasitenkinimas darbo uždarbiu, besikeičiančios darbo sąlygos, teisiniai aktai ir t.t. Dabar universitetą baigęs medicinos studentas yra kviečiamas dirbti regionuose, dažnu atveju, net už didesnį atlyginimą nei didžiuosiuose miestuose. Visgi, pratęsiant mintį, puikiai suprantame, kad jaunam žmogui šiuo metu regionai nėra patrauklūs dėl savo infrastruktūros.

Neužtenka vien pažadėti, kad bus suteiktas būstas ir apmokėta dalis studijų. Turi egzistuoti sisteminis valstybės požiūris į regionus, jų gyvybingumą, pramogų ir veiklos ir institucijų gausą. Tai kompleksinis problemos sprendimo būdas, kuriuo turi būti siekiama pritraukti žmones į regionus“, – teigia profesorius.

Lietuva patraukliausių šalių penketuke – kaip to pasiekti?

Visgi, pagrindinė priežastis, kodėl talentingas jaunimas renkasi mokslą ir darbą užsienyje, pasak profesoriaus, išlieka lūkestis gauti gerai apmokamą ir stabilią darbo vietą.

„Pagal Pasaulio banko metodiką sudarytą patraukliausių investuoti šalių sąrašą, Lietuva šiuo metu užima tik 13-ąją poziciją. Tokie reitingai yra sudaromi atsižvelgiant į korupcijos lygį, žmonių išsilavinimą, technologinį šalies išsivystymą, aplinkosaugą ir svarbiausia mokesčių sistemos aiškumą bei stabilumą, tačiau pas mus mokestinė bazė kaitaliojama dažniau nei bet kas kitas.

Darbo partija yra sukūrusi investicijų ir regioninės politikos paketą, kuriame numatyta didelis dėmesys investicinei aplinkai, kuri turėtų tapti patrauklesnė negu kaimyninėse šalyse. Kalbant apie mokesčių stabilumą, kuris verslui yra ypač svarbus, esame numatę, kad keičiantis teisės aktams, pakeitimai dėl mokesčių gali būti priimami tik ne dažniau kaip du kartus per ketverius metus.

Švietimo sistemoje pasisakome, kad šiuo metu nepakanka kalbėti vien tik apie tinklo optimizavimą, bet ir privaloma pakeisti ir patį turinį, taip siekiant, kad būtų ugdomos motyvuotos bei kritiškai mąstančios asmenybės. Na, ir, žinoma, socialinės garantijos – orios pensijos, išmokos ir jau minėti atlygimai. Tad, manome, kad tik visas šis kompleksinis planas padės Lietuvai pakilti į patraukliausių šalių penketuką bei užtikrins, kad kuo daugiau jaunų žmonių liktų Lietuvoje ir čia kurtų savo ateitį“, – tvirtina Darbo partijos vicepirmininkas Vigilijus Jukna.

Politinė reklama bus apmokėta iš Darbo partijos PK sąskaitos. Užsakė UAB „Arena Media“, užs. nr. 20-051-DJ-1

Užsakymo nr.: PT_85335415