Amerikos prezidentas, žavėjęs tvirta savo pozicija

Mindaugas Puidokas, Seimo narys, Darbo partijos Kauno miesto skyriaus pirmininkas ir buvęs 2019 metų kandidatas į LR prezidentus, sako, kad jo idealas ir politikas, kurio keliu jis visada norėjo sekti, yra JAV prezidentas Džonas Fidžeraldas Kenedis, dar žinomas kaip JFK.

„Šis žmogus visada siekdavo vadovautis labai aiškiomis vertybėmis, jam rūpėjo ne karjera, o tinkami sprendimai valstybei ir žmonėms. D. F. Kenedis buvo pasiryžęs pertvarkyti JAV federalinio rezervo sistemą, o tai buvo susiję su labai įtakingomis, valstybę valdančiomis grupėmis, jis siekė, kad būtų grįžta prie JAV konstitucijos ir visi pinigai priklausytų valstybės iždui, o sprendimus priimtų JAV kongresas. Jis ketino sustabdyti JAV dalyvavimą Vietnamo kare. Visgi, jis buvo nužudytas, karas prasitęsė ir tie žmonės, kurie pratęsė darbą prezidento poste, ėmėsi visai kitų strategijų“, – pasakoja dabartinis Seimo narys.

Mindaugas Puidokas

M. Puidoko pasiteiravus, kuo dar jį žavi ši garsi JAV politinė persona, jis sako, kad esama jų biografinių bendrybių, pavyzdžiui, tie patys mokslai – tarptautiniai santykiai. „Mane žavi, kad jis yra mokslų daktaras, apsigynęs disertaciją, parašė labai įdomų veikalą apie Miuncheno suokalbį. Jis buvo humanistas, iniciavo ir priėmė labai svarbų įstatymą dėl branduolinių bandymų uždraudimo vandenynuose, ant žemės ir ore. Tikiu, kad tai prisidėjo prie mūsų planetos ekologijos. Tą sutartį tuomet pasirašė labai svarbios pusės: Jungtinė Karalystė, JAV ir tuometinė Sovietų sąjungą“, – pasakoja politikas.

Kuo dabartiniai politikai gali prisidėti prie ekologijos ir tvaresnės mūsų planetos vizijos? M. Puidokas mano, kad nereikia išradinėti dviračio: „Verta pasinaudoti geraisiais kitų valstybių pavyzdžiais. Esame 21 amžiuje, todėl laikas į miškus nebežiūrėti kaip tik į medžio gabalą, kas buvo Pramoninės revoliucijos laikais, tačiau būtina žvelgti plačiau: kaip į turizmo, sveikatingumo erdves. Jei taip nutiks, galėsime džiaugtis, kad Lietuva yra ekologiška, gamtą mylinti šalis, kuri pritrauks daugybę žmonių“.

Prezidentas, kurio patarimo norisi klaustit

Advokatas, Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys Marijus Velička, sako, kad jei reikėtų įvardinti politiką, kuriuo jis žavisi, jis sakytų, jog tai – buvęs LR prezidentas Valdas Adamkus.

„Su Valdu Adamkumi teko ne kartą pabendrauti. Kiekvienas pokalbis man buvo galimybė pasimokyti, pasisemti to, kaip jis bendrauja, kaip moka diplomatiškai išreikšti savo reikalavimus, kaip laikosi tradicijų. Per visą laiką, kiek jis buvo mūsų šalies prezidentu, aš nė karto negirdėjau, kad jis būtų keitęs savo poziciją dėl tam tikrų tradicinių dalykų, pavyzdžiui, šeimos. Kai gyvenime, darbe susiduriu su sudėtingomis situacijomis, stengiuosi prisiminti, ko iš jo išmokau. Kita jo savybė, kuri man imponuoja – sugebėjimas suvienyti pačius skirtingiausius žmones, su visais diplomatiškai atrasti bendrą kalbą“, – lietuvišką, įkvepiantį pavyzdį pateikia Darbo partijos kandidatas į Seimą.

Marijus Velička
Paklausus, kokie V. Adamkaus poelgiai labiausiai įsiminė, M. Velička pateikia pavyzdį: „Man labai patiko Valdo Adamkaus pozicija dėl Gruzijos. Jis buvo pirmasis politikas, kuris sėdo į lėktuvą ir skrido jų palaikyti. Jo politinė pažiūra, kuri sukėlė viso pasaulio dėmesį, buvo pavyzdys politinės tvirtybės, pozicijos išlaikymo. Jo elgsena buvo vertybinė, jis pasakė, kad lietuviai tokiu pat principu iškovojo savo nepriklausomybę, tad turime būti neabejingi ir kitoms, tą patį patiriančioms, šalims“.

Suderinti daugiau nei milijardo žmonių interesus

Alicija Ščerbaitė, Šalčininkų rajono savivaldybės tarybos narė, Darbo partijos Šalčininkų skyriaus pirmininkė, nustebina prisipažindama, kad politikas, kuris ją labiausiai įkvepia, yra popiežius Jonas Paulius II-asis.

„Labai gerbiu popiežiaus instituciją. Jis yra ne tik valstybės – Vatikano – vadovas, tačiau ir visos katalikų bendruomenės lyderis. Patys suprantate, kaip nelengva balansuoti, atrasti teisingus sprendimus, kai jų laukia virš milijardo žmonių, kurių skirtingos tautybės, rasės, mentalitetai, požiūriai. Jis visada išlaiko balansą, stengiasi suderinti visų interesus. O tai – aukščiausios klasės politinis menas“, – tvirtina pašnekovė.

Alicija Ščerbaitė

Paklausus A. Ščerbaitės, koks Lietuvos politikas ją labiausiai inspiruoja, ji atsako, kad Valdas Adamkus, nes tai žmogus, perėjęs visą 20-o amžiaus istorinę plotmę. „Jis visko daug matęs, suvokia laisvės vertybę, demonstruoja žmogiškąsias vertybes, kurias, neretai, dabartiniai politikai yra pamiršę“, – sako kandidatė į Seimą.

Žavi politinis susitelkimas į konkrečias sritis

Vytautas Gapšys, teisininkas, buvęs Seimo narys, sako, kad jei kalbant apie žavesį politikoje, akys pirmiausia krypsta į Prancūziją. „Emanuelis Makronas visada yra pasitempęs, jo idėjos modernios. Prezidentu jis tapo vos 39 metų, kas Lietuvoje netgi neįmanoma. Jei pasižiūrėsime giliau į jo politines vertybes, jos labai artimos tam, ką Lietuvoje darome mes, Darbo partija. Jis atgaivino dar Šarlio de Golio laikais taikytas idėjas, skirtas tam, kad būtų susitelkta į tam tikras sritis ir Prancūzija klestėtų. Emanuelis Makronas lygiai taip pat nurodė sritis, į kurias būtina susitelkti. Jis pasakė: „mes nebūsime Vyriausybė, kuri reaguoja tik į krizes“. Kokios tos sritys? Ogi žalioji ekonomika, IT, biotechnologijos. Darbo partija taip pat sako, kad būtina susitelkti į šias ir į kelias, mūsų šaliai būdingas, sritis. Kalbu apie maisto, lengvąją pramonę, logistiką“, – sąsajų tarp Darbo partijos programos ir Prancūzijos prezidento valdymo stiliaus randa V. Gapšys.

Vytautas Gabšys

Politikas sako, kad Darbo partija į Seimą ir eina su tikslu – pasiekti Lietuvos klestėjimo laikotarpį: „Pastaruosius dešimt metų arba tik galvojama, kaip susitvarkyti su krizėmis, arba prognozuojamos naujos krizės. Mąstyti reikėtų kitaip, būtina galvoti apie klestėjimą. Kiekvienas politikas turi kalbėti apie ateitį, o ne postringauti apie praeitį. Emanuelis Makronas būtent tą ir akcentuoja savo kalbose – kalbėkime apie ateitį, apie tai, ką galime padaryti, o ne apie praeities krizes. Jis, pavyzdžiui, kalba apie 2030 metus – kaip tuomet turi atrodyti Prancūzija“.

Asmenybė, kurios sprendimai turėjo įtakos pasaulio istorijai

Seimo narys Andrius Mazuronis sako, kad tarptautiniu mastu jam įdomiausias yra Vinstonas Čerčilis, kurį prisiminti visai neseniai padėjo antrą kartą perskaityta Boriso Džonsono knyga „Churchillio veiksnys: kaip vienas žmogus lėmė istoriją“.

„Tai asmenybė, kuri pakeitė Antrojo pasaulinio karo eigą. Jei ne jo veiksmai ir bendražmogiškos savybės, tai neaišku, kaip tas karas išvis būtų pasibaigęs. Britų vaidmuo tuomet ir buvo lemiamas, gelbstint pasaulį nuo nacizmo. Vinstonas Čerčilis buvo ta stoiška persona, kuriai teko daug kariauti su vidine opozicija tam, kad jis galėtų priimti sprendimus, pakeitusius Antrojo pasaulinio karo eigą. Tai žmogus, kuris turėjo būtiniausias savybes geram politikui. Pirmiausia – gerą humoro jausmą, kas yra nepaprastai svarbu ir atsispindėjo bene kiekvienoje jo kalboje. Taip pat – jis turėjo tvirtą savo nuomonę, kas itin aktualu ir šiandien, ir ko neretai pritrūksta Lietuvos politinėje padangėje. Na ir trečia jo savybė, kuri mane žavi – drąsa reikšti savo nuomonę. Istorija parodė, kad jo sprendimai buvo teisingi ir jų tuo metu pasauliui labai reikėjo“, – apie istorinę asmenybę, kuri ir šiandien žavi, pasakojo A. Mazuronis.

Andrius Mazuronis

Politiko paklausus, ar šias Vinstono Čerčilio savybes jis galėtų pritaikyti ir sau, jis atsako, kad dėl to dirba kiekvieną dieną: „Ir politinį, ir asmeninį gyvenimą stengiuosi gyventi taip, tarsi kiekviena diena būtų paskutinė. Kiekviename bendravime, kalbėjime stengiuosi tai daryti taip atvirai, kaip aš galvoju, ir taip atvirai, kaip tam tikroje situacijoje iš tiesų yra. Pavyzdžiui, humoras kiekvienam žmogui, nesvarbu, ar jis politikas, ar ne, yra pati svarbiausia savybė. Žmogus, nesuprantantis juokų, yra tam tikra prasme degradavęs, jis turi asmeninių problemų. Gebėjimas pajuokauti ir pasijuokti iš savęs, ypač politikoje, rodo kritinį mąstymą“.

Darbo partijos kandidatas į Seimą įvardija ir savybes, kurios turi būti svarbios kiekvienam politikui. Jo nuomone, tai sąžiningumas ir drąsa reikšti savo nuomonę. „Kaip sakė Vinstonas Čerčilis, „matykime tai, ką iš tiesų matome“. Savybė matyti tikrą pasaulį, o ne iškreiptą – labai svarbi. Kuo tokių žmonių bus daugiau, nesvarbu kokioje politinėje partijoje ar ideologijoje, tuo tiek Lietuvai, tiek visam politiniam pasaulio laukui bus geriau“, – teigia A. Mazuronis.

Politinė reklama bus apmokėta iš Darbo partijos PK sąskaitos. Užsakė UAB „Arena Media“, užs. nr. 20-051-DJ-1

Užsakymo nr.: PT_85318421