Visų pirma: įkvėpkite ir iškvėpkite

Nors kvėpavimas iš pirmo žvilgsnio tikrai neatrodo svarbiausias dalykas praradus svarbų daiktą, bet jis veda prie nusiraminimo, ir būtent tai yra svarbu pirmomis akimirkomis. Jei pastebėjote, kad nerandate savo kompiuterio, nepanikuokite. Ramiai pergalvokite savo veiklas, ir vietas, kur kompiuterį galėjote palikti. Patikrinkite tas vietas patys, arba paprašykite savo kolegų ir artimųjų tai padaryti.

Ką būtina informuoti?

Informuokite policiją

Jei kompiuterio vis tik nerandate, arba akivaizdžiai matėte vagystės faktą, informuokite apie tai policiją. Jei turite pirkimo dokumentus, pateikite policijai kompiuterio serijos arba modelio numerį, kad jeigu kompiuteris bus rastas, būtų lengviau jį identifikuoti.

Informuokite darbdavį

Jei kompiuteris buvo darbinis, arba jei asmeniniame kompiuteryje laikėte svarbią darbinę informaciją, būtinai praneškite apie tai savo darbdaviui. Jei naudojatės bendromis įmonės sistemomis, darbdavys galės laikinai užblokuoti jūsų profilio prieigą prie svarbiausių duomenų bei failų.

Informuokite banką

Jei savo kompiuteryje buvote suvedę ir išsaugoję banko kortelės duomenis, apie prarastą kompiuterį informuokite ir savo banką. Tokiu būdu, kurį laiką galėsite atidžiau stebėti savo banko sąskaitos aktyvumą, ir pastebėję veiksmus, kurių neatlikote, iškart blokuoti savo banko kortelę.

Išsisaugokite, ką galite

Jei praradote savo kompiuterį, dar nereiškia, kad praradote ir visus jo duomenis. Jei savo duomenis laikote „debesyse“ (pavyzdžiui, Dropbox, Google Drive, iCloud), išsisaugokite juos į kitą laikmeną. Ypatingai jautrius failus iš „debesų“ talpyklos pašalinkite, kad sukčiai negalėtų jų panaudoti kaip šantažo sverto.

Atjunkite paskyras nuotoliniu būdu

Jei savo kompiuteryje turite el. pašto ar socialinių tinklų programėles, ko gero nenorėtumėte, kad kompiuterį radęs ar pavogęs asmuo galėtų skaitinėti jūsų privačius pokalbius. Kad to išvengtumėte, savo paskyras galite atjungti nuotoliniu būdu.

Pavyzdžiui Facebook tą galite padaryti tokiu būdu: Nuostatos ir privatumas (Settings & Privacy) – saugumas ir prisijungimai (Security and Login) – prijungti įrenginiai (Where You're Logged In). Čia matysite visus įrenginius, prie kurių buvote prisijungę, ir galėsite juose atjungti savo prisijungimą (log out).

Tą patį galite padaryti ir su savo Gmail el. pašto dėžute. Savo Google paskyroje (Account), pasirinkite punktą Saugumas (Security), jame rasite prijungtų įrenginių sąrašą (Your devices), kuriame galite keisti nustatymus (Manage devices) ir atjungti savo paskyrą (Sign out).

Pasikeiskite slaptažodžius

Jei savo kompiuterio naršyklėje turėjote išsaugotus prisijungimus prie svarbių paskyrų, atnaujinkite jų slaptažodžius. Tokiu būdu užkirsite kelią duomenų nutekėjimui. Tai ypač svarbu, jei kelioms skirtingoms paskyroms naudojote tą patį slaptažodį. Tuomet atnaujinkite visus slaptažodžius, ir šįkart sugalvokite skirtingus slaptažodžius!

Kuo pasirūpinti dėl viso pikto

Jei norite padidinti kompiuterio radimo šansus, tuo galite pasirūpinti jau dabar. Tiek Windows, tiek macOS turi prietaiso sekimo funkciją, bet ją svarbu įjungti iš anksto, nes jei ji nėra įjungta, įrenginio pametimo ar vagystės atveju, funkcijos negalima įjungti nuotoliniu būdu.

Kompiuteryje su Windows operacine sistema šią funkciją galite įjungti taip: Įrenginyje, kuriame norite pakeisti, pasirinkite Pradžia (Start) > Parametrai (Settings) > Naujinimas ir sauga (Updates & Security) > Rasti mano įrenginį (Find my device). Tokiu būdu jūsų kompiuteris reguliariai fiksuos buvimo lokaciją, ir dingus įrenginiui, žemėlapyje galėsite matyti vietą, kurioje kompiuteris buvo fiksuotas paskutinį kartą.

Kompiuteryje su macOS operacine sistema, „Find my“ funkciją galite įjungti taip: pasirinkite „Apple“ meniu > sistemos nuostatos (System Preferences) > spustelėkite sauga ir privatumas (Security & Privacy), tada spustelėkite skirtuką privatumas (Privacy) > Jei apačioje kairėje esanti spynelė užrakinta, spustelėkite ją, įveskite administratoriaus vardą ir slaptažodį > Pasirinkite vietos nustatymo paslaugos (Location Services) > Pažymėkite žymės langelį įjungti vietos nustatymo paslaugas (Enable Location Services) > Šalia sistemos paslaugos (System Services) spustelėkite informacija (Details) > Įsitikinkite, kad žymės langelis šalia rasti mano „Mac“ (Find My Mac) pažymėtas > Spustelėkite atlikta (Done), grįžkite į pagrindinį sistemos nuostatos (System Preferences) langą > Spustelėkite „Apple ID“, tada spustelėkite „iCloud“ > Pažymėkite žymės langelį šalia rasti mano „Mac“ („Find My Mac“)

Užsakymo nr.: PT_85286051