Kibernetinis incidentas, tai įvykis, kurio metu neteisėtai prie informacinių sistemų prisijungę programišiai, gali sutrikdyti įmonės veiklą. Incidento metų įsilaužėliai gali perimti sistemų valdymą, sunaikinti ar kitaip pažeisti įmonės informacinėse sistemose esančią informaciją, apriboti galimybę naudotis esama informacija ar panaudoti neviešą informaciją, ja manipuliuoti ar net reikalauti piniginės išpirkos.

Greitai nesureagavus ir neradus tinkamo sprendimo įmonė gali prarasti savo internetinį puslapį, pajamas, klientus ar net gauti baudą, už paviešintus duomenis. Kai kurioms įmonėms tai gali grėsti net veiklos sustabdymu. Tam, kad įmonėje dirbantys asmenys jaustųsi saugūs ir galėtų išvengti skaudžių kibernetinio incidento pasekmių, būtina žinoti, kur kreiptis patyrus kibernetinę ataką.

Nepaisant to, verslas dar vis nevertina kibernetinių atakų, kaip grėsmės jų veiklos tęstinumui. Tai ypač atsispindi smulkaus ir vidutinio verslo įmonėse. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, tik 19 proc. smulkių ir 37 proc. vidutinio dydžio įmonių atlieka kibernetinių rizikų vertinimą. Nežinant, kokio masto žalą atakos metu įmonė gali patirti, įmonių atstovai dažnai neskiria pakankamai dėmesio įmonės apsaugai.

Dažnai įmonės nenori investuoti į darbuotojų mokymus ir programinę įrangą, teikdami, kad jų įmonė per maža, kad sudomintų sukčius. Tačiau sukčių taikiniais tampa tiek mažos, tiek didelės įmonės bei visų lygių darbuotojai. Dėl šios priežasties visi turėtų turėti bent minimalias kibernetinio incidento suvaldymo žinias. Įvykus kibernetiniam incidentui reiktų nepanikuoti, neignoruoti iškilusios grėsmės ir apie įvykį pranešti atsakingiems IT specialistams arba informacinių sistemų sauga besirūpinantiems asmenims ir institucijomis, kurios kovoja su kibernetinėmis grėsmėmis.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC)

Tai pagrindinė Lietuvos kibernetinio saugumo institucija, atsakinga už vieningą kibernetinių incidentų valdymą, kibernetinio saugumo reikalavimų įgyvendinimo stebėseną ir kontrolę, ypatingos svarbos informacinės infrastruktūros kibernetinį saugumą ir informacinių išteklių akreditaciją.

Apie patirtus kibernetinio saugumo incidentus ar pastebėtą įtartiną veiklą šiai institucijai galima pranešti užpildžius specialią formą adresu: https://www.nksc.lt/pranesti.html arba išsiuntus el. laišką į cert@nksc.lt pašto dėžutę. Taip pat apie incidentą galite pranešti paskambinę centrui trumpuoju numeriu 1805.

NKSC svetainėje taip pat galite pranešti apie pastebėtas spragas kibernetinio saugumo srityje ir taip kartu kurti visiems draugišką ir saugią erdvę internete. Svetainėje prieinami ir įvairūs įrankiai bei rekomendacijos, kurios padės jums apsaugoti savo įrenginį.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Sunkaus ir organizuoto nusikalstamumo 5–oji valdyba

Jei manote, kad patirtas kibernetinis incidentas turi nusikalstamos veiklos požymių šiai valdybai apie jį galite pranešti el. laišku (cyberpolice@policija.lt) arba skambinant trumpuoju numeriu 112.

Daugiau informacijos galite rasti svetainėje: https://www.epolicija.lt/.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija

Jei kibernetinio incidento metu nutekėjo asmenų duomenys apie tai praneškite Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijai parašę laišką adresu ada@ada.lt arba skambindami inspekcijai numeriu +370 5 271 2804.

Daugiau informacijos galite rasti institucijos svetainėje: https://vdai.lrv.lt/.

Švarus internetas

Jei naršant internete pastebėjote žalingą turinį apie jį praneškite užpildžius formą www.svarusinternetas.lt/pranesk/1. Žalingu turiniu laikomas bet koks su vaikų seksualiniu išnaudojimu, smurtu ar patyčiomis, pornografija, narkotinių medžiagų platinimu, rasinės ir tautinės nesantaikos kurstymu susijęs turinys.

Užsakymo nr.: PT_85286047