Nedrįsta pasikonsultuoti

Pasak „West Kredit“ filialo vadovės, imdami paskolą, žmonės vis dar baiminasi užstatyti būstą, nes mano, kad skolos atveju, jų turtas iškart bus pasisavinamas arba sutarties galiojimo metu apribotos galimybės jį nuomoti, remontuoti. Tačiau iš tiesų, gavus kreditoriaus sutikimą, jokie apribojimai nėra taikomi, o įkeitus turtą galima gauti palankesnes sąlygas ir mažesnes palūkanas.

,,Turto įkeitimas yra prievolės įvykdymo užtikrinimo priemonė, tačiau reikia atkreipti dėmesį, kad jeigu yra įkeičiamas nekilnojamas turtas, tai tokia kredito sutartis laikoma nebe vartojimo, o susijusi su nekilnojamuoju turtu. Kreditai su įkeitimu įprastai pasižymi mažesne rizika, todėl kredito davėjas gali pasiūlyti palankesnes palūkanas. Tad prieš imant paskolą, vertėtų pasikonsultuoti ir nuspręsti, galbūt, užstatyti būstą yra teisingiausias ir geriausias sprendimas“, – sako A. Trinkūnienė.

Asociatyvi nuotr.

Neįvertina rizikų

Specialistės teigimu, dažniausiai problemų su paskolomis iškyla ir tada, kai staiga pasikeičia žmogaus finansinė padėtis, tačiau net ir tokiu atveju, pasak A. Trinkūnienės, daugelis linkę delsti ir tikėtis stebuklo, deja, toks požiūris nepriveda prie nieko gero.

„Dar prieš kreipdamasis dėl paskolos, žmogus turi įvertinti savo finansines galimybes – ar jo pajamos yra ir, svarbiausia, ar išliks stabilios ateityje. Tada atsakingai vertinti ir planuoti galimas išlaidas, nes dabar be įprastų mokesčių bei kitų išlaidų, teks mokėti ir paskolą. Rekomenduojama laikytis 40/60 principo, tai reiškia: 40 procentų pajamų skirti įsipareigojimams, o 60 procentų – pragyvenimui. Problemos grąžinti paskolą dažniausiai ir kyla dėl žmonių apsiskaičiavimo ar neatsakingo pinigų leidimo. Visgi, gyvenime atsitinka visko, todėl net ir stabiliai gyvenusius žmones ištinka krizė“, – teigia ekspertė.

Ištikus bėdai – nedelskite nei dienos

A. Trinkūnienė pasakoja, kad nesumokant įmokų tris mėnesius, kas keturiolika dienų, arba kartą per mėnesį, skolininkui išsiunčiami trys priminimo laiškai bei apie skolą primenama skambučiais.

„Jei veiksmų žmogus vis vien nesiima, antstoliui perduodamas notaro paruoštas vykdomasis raštas. Įprastai, antstolis suteikia galimybę grąžinti skolą per mėnesį laiko, jei ji negrąžinama, gali grėsti baudos, delspinigiai bei kitos nemalonios procedūros“, – aiškina specialistė.

Todėl svarbu, pasak pašnekovės, nevilkinti laiko ir nemanyti, kad viskas savaime susitvarkys.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad yra daug sprendimo būdų, tačiau svarbu nedelsti. Jei, pavyzdžiui, imant paskolą, įkeitėte savo turtą, o skola su delspinigiais ir vėlavimo baudomis siekia 70 proc. turto vertės – gali būti per vėlu. Net pačiam skolininkui arba antstoliui varžytinėse pardavus jūsų turtą, sudėtinga padengti visas skolas. Jei skola siekia 50 proc. turto vertės arba žmogus mato, kad negali įmokų mokėti jau trečią mėnesį, galimybių išspręsti situaciją tikrai yra“, – tvirtina A. Trinkūnienė.

Specialistė aiškina, kad jei yra vėluojama sumokėti dvi įmokas, tuomet yra siūloma laikinai sustabdyti mokėjimus.

„Pradedame nuo žmogiškojo faktoriaus – įvertiname, galbūt, žmogus negali mokėti dėl ligos, nelaimingo įvykio. Jei yra tokia situacija, įmokas galima laikinai stabdyti. Jei žmogus ir po pertraukos neturi galimybių sumokėti pradelstų įmokų, siūloma inicijuoti refinansavimą. Tai reiškia, kad 1–3 pavėluotų sumokėti mėnesių įmokos išdėliojamos į ateities įmokų naują grafiką. Tokiu atveju įmokos šiek tiek padidėja, tačiau žmogus gali planuoti savo išlaidas ir toliau mokėti.“, – sakė A. Trinkūnienė.

Pašnekovė pabrėžia, kad reikėtų nesibaiminti refinansavimo, nes tai yra efektyvi priemonė, padedanti išvengti didelių nuostolių ir streso visai šeimai.

Visada pasiruošę padėti

Ieškant tinkamiausio sprendimo, kuris sumažintų riziką, pasak A. Trinkūnienės, reikia ne tik patiems išstudijuoti pasiūlymus, bet ir pasikonsultuoti su specialistais.

„Apsispręsti, kokį kreditą rinktis, kaip tvarkyti vienus ar kitus finansinius reikalus, niekada nebuvo lengva. Šioje srityje daug vadinamojo „triukšmo“, pompastikos ir kitų lengvai išblaškančių elementų, tad nesunku pasiklysti tarp daugybės įvairių kreditorių ir jų siūlomų sąlygų. Pavyzdžiui, skolintojai, kuriems svarbu, kad klientas veiktų impulsyviai, mėgsta žaisti žmogaus juslėmis, savo pasiūlymus vizualiai pateikia taip, kad reikšmingos detalės liktų nepastebėtos“, – pastebi ekspertė.

Jos teigimu, AS „West Kredit“ nuo didelės dalies kitų kredito paslaugas teikiančių įmonių skiriasi tuo, kad čia yra siekiama, kad klientai visada jaustųsi komfortabiliai, žinotų, su kokiomis sąlygomis sutinka bei ant ko padeda parašą.

„Kiekvienam klientui paaiškiname visas sąlygas kaip įmanoma suprantamiau. Neturime paslėptų tekstų smulkiomis raidėmis ir su klientais atvirai aptariame esamus procentus, palūkanas, papasakojame apie visas rizikas, kurios gali nutikti ir kaip jas spręsti, jei klientas nebegali mokėti kredito ar susiduria su laikinais finansiniais sunkumais.

Kiekvienam kredito gavėjui sudarome individualias sąlygas ir paaiškiname, ką vienokiu ar kitokiu atveju gauna skolininkas bei kam jis įsipareigoja. Mes taip pat esame suinteresuoti, kad mūsų klientai laiku mokėtų įmokas, būtų atsakingi bei, svarbiausia, gyventų geriau, – teigia A. Trinkūnienė.

Užsakymo nr.: PT_85270961