Šios atliekos svėrė žymiai daugiau nei visi suaugusieji Europoje. Prognozuojama, kad iki 2030 metų elektronikos atliekų (įrenginių, kuriuose yra baterija, akumuliatorius ar kištukas elektrai) metinis kiekis sudarys 74 mln. tonų ir bus beveik dukart didesnis nei 2014-aisiais. Šios atliekos tampa sparčiausiai augančiu pasaulyje buitinių atliekų srautu, kurį daugiausia skatina didėjantis elektros ir elektroninės įrangos naudojimas, trumpas jos eksploatavimo ciklas ir menkos taisymo galimybės. Dažnas pirkėjas retai susimąsto, kad nuo jo pasirinkimo taip pat priklauso, ar bus tausojama aplinka, mažės vartojimas, bus taupama energija ir neatsinaujinantys resursai.

Nepasiduokite pagundai pirkti pigiausią

Buitinė technika dažniausiai yra perkama paskutinė – kuomet namas jau pastatytas ar butas įrengtas ir biudžetai jau būna viršyti, tad, kad ir kaip norima kokybiško daikto, labai dažnai atsiremiama į turimas lėšas. Buitinės technikos centro BTN vadovė Edita Palionytė, prieš įsigyjant bet kokį daiktą, skatina žmones pirmiausia pagalvoti ir vengti spontaniškų pirkimų. Ji sako, kad, renkantis buitinę techniką, tinka klasikinis posakis „Mažiau yra daugiau“. Geriau vienas tikrai kokybiškas daiktas, atliekantis reikiamas funkcijas ir ilgai tarnaujantis, nei keletas pigesnių prietaisų. „Nepasiduokite pagundai pirkti pigiausią prietaisą, galvodami, kad jeigu suges, nusipirksiu vėl naują ar netgi du. Tai itin žalinga mūsų aplinkai – nebeveikiantys prietaisai išmetami, jų surinkimui ir utilizavimui vėl sunaudojama energija“, - sako BTN vadovė. – „Žinoma, kad kaina yra svarbus kriterijus, renkantis buitinę techniką, tačiau reikėtų pagalvoti apie štai ką - kokybiški, ilgai tarnaujantys, keletą funkcijų atliekantys prietaisai sukuria daug didesnę vertę. Pavyzdžiui, gal prietaisas ir brangesnis, bet jis atlieka kelias funkcijas, ir užtenka nusipirkti jį vieną. Įvertinkite, ar planuojamas įsigyti gaminys efektyviai naudoja energiją – elektrą ir vandenį, skalbimo priemones. Pasirinkę efektyviausiai energiją naudojančius kokybiškus prietaisus, per visą jų eksploatavimo laiką Jūs sutaupysite.“

Neretai tampa taip, kad įsigyta pigesnė technika „užaugina“ kainą per ilgesnį laiką - didesnėmis elektros ir vandens sąskaitomis, greičiau formą ir spalvą prarandančiais drabužiais ar greičiau sugendančiu maistu šaldytuvuose.

„Jei renkatės skalbyklę, įvertinkite, ar bus tausojami drabužiai, jei džiovyklę – pagalvokite, ar joje galite nesibaimindami išdžiovinti jautraus audinio sportinius drabužius, pūkines striukes, merino vilną ar net šilką? Eksperimentais įrodyta, kad naudojant per daug skalbimo priemonės, ji gerai neišskalaujama, o dėl to medvilniniai drabužiai dyla ir plyšta 3 kartus greičiau, - atkreipia dėmesį ekspertė. - Pavyzdžiui, mūsų salone parduodamos AEG ir Electrolux skalbimo mašinos, automatiškai dozuojančios skalbimo priemonę, apsaugo nuo perteklinio jos naudojimo, ir skalbiant švelniomis, žemos temperatūros programomis drabužiai tarnauja dvigubai ilgiau.“

Investuokite į kokybiškus įmontuojamus virtuvės įrenginius

Virtuvės šefas Gian Luca Demarco sako, kad, prieš įsigyjant buitinę techniką, reikia įvertinti, kiek virtuvėje turime erdvės. Jei erdvės mažai, tuomet jis pataria pirkti šaldytuvą su integruotu šaldikliu, indukcinę kaitlentę (nes ji greičiau užkaitina tą patį vandens kiekį, sunaudodama mažiau energijos) ir garų orkaitę. Jei didesnė erdvė, tuomet galima įsigyti didelį šaldytuvą, o šaldiklį galima statyti atskirai. Anot jo, labai svarbu iš anksto - dar tik planuojant virtuvę pagalvoti apie tai, kokios net smulkios technikos reikės. Geriau iš karto investuoti į kokybiškus įmontuojamus įrenginius - taip sutaupoma erdvės ant darbastalio ir apsisaugoma nuo dažnai impulsyvių nereikalingos technikos pirkimų.

„Užuot pirkę orkaitę ir vėliau mikrobangų krosnelę, pirkite orkaitę, turinčią ir mikrobangų funkciją. Arba, jei norite greitai šildyti maistą, užuot papildomai pirkę mikrobangę, rinkitės garinę orkaitę, kurioje garuose greitai ir sveikai pašildomas maistas, - pataria virtuvės šefas. - Orkaitėje su specialia skarda galima sveikai gaminti ir skrudintas bulvytes - tam nereikia pirkti dar ir gruzdintuvės. Apskritai paėmus, žmonės, įsigiję garinę orkaitę, sako, kad tai - vienas geriausių jų atradimų ir pirkinių. Ji leidžia sutaupyti, neperkant kitų įrenginių – jų tiesiog nebereikia“.

Virtuvės šefas pripažįsta, jog jaučia skirtumą tarp pigios ir kokybiškos buitinės technikos. „Pigesnė technika ne tik garsiai ūžia, bet paprastai tokius įrenginius labai sunku valyti. Užtrunki labai daug laiko. Tuo tarpu, įjungi valymo funkciją garinėje orkaitėje ją išvalyti lengva ir greita, - patirtimi dalinosi G.Luca Demarco. - Pigesnės orkaitės nesugeba tiksliai palaikyti reikiamos temperatūros. Todėl sunku kokybiškai pagaminti maistą. Rinkdamasis kokybišką techniką tu nemoki daug brangiau, bet kasdienybė tampa daug lengvesnė. Žmonės neįvertina laiko, kurį vietoj plušėjimo prie puodų, valymo, galima skirti bendravimui su savo šeima. Įsivaizduokite, jei jūs turite kelis mažus vaikus, o jie valgo tris kartus per dieną, dar užkandžiai – tai gali praktiškai dirbti pilną virėjo etatą namuose. Kokybiška, reikiamas funkcijas atliekanti technika padeda sutaupyti ne tik energiją ir išsaugoti maistingas medžiagas maiste, bet ir „sutaupo“ laiko šeimai”.

Pigius prietaisus tenka išmesti po pirmo gedimo

BTN vadovė Edita Palionytė pabrėžia, kad visais atvejais, prieš įsigyjant buitinę techniką, reikia žiūrėti, ar tikrai Jums to įrenginio reikia. “Įvertinkite, ar tikrai Jums prietaisas ir jo atliekamos funkcijos pravers buityje, ar bus naudojamos? Ar tikrai Jums tas prietaisas yra būtinas? Ar jis neatsidurs po 1-2 naudojimų virtuvės stalčiuje, o papildomos funkcijos bus pamirštos? Gal kas iš draugų tokį turi ir galėtų Jums duoti išbandyti? Įvertinkite savo poreikius, kaip dažnai ketinate naudoti įrenginį. Jeigu naudosite dažnai, rinkitės kokybišką prietaisą, kuris veiks ne vienerius metus“, - pataria ekspertė.

Mes dažnai nepagalvojam, kad energijos ir medžiagų labai panašiai reikia tiek kokybiškam ir ilgai veikiančiam prietaisui, tiek pigiam ir nepatvariam pagaminti. O naudojant pigius, nepatvarius prietaisus, jūs priversti pakartotinai pirkti arba su garantija keisti 2-3 kartus per tą patį laikotarpį vis po naują įrenginį ir tokiu būdu pirkinių daromas poveikis aplinkai tampa 2-3 kartus žalingesnis.

Pigūs prietaisai gaminami nepritaikant jų remontuoti – juos tenka išmesti ar keisti po pirmo gedimo. Tuo tarpu kokybiški įrenginiai ne tik tarnauja ilgiau, bet ir gali būti remontuojami, užtenka pakeisti vieną ar kitą detalę ir įrenginys vėl puikiai toliau tarnaus. Pigūs prietaisai ilgai neužsibūna rinkoje, jie keičiami kitais, tad po kelerių metų jau nebeįmanoma rasti reikiamos detalės net parsisiųsti iš užsienio, nes tokios jau nebegaminamos. Patikimi gamintojai įrenginius kuria ilgesniam laikotarpiui ir įsipareigoja aprūpinti visas rinkas atsarginėmis detalėmis ar atskirais gaminio elementais, tad visada galima užsisakyti reikiamą pakeitimą.

Pasirūpinkite nebeveikiančia buitine technika

Socialinės iniciatyvos taip pat prisideda prie tvaresnio prietaisų naudojimo. Pavyzdžiui, jeigu įrenginys, kurį jūs keičiate kitu arba jis jums nebereikalingas, bet dar yra veikiantis, pasirūpinkite, kad jis dar galėtų gyventi ir būti naudingas kitiems. Tam yra sukurtos naudingų daiktų atidavimo grupės socialiniuose tinkluose, padėvėtų daiktų pardavimo portalai. Gerai veikiantys įrenginiai tokiu būdu pasiekia sunkiau besiverčiančias šeimas, studentus, vienišus senolius. Tai irgi leidžia sumažinti naujai perkamų pigių prietaisų apyvartą, nes žmonės turi galimybę dalintis daiktais ir panaudoti juos iki pat jų tarnavimo pabaigos.

Taip pat nepamirškime tinkamai pasirūpinti jau nebeveikiančia arba prastai veikiančia buitine technika – kad ji būtų tinkamai utilizuota ir perdirbta. „Pavyzdžiui, kuomet pas mus perkate naują techniką, mes nemokai išvežame utilizavimui jūsų seną prietaisą. Jums kainuos tik senos įrangos išmontavimas ir išnešimas iš jūsų namų, - sako buitinės technikos salono vadovė Edita Palionytė. - Taip pat galima patiems atvežti į BTN savo seną įrenginį ir jis bus priimtas utilizavimui. Visą nebeveikiančią techniką galima vežti į buitinės technikos prekybos salonus, stambiagabaričių atliekų aikštelę ar pasinaudoti įmonių, kurios siūlo tokios technikos utilizavimą, paslaugomis.“

Pagrindiniai aspektai, padėsiantys atsakingai išsirinkti buitinę techniką:

• Įvertinkite savo poreikius ir rinkitės kokybišką, aplinką tausojančią prekę.
• Geriau vienas tikrai kokybiškas daiktas, atliekantis reikiamas funkcijas ir ilgai tarnaujantis, nei keletas pigesnių prietaisų.
• Įvertinkite, ar planuojamas įsigyti gaminys efektyviai naudoja energiją – vandenį, elektrą, skalbimo ir palaikymo priemones. Taip pat ar taupo jūsų laiką.
• Įvertinkite, ar skalbyklė ir džiovyklė tausoja Jūsų drabužius, o šaldytuvas padės ilgiau išlaikyti negendančiais maisto produktus.
• Būtinai atkreipkite dėmesį, ar daiktą bus galima remontuoti.
• Pigiau nebūtinai iš tiesų yra pigiau – pigesnė technika paprastai „užaugina kainą“ ilgalaikėje perspektyvoje.

Užsakymo nr.: PT_85270107