Vienas iš pirmųjų kriterijų renkantis klausos aparatą dažnai būna kaina. Tačiau žinotina, kad klausos problemas sprendžiančios bendrovės yra sudariusios sutartis su Valstybine ligonių kasa, todėl gali pasiūlyti ir 100 procentų kompensuojamą klausos aparatą, ir technologiškai pažangesnį su priemoka.

Įausinis ar užausinis?

Klausos aparatų pasirinkimas milžiniškas. Jie gali būti užausiniai – tvirtinami už ausies arba papildomai su garsiakalbiu ausies kanale, ir įausiniai – įstatomi ausies kanalo išorėje ar patalpinami giliai ausies kanale ir tapti nematomais. Pastarieji gali būti gaminami individualiai pagal ausies formą. Klausos aparatai yra įvairaus dizaino, spalvų, o svarbiausia – skiriasi pagal įdiegtas technologijas ir, atitinkamai, sugrąžintos klausos kokybę.

Widex nuotr.

Mantas Stankūnas, klausos reabilitacijos centro „Surdotechnika“ direktorius, tarp įausinio klausos aparato privalumų nurodo jo mažą dydį ir diskretiškumą bei didesnį patogumą nešiojantiems akinius, o pandemijos metu aktualu – ir kaukes. Tarp jo trūkumų minėtinas trumpesnis baterijų veikimo laikas, dėl mažo dydžio jį sunkiau naudoti prastesnę regą ir mažiau judrius pirštus turintiems asmenims, jie brangesni. Užausinio klausos aparato privalumai – lengviau reguliuojamas, turi daugiau funkcijų, tinka visų sunkumų klausos sutrikimams, lengviau prižiūrėti ir naudoti, todėl dažnai pasirenkamas vyresnių žmonių. Tačiau užausinis klausos aparatas yra didesnis, jį lengviau pamesti, net gali užsikabinti, pavyzdžiui, nusiimant kepurę ar grybaujant.

Signia Silk X momentinio pritaikymo giliai kanalinis įausinis klausos aparatas

Naudojimo patogumas

Artūras Janušauskas, bendrovės „Klausos technika“ direktorius, atkreipia dėmesį, kad dabar „ant bangos“ įkraunami klausos aparatai, nes nereikia nuolat pirkti ir keisti elementų, todėl pigesnė eksploatacija. Juos patogu naudoti ir tiems, kurie turi problemų dėl rankų drebėjimo ar pirštų „sustingimo“ – net nejautrioms rankoms nesudėtinga įstatyti klausos aparatą į kroviklį, kuris jį ir įkrauna, ir išdžiovina. Be to, tokia technologija tausoja gamtą – neteršia jos panaudotomis baterijomis, kurių tradiciniai klausos aparatai sunaudoja labai daug. Pavyzdžiui, „Signia Styletto“ klausos aparatų modeliai ne tik stilingai atrodo ir nepanašūs į jokius kitus klausos aparatus, bet ir įkraunami 3 kartus stilingu krovikliu neįjungus jo į elektros tinklą. Specialistas taip pat akcentuoja, kad turintiems išmaniuosius telefonus aktualu, jog klausos aparatą gali valdyti nemokama programėle.

Ypač patogūs klausos aparatai su automatiniu režimu. Jų nereikia reguliuoti, nieko spaudyti, jo kompiuteris automatiškai parenka optimalų režimą, kad žmogus gerai girdėtų bet kokiomis aplinkybėmis ir nejaustų, jog turi aparatą. Dirbtinis klausos aparato intelektas momentaliai prisitaiko prie akustinės aplinkos žmogui nieko nejuntant, – leidžia niekuo nesirūpinant ir nieko nespaudant girdėti gerai ir net užmiršti, kad yra su klausos aparatais.

Dar vienas patogumo elementas – belaidis transliavimas. Tai leidžia kalbėtis telefonu girdint pašnekovą per abu klausos aparatus, patogu sportuojant ar vaikščiojant kokybiškai klausytis garso įrašų (podkastų) ar muzikos iš telefono.

„Visus šiuos ir dar daugiau patogumų duoda revoliucinė „Signia Xperience“ platforma. Ji su pirmaisiais pasaulyje akustiniais-judesio jutikliais klausos aparate suteikia jiems naują pojūtį, kad būtų geriau suprasta, ką nešiojantysis aparatą turi tikrai išgirsti“, – teigia A. Janušauskas.

„Bijau atrodyti senas“

M. Stankūnas akcentuoja ir klaidingą kai kurių žmonių įsitikinimą, kad „su klausos aparatu atrodysiu senas“.

„Tačiau, iš tikrųjų, dėl negydomo klausos praradimo galite atrodyti žymiai vyresni, ypač jei nuolat prašysite, kad kiti pakartotų, ką sakė, nes jūs jų negirdėjote pirmą kartą, garsinsite televizorių tiek, kad niekas nebenorės jo žiūrėti drauge su jumis, atsakinėsite netinkamai, nes aiškiai negirdėjote pokalbio, – aiškina „Surdotechnikos“ vadovas. – Jei tikrai nerimaujate dėl klausos aparatų išvaizdos, paklauskite klausos priežiūros specialisto, ar jūsų klausos praradimą galima gydyti tokiu klausos aparatu, kuris pasislepia jūsų ausies kanale, ar jums geriau tinka kabinamas už ausies. Nesvarbu, kokio tipo klausos aparatas bus, – jei jis padės geriau girdėti, jūs jausitės kur kas geriau, pajusite visas gyvenimo spalvas ir galėsite pilnai dalyvauti pokalbiuose nepasirodydami seni.“

Widex nuotr.

Prarasti klausos jausmą, reiškia prarasti vieną iš svarbiausių savo dalių, dėl kurios dažnai padidėja socialinė atskirtis, iš to kyla depresija ir, laikui bėgant, kiti psichologiniai bei neurologiniai padariniai. Nors tradicinis klausos aparatas padarė milžinišką pažangą tokiose srityse kaip kalbos suprantamumas, aktyvus triukšmo slopinimas ir dar daugiau, bet iki šiol pagrindinė problema buvo neišspęsta.

Widex nuotr.

„Widex Moment“ ne tik leidžia geriau išgirsti, bet ir atkuria visiškai natūralios klausos pojūtį, kurį prisimenate dar prieš bet kokį klausos praradimą, – akcentuoja M. Stankūnas. – „Widex“ pakeitė nusistovėjusią klausos aparatų garso kokybę sukurdami „garsas be jokio atsilikimo“ technologiją, tad nuo šios akimirkos visi kiti klausos aparatai bus lyginami su šiuo. Naudojantiems klausos aparatą pirmą kartą, pirmoji garso patirtis dažnai gali būti pribloškianti – ypač, jei girdimas garsas skamba dirbtinai. Tai gali labai pasunkinti pripratimo procesą ir sukelti stresą. Su „Widex Moment“ rastas būdas, kaip suteikti kuo natūralesnį ir neiškraipytą garsą, koks tik gali būti klausos aparate, kad audiologas galėtų pagal jūsų klausą pritaikyti geriausios kokybės natūralaus garso įspūdį, net pirmą kartą besinaudojantiems šia priemone.“

Klausos aparatai „Widex Moment“ taip pat turi įkrovimo ir garso transliavimo iš įvairių prietaisų funkcijas.

Klausos aparatų specialistai akcentuoja, kad susidūrusieji su klausos sutrikimais turėtų drąsiai kreiptis pagalbos, nes šiandien šios problemos gali būti racionaliai išspręstos, o naujausios technologijos leidžia pasirinkti kiekvienam tinkamą individualų sprendimą.

Užsakymo nr.: PT_85267385