Kiek padidinsite pensijas? Mano pensija 348 eurai. Kaip manote, kiek ji turi didėti, kad gyvenčiau ir jausčiausi padoriai?

Vidutinė pensiją turėtų siekti 700–750 eurų. Manau, kad tokia pensija užtikrintų orų gyvenimą. Žmonės, dirbę visą gyvenimą ir net gavę minimalų atlyginimą, per mokestinę prievolę užsitarnauja savo pensinį amžių gyventi padoriai.

Kaip manote, ar jaunoms šeimoms šiandien Lietuvoje lengva?

Tikrai ne. Stebint šiandieninę situaciją, kai valdžia skatina bedarbystę, matome, kad socialinė sistema yra nepatvari ir nemotyvuota dirbti. Universitetai neparuošia specialistų taip, kad jie iškart, pagal savo specialybę galėtų pritaikyti žinias, kurias jie gavo. Mūsų programoje yra paruoštas didelis skyrius, skirtas padėti jaunimui besikabinančiam į gyvenimą, darbo rinką. Mes kalbame apie suteikiamą būstą, pirmus įnašus banke, stabilias bazines pajamas.

Ką Jūs žadate daryti su sveikatos apsauga? Nes dabartinė yra baisi.

Sveikatos apsaugos sistemoje reikia daugiau prevencijos. Pavyzdžiui, Islandijoje, buvo pradėta mokėti priedai prie pensijos už nueitus kilometrus gamtoje. Žmonės tapo sveikesni, kreipimasis į ligonines sumažėjo 70 proc. Tad mes pirmiausiai akcentuojame prevenciją, o tada jau kalbame apie maksimalų ir tinkama aptarnavimą bei kokybiškas paslaugas sveikatos įstaigose. Dabar visas dėmesys yra skiriamas COVID-19 pacientams, o kitomis ligomis sergantys žmonės yra paliekami likimo valiai. Nors keletą metų iš eilės mirčių tendencija šalyje mažėjo, po karantino paskelbimo ne nuo koronaviruso, o nuo kitų ligų mirčių skaičius Lietuvoje padidėjo.

Lietuva prasigėrusi siaubingai, ypač Lietuvos kaimai. Gerb. Viktorai, ką Jūs darytumėte, kad Lietuvoje žmonės išbristų iš alkoholio liūno?

Kornelija Jasiūnaitė

Dabar naudojami draudimai daro meškos paslaugą. Reikia plėsti sąmoningumą, nes tada kyla žmogaus lygmuo. Jei gyveni tame lygmenyje, kuriame yra alkoholis, tabakas, keiksmažodžiai, azartiniai žaidimai ir kiti žalingi įpročiai, tačiau plečiant sąmoningumą tu pereini į kitą lygį, žalingi įpročiai dingsta. Tad reikia nedrausti, o investuoti į žmonių lavinimą ir žinias. Pats alkoholio nevartoju jau septyneri metai ir ne valios reikalas, o supratimas, kad tai yra kenksmingas, pavojingas ir daug kitų problemų sukeliantis gėrimas, kuris yra visiškai nereikalingas. Tad mes siekiame alternatyvaus, t. y. psichologinio ir vertybėmis paremto, gydymo nuo šios priklausomybės.

Kaip ketinate tvarkytis su paskolomis, kurias prisiėmė dabartinė valdžia? Kaip tai paveiks žemiausias pajamas gaunančius Lietuvos piliečius?

Reikia sukurti ekonominį pagrindą, o tai galima padaryti tik tuo atveju, jei yra sudaromos sąlygos investicinei aplinkai, regionų plėtrai. Tik naujos, gerai apmokamos darbo vietos gali duoti reikiamą efektą, kuris leis didinti biudžetą, auginti stabilų socialinį portfelį bei po truputį grąžinti įsiskolinimus. Deja, nei viena valdžia nesugebėjo sukurti tokio proficitinio biudžeto. Dabar sakoma, kad mūsų biudžetas yra „pliusinis“, tačiau reikia pažiūrėti, kas jį sudaro. 20 proc. šalies biudžeto sudaro Europos Sąjungos ir kitų įvairių tarptautinių finansų institucijų pinigai. Tai reiškia, kad mes patys pilnai nesudarome savo valstybės biudžeto ir taip bus tol, kol nebus sukurta investicinė aplinka, kuri pritrauks investuotojus iš kitų šalių.

Su kokia partija jungtumėtės ir kodėl? Su kuriomis partijomis tikrai nesijungsite?

Iki spalio 11 d. mūsų pagrindinis tikslas yra laimėti rinkimus. Jeigu mes pradėsime blaškytis, su kuo ir kaip jungtis, tai reiškia, kad mes nesitikime, jog galime laimėti. Per savo 30 metų versle galiu pasakyti, kad blaškantis tikslo pasiekti neįmanoma. Tačiau kai esi užsibrėžęs vieną tikslą ir link jo kryptingai eini, tada atsiranda ir rezultatai. Tikimės, kad laimėsi ir man tapus premjeru, galėsime įgyvendinti savo programą.

Siekiate tapti premjeru. Kiek pats procentais vertinate tikimybę po šių rinkimų tapti premjeru?

Ne aš, o rinkėjai turi vertinti mano galimybėmis. Jeigu aš sakau, kad būčiau geriausias visų laikų Lietuvos premjeras, tai reiškia, kad aš esu pasiruošęs patvirtinti savo žodžius. Mūsų programa daugelio politologų yra pripažinta kaip geriausiai pristatyta. Tai yra mano idėjos, kurias net ir naktį prikeltas galėčiau pristatyti ir pakomentuoti. Aš puikiai matau šalies paveikslą ir tai, ką reikia daryti, todėl jei man bus patikėtos šios pareigos, Lietuva smarkiai pasikeis – sugrįš emigrantai, didės darbo užmokestis, kursis naujos darbo vietos.

Kornelija Jasiūnaitė, Viktoras Uspaskich

Ar tikite, kad Lietuvos valstybė gali būti skaidri ir be korupcijos?

Tikrai taip. Mūsų programoje yra numatyti punktai, kurie numato, jog reikia kuo greičiau įvesti politinę atsakomybę už valdžios atstovų veiksmus. 30 proc. lietuvių gyvena ties skurdo riba, žmonės vos suduria galą su galu – tai tų, kurie valdė valstybę 30 metų, darbo pasekmės. Jei politikas nusižengė įstatymui, sulaužė priesaiką, neturėtų būti svarstoma apkalta, ji iškart turėtų būti vykdoma. Tačiau tokius valdžios atstovus dengia mūsų teisinė sistema, todėl jie lieka nepakaltinami. Mes sakome, kad tiek korumpuotus politikus, tiek juos dangstančius reikia viešinti ir visam gyvenimui atimti jiems galimybę užimti tokias pareigas.

Ar Jūs, būdamas premjeras, būtumėte leidęs Aurelijui Verygai tapti Sveikatos ministru?

Pagal tai, kaip jis dirba šiuo metu, tikrai ne. Tačiau, jeigu jis taip gerai vykdytų mano nurodymus kaip, kad dabar vykdo kažkieno kito, svarstyčiau. Aš galvoju, kad jis yra nesavarankiškas, todėl man labiau imponuotų ministras, kuris ateitų su savo idėjomis, o ne tik vykdytų kitų nurodymus, nekuriant nieko naujo ir tik didinant draudimus. Tačiau draudimais valstybė nėra valdoma. Žmonėms reikia duoti savarankiškumo, leisti būti atsakingiems už save. Geras pavyzdys – Palanga. Trys mėnesiai, šimtai tūkstančių žmonių, kavinės, barai pilni ir nei vieno viruso židinio. Ką tai reiškia? Žmonės atostogauja, pamiršta visas problemas, atsipalaiduoja ir net negalvoja apie virusą. Tai reiškia, kad virusas yra informatyvus dalykas ir šiai dienai mokslininkai nemažai apie tai kalba. Kuo daugiau apie kažką renki informacijos, klausai, pergyveni, bijai, tuo didesnė tikimybė pritraukti virusą.

Kodėl Vigilijus Jukna yra partijos vicepirmininkas? Kokius jo privalumus matote?

V. Jukna buvo mūsų ministras, kai Lietuva pirmininkavo ES, turi tarptautinės politinės patirties, yra profesorius, mokslininkas, organizuotas, o svarbiausias ištikimas žmogus. Kiek man išėjus iš Darbo partijos vyko įvairių draskymų ir partijos žlugdymų, jis liko ištikimas mūsų politinei organizacijai, todėl ir užsitarnavo tokį pasitikėjimą. Vigilijus yra pirmasis partijos pavaduotojas, o aš esu deleguotas kaip kandidatas į premjerus. Galbūt kažkas bando klaidinti, kad aš nedalyvauju rinkimuose, tačiau galiu pasakyti, kad Seimo rinkimuose formuojasi ne tik naujas Seimas, bet ir nauja Vyriausybė, todėl mano tikslas – vykdomoji valdžia. Mūsų statute nuo pat partijos įkūrimo yra įrašyta, jog Seimo narys negali būti vykdančiosios valdžios atstovas, todėl mes nenorime apgaudinėti įtraukiant mane į rinkimų sąrašą.

Kaip vertinate pirmuosius Gitano Nausėdos prezidentavimo metus? Ar padaryta daug klaidų?

Nenoriu ieškoti klaidų prezidento darbe. Matosi, kad jam šios pareigos yra netikėtos, neįprastos ir dar trūksta patirties. Tačiau jei pažiūrėtume į Lietuvos Konstituciją, jis savo pareigas atlieka tinkamai. Prezidentas stengiasi nekiršinti įvairių valstybės institucijų, kaip tai darė prezidentė Dalia Grybauskaitė, neskaldyti visuomenės. Jis bando bendrauti su visais, palaikyti gerus santykius su visomis socialinėmis grupėmis ir tai uždeda jam didelį pliusą. Paprastai kalbant, žmogus nedirba reitingams, o atlieka savo konstitucinę pareigą.

Kaip vertinate savo darbą Europos parlamente?

Džiaugiuosi, kad per šiuos nepilnus metus mano aktyvumas Europos parlamente buvo pakankamai didelis, ypatingai, kai kalbame apie pasiūlymus. Vėlgi, bandoma klaidinti visuomenę, kad Viktoras Uspaskich kažkur nedalyvavo, kažką praleido. Galiu pasakyti, kad nedalyvauju ten, kur nematau prasmės ir kur tai yra neefektyvu. Reikėtų žmonėms paaiškinti, kaip veikia Centrinio registro duomenys. Jei tu jame padedi parašą, reiškiasi dalyvavai ir dar gauni 300 eurų dienpinigių. Man nereikia tų pinigų, todėl aš neinu dėti savo parašo vien dėl to. Mano aktyvumas balsavimuose yra 94 proc. Tai reiškia, kad lemiamu metu aš visada dalyvauju, o kalbant apie projektų kūrimus, mano aktyvumas dar didesnis – pagal pateiktas rezoliucijas iš 700 parlamentarų aš užimu 3-ią vietą.

Gerbiamas Viktorai, Jūsų programoje užsimenama apie nusikalstamumo mažinimą. Ar Jūs ketinate įkalinimo įstaigose kurti darbo vietas, taip suteikiant galimybę paklydusiems žmonėms atsiskaityti su nuskriaustaisiais, valstybe ir nusiplauti parazito etiketę?

Prieš prezidento rinkimus, raginau kandidatus važiuoti ne tik pas laisvėje esančius rinkėjus, bet ir aplankyti įkalinimo įstaigose esančius žmones. Geras valstybės vadovas turi turėti vienodą požiūrį į visus šalies gyventojus ir suteikti galimybę bei sudaryti sąlygas, kurios leistų pasitaisyti nuklydusiems žmonėms. Jeigu man tektų vadovauti vyriausybei, imčiausi priemonių, jog įkalinimo įstaigos suteiktų galimybę ten esantiems žmonėms gauti profesinį išsilavinimą, tobulėti, lavinti socialinius įgūdžius, o išėjus į laisvę, integruotis į visuomenę ir gauti darbą.

Kaip integruosit neįgaliuosius į darbo rinką? Nes dabar sunku rasti darbą su neįgalumu.

Turime investuoti į žmones su negalia, todėl skatinsime, kad verslas kurtų tokias darbo vietas, suteiktų galimybę dirbti nuotoliniu būdu arba darbo vieta būtų pritaikyta neįgaliųjų poreikiams. Man pačiam tenka bendrauti su žmonėmis, kurie turi negalią ir tikrai galiu pasakyti, kad jų noras dirbti ir būti svarbiems yra didžiulis. Dirbdami ties šiuo klausimu atsižvelgsime ir į pačių žmonių norus ir lūkesčius.

Politinė reklama bus apmokėta iš Darbo partijos PK sąskaitos. Užsakė UAB „Arena Media“, užs. nr. 20-051-DJ-1

Užsakymo nr.: PT_85249837