Didelė dalis žmonių šį socialinį tinklą naudoja kasdien ir praleidžia jame nemažai laiko, tačiau retas kuris tuo didžiuojasi. Nuvilnijus ne vienam saugumo skandalui ir pasigirdus įspėjimams apie poveikį psichikos sveikatai, naršymas socialiniuose tinkluose vis dažniau vertinamas kaip žalingas įprotis, o ne nekalta pramoga.

Žinoma, tai nereiškia, kad bet koks socialinių tinklų naudojimas mums kenkia ir būtina jo kuo greičiau atsisakyti. Tyrimai rodo, kad bendravimas su artimais draugais yra naudingas – net tada, kai jis virtualus. Tačiau sveikos gyvensenos ekspertai skatina atkreipti dėmesį, kiek laiko praleidžiame socialiniuose tinkluose, ką juose veikiame ir kaip jaučiamės. Būdami sąmoningesni, galime geriau įvertinti, kiek laiko norime skirti Facebook, kokią naudą iš jo gauname ir ar verta pamėginti atsisakyti šio socialinio tinklo.

Pavojus privatumui

Didžiausias paskyrų trynimo bumas Facebook užklupo 2018-aisiais, kuomet Marko Zuckerbergo sukurtą socialinį tinklą supurtė skandalai. „New York Times“ ir „The Guardian“ paskelbti straipsniai atskleidė, kad konsultacinė įmonė „Cambridge Analytica“ nesąžiningu būdu gavo ir galimai naudojosi Facebook surinktais duomenimis, siekdama politinių tikslų. Tai galėjo paliesti net 50 milijonų socialinio tinklo vartotojų.

Spekuliuojama, kad duomenys buvo surinkti naudojantis Kembridžo universiteto duomenų analitiko sukurta programėle „ThisIsYourDigitalLife“. Šią asmenybės testus siūlančią programėlę išbandė net 270 tūkst. Facebook vartotojų. Naudodamiesi programėle, jie atskleidė ne tik savo, bet ir socialinio tinklo draugų duomenis. Tai buvo įmanoma dėl to, kaip Facebook tuo metu buvo suprogramuotas.

„ThisIsYourDigitalLife“ asmenybės testus pildę žmonės nebuvo informuoti, kad surinkti duomenys bus toliau parduodami ir naudojami, siekiant priskirti juos tam tikram rinkėjų profiliui ir taip efektyviau vykdyti rinkimų agitaciją. Nors toks programėlės kūrėjų elgesys pažeidė socialinio tinklo taisykles, Facebook taip pat sulaukė kritikos, nes neužtikrino saugumo ir nesiėmė pakankamai griežtų veiksmų savo vartotojų privatumui apsaugoti, net tuomet, kai įmonę pasiekė informacija apie padarytą pažeidimą.

Šis skandalas įžiebė diskusiją apie saugumą ir privatumą socialiniuose tinkluose, kuri tęsiasi iki šiol. Kol siekiant išsiaiškinti situaciją vykdyti tyrimai Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje, Facebook vartotojai patys ėmėsi užtikrinti savo saugumą ištrindami anketas.

„Twitter“ socialiniame tinkle išpopuliarėjo grotažymės #DeleteFacebook ir #UnfriendFacebook. Susvyravus pasitikėjimui Facebook, savo paskyras ištrynė ir garsenybės, tokios kaip aktorius Jimas Carrey, dainininkė Cher, vienas iš „Apple“ įkūrėjų Steve‘as Wozniakas ar verslininkas Elonas Muskas, kurio valdomos įmonės „Tesla“ bei „Space X“ taip pat pašalino oficialias Facebook paskyras ir jų neturi iki šiol.

Pavojai produktyvumui ir gerai nuotaikai

Net jei stengiatės rūpintis savo paskyrų privatumu, socialiniai tinklai taikosi ne tik į jūsų duomenis, bet ir laiką. Paskaičiuota, kad vidutiniškai žmonės Facebook praleidžia apie 35 minutes per dieną, o tai net keturios valandos per savaitę. Tiesa, tikėtina, kad socialiniame tinkle naršote kur kas ilgiau.

Sprendimą ištrinti savo Facebook paskyrą priėmęs tinklaraštininkas Danielius Goriunovas (Debesyla) patirtimi dalinasi savo blogo įrašuose „Kas tu esi – žmogus ar Facebook profilis?“ bei „Vasara be Facebook. Kodėl atsisakiau Facebook, savo profilius pardaviau ir mieliau pasirinkau darbą?“.

Savo įrašuose Danielius aprašo pokyčius, kuriuos patyrė atsisakęs socialinio tinklo. Kai kurie – labai abstraktūs („Pradėjau jausti… Savo pakaušį?“), o dalis – praktiški: „Pradėjau netgi vėl anksčiau keltis. Mano kasdienybė ir tikslai tapo tokie skaidrūs ir aiškūs, kaip seniai nebuvo“.

Apibendrindamas savo patirtį, tinklaraštininkas dalinasi trimis atradimais: atsisakius Facebook, dėmesio negrobia menkavertės patirtys; tuomet galima skirti laiko kitoms patirtims (kurios, net jei menkavertės, yra kur kas malonesnės); be Facebook atsiranda laisvo laiko. „Turbūt, kad tos 1-2 valandos Facebook magiškai tapo 1-2 laisvomis valandomis dalykams, kuriuos seniai norėjau padaryti“, – rašo Danielius.

Nuolat tobulinami socialinių tinklų algoritmai sukurti taip, kad pritrauktų ir išlaikytų žmonių dėmesį. To reikia, kad vartotojai pamatytų kuo daugiau reklamos. Kadangi sukurti paskyrą Facebook ir juo naudotis galima nemokamai, pelnas, gaunamas iš reklamos, įmonei – labai svarbus. Už naudojimąsi socialiniu tinklu sumokame kitaip – savo laiku ir dėmesiu.

Dėmesį pritraukti lengviausia populiarinant emocingas, kategoriškas žinutes, kurios piktina ar skaldo. Pastebėta, kad būtent pyktis yra emocija, skatinanti didžiausią auditorijos įsitraukimą (supykę žmonės dalinasi informacija su bendraminčiais, rašo komentarus). Algoritmai fiksuoja šį įsitraukimą ir siūlo vartotojams daugiau panašaus turinio.

Tinklaraštininkas Danielius pastebi, kad tai daro socialinį tinklą nedemokratišką – vartotojai neturi galimybės susidėlioti matomų įrašų srauto (angl. feed) taip, kaip norėtų. Tai už juos padaro algoritmas, labiausiai atliepiantis Facebook interesus.

Nieko nuostabaus, kad išlaikyti balansą, naudojantis socialiniais tinklais, sudėtinga. Facebook sukurtas sukelti emocijų ir patraukti dėmesį, todėl kontroliuoti jame praleidžiamą laiką gali būti išties sunku. Jei sąmoningas naudojimas ir blokuojančios programėlės nepadeda, skiriate daugiau laiko, nei norėtųsi, ir po to jaučiatės nuvargę, galbūt metas pagalvoti apie savo paskyros ištrynimą.

Kaip išsitrinti paskyrą

1. Naršyklėje prisijunkite prie savo Facebook paskyros. Paspauskite paskyros ženkliuką dešiniajame viršutiniame kampe:

Būti ar nebūti Feisbuke

2. Iš sąrašo pasirinkite „Nuostatos ir privatumas“:

Būti ar nebūti Feisbuke

3. Pasirinkite „Settings“ (liet. nuostatos):

Būti ar nebūti Feisbuke

4. Iš sąrašo kairėje pasirinkite „Jūsų „Facebook“ informacija“:

Būti ar nebūti Feisbuke

5. Puslapio viduryje, apačioje pasirinkite „Deactivation and Deletion“ (liet. Deaktyvavimas ir ištrynimas):

Būti ar nebūti Feisbuke

6. Pasirinkite, kurį veiksmą norite atlikti:

Facebook siūlo du būdus pašalinti savo paskyrą – deaktyvavimą ir ištrynimą. Deaktyvavus kiti vartotojai negalės paskyros rasti ar peržiūrėti socialiniame tinkle, o sugrįžti galėsite bet kada, tiesiog prisijungdami. Paskyrą ištrynus, jos atstatyti nebeįmanoma. Pasirinkus šį veiksmą, jūsų paskyra ir duomenys bus visiškai ištrinti per keletą dienų (bet kokia Facebook duomenų bazėse likusi informacija nebus susieta su jumis asmeniškai). Jei tuo laikotarpiu mėginsite prisijungti prie savo paskyros ar prie kitų programėlių naudodamiesi Facebook paskyra, ištrynimas bus atšauktas, o paskyra – atstatyta.

Būti ar nebūti Feisbuke

Jei paskyrą norite ištrinti, bet ją naudojatės jungdamiesi prie kitų programėlių, to padaryti nepavyks. Todėl jei su Facebook norite atsisveikinti su visam, prieš pasirinkdami „Visam laikui ištrinti paskyrą“, apsilankykite skiltyje „Programėlės ir svetainės“, kur galėsite pašalinti programėles, prie kurių jungiatės naudodami Facebook kaip tarpininką.

Būti ar nebūti Feisbuke

Pasirūpinus alternatyviais prisijungimo būdais ir išjungus šias programėles Facebook paskyroje, ją ištrinti galėsite visam laikui.

Užsakymo nr.: PT_85228233