Šia lengvata gali pasinaudoti mažas pajamas gaunantys, jei jų pajamos – pensijos, socialinės išmokos, pašalpos – neviršys 238,45 eurų per mėnesį, tai – 75 metų sulaukę asmenys ir vyresni, pensininkai, kurių mėnesio pajamos siekia mažiau nei 238,45 eurų, asmenys, turintys neįgalumą ir kurių mėnesio pajamos siekia mažiau 238,45 eurų.

Šių grupių žmonės kompensuojamuosius vaistus ir jiems reikiamas medicinos pagalbos priemones gali įsigyti nemokėdami priemokų. Tai reiškia, kad nepriklausomai nuo vaisto kainos, nesvarbu, ar anksčiau už vaistą tekdavo primokėti kelis eurus, nuo šiol, įsigydami kompensuojamuosius vaistus, nebeturės primokėti. Detalesnė informacija, kas gali pasinaudoti lengvatomis skelbiama čia.

Apie tai, kas pasikeitė, kokią naudą iš to gauna gyventojai ir kiek pinigų jiems pavyks sutaupyti, pasakoja Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Farmacijos politikos skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti vedėjos funkcijas Anželika Oraitė.

Anželika Oraitė

Nereikia primokėti nė cento

„Šio pakeitimo tikslas yra palengvinti kai kurių pacientų gyvenimą. Išskiriamos trys žmonių grupės, kurioms padengiamos pacientų priemokos. Žmogaus gaunamų pajamų dydis nustatomas vadovaujantis šiuo metu galiojančiu Sveikatos draudimo įstatymu, kuriuo vertinamos užpraėjusio mėnesio pajamos – 2020 m. rugsėjo mėnesį bus vertinamos 2020 m. liepos pajamos“, – aiškina A. Oraitė.

Anot SAM atstovės, pajamų ir asmens statuso patikrinimas vyksta elektroniniu būdu be popierinių dokumentų.

Ką reikia daryti gyventojams, norintiems pasinaudoti šia lengvata? Pasak A. Oraitės, norint įsigyti kompensuojamųjų vaistų ar medicinos pagalbos priemonių be priemokos, nieko papildomo daryti nereikia. Galioja ta pati kompensuojamojo vaisto ar medicinos pagalbos priemonių išrašymo ir atsiėmimo vaistinėse tvarka. Pirmiausia, kaip ir įprasta, reikia kreiptis į šeimos gydytoją ar gydytoją specialistą, kad reikalingiems vaistams ar medicinos pagalbos priemonėms būtų išrašytas kompensuojamasis receptas. Tuomet atvykti į vaistinę įsigyti vaistų ir priemonių.

„Daugiau nieko daryti nereikia, nes vaistinės pačios gaus ir matys reikalingą informaciją elektroninėje sistemoje. Vaistinės, suteikiančios kompensuojamuosius vaistus ar medicinos pagalbos priemones, neims priemokos iš 75 metų ir vyresnių asmenų, sulaukusių pensinio amžiaus ir gaunančių mažas pajamas, taip pat neįgaliųjų, gaunančių mažas pajamas. O vaistinei šis skirtumas kompensuojamas iš valstybės biudžeto lėšų“, – sako pašnekovė.

Sutaupė daugiau nei 112 tūkst. eurų

2020 m. liepos mėnesį šia lengvata jau pasinaudojo ir už kompensuojamuosius vaistus nemokėjo kiek daugiau nei 94 tūkst. pacientų.

„Paprastai šie pacientai sumokėdavo daugiau nei 650 tūkst. eurų per mėnesį. Kitaip tariant, kiekvienas pacientas turėdavo primokėti vidutiniškai po 7 eurus“, – aiškina A. Oraitė.

Ji priduria, kad pacientai, kurie nepriklauso 75 metų ir vyresnių asmenų grupei, tačiau yra neįgalūs arba sulaukę pensinio amžiaus, vien per 2020 m. liepos mėnesį sutaupė daugiau nei 112 tūkst. eurų.

Daugiau kompensuojamų vaistų

„Šių metų balandžio–gegužės mėnesiais į kompensavimo sistemą buvo įtraukta 12 naujų vaistinių preparatų – daugiausia skirtų onkologinių ligų, išsėtinės sklerozės ir kitų ligų gydymui. Be to, 2017–2018 metais pradėta kompensuoti daugiau kaip 40 vaistų ir medicinos pagalbos priemonių. Naujieji kompensuojamieji vaistai skirti įvairių rūšių vėžiui, širdies, kvėpavimo ir kitoms ligoms gydyti“, – kalba SAM specialistė A. Oraitė.

Užsakymo nr.: PT_85210691