Interneto forumuose tėvai dalinasi istorijomis ir klausimais, susijusiais su technologijomis. Dalis skundžiasi negalintys atitraukti vaikų nuo kompiuterio, net įtariantys priklausomybę, kiti liudija apie kivirčus bandant apriboti kompiuterinių žaidimų ir filmukų žiūrėjimo laiką. Tačiau tai – tik viena medalio pusė. Nemažai tėvų teigia, kad pasodinti vaikus prie ekrano – kone vienintelis būdas išlaikyti juos ramius.

Išties, internetinė auklė – labai paveiki. Vaikus užburia ryški šviesa, spalvos, greit judantys paveikslėliai ir pasikartojančios dainelės. Tuo pasižymi dauguma populiarių vaikiškų vaizdo įrašų, tokių kaip „Baby Shark“, kuris Youtube platformoje peržiūrėtas jau beveik 6,5 mlrd. kartų.

Nors naudoti elektroninius įrenginius vietoje auklės labai patogu, informacinių technologijų poveikį mažų vaikų sveikatai tyrinėję Vilniaus universiteto mokslininkai pabrėžia: „tai nedidina vaikų gebėjimo reguliuoti emocijas ar elgesį. Tai jokiu būdu neturėtų būti vienintelis ar dažnai taikomas būdas užimti arba nuraminti vaikus.“

Tyrimo „Šiuolaikinės informacinės technologijos ir mažų vaikų sveikata“ (vadovė prof. dr. Roma Jusienė) išvados rodo, kad IT prietaisai bei televizorius ikimokyklinukams gali turėti neigiamų pasekmių. Jų spektras platus, o dalis problemų iš pirmo žvilgsnio net neatrodo susijusios su technologijomis.

Ilgesnis ikimokyklinukų buvimas prie ekranų turi įtakos tiek jų psichikos, tiek fizinei sveikatai. Vaikui leidžiant laiką prie televizoriaus, kompiuterio ar išmaniųjų įrenginių, trumpėja jo miego trukmė, kyla daugiau nusiskundimų sveikata (ypač virškinamojo trakto problemomis). Tokie vaikai suvalgo daugiau nesveiko maisto bei turi daugiau elgesio ir emocijų reguliavimo problemų.

Labai reikšminga detalė – prie ekranų praleidžiamo laiko trukmė. Vilniaus Universiteto mokslininkai tyrimo rekomendacijose nurodo, kiek laiko praleisti prie ekrano ikimokyklinukams yra saugu: 1,5–2 m. vaikams – iki 30 minučių, 3–5 m. vaikams – iki 1 val.

Atkreipkite dėmesį, kad šios gairės nurodo, koks naudojimasis neturi neigiamo poveikio vaiko sveikatai. Pasaulio sveikatos organizacija savo rekomendacijose pabrėžia – mažiau laiko prie ekrano visada yra geriau (less is better). Tai taikoma visoms vaikų amžiaus grupėms.

Svarbi ne tik naudojimosi prietaisais trukmė, bet ir tai, ką vaikai su prietaisais veikia, kokią informaciją jie gauna. Palankiau nei žaidimai ar pramoginiai vaizdo įrašai vertinamos mokomosios programėlės, kurios gali daryti teigiamą poveikį vaiko vystymuisi. Tokias programėles reikia parinkti pagal vaiko amžių: maži vaikai keičiasi labai greit, todėl tempas ir turinys turi būti jiems pritaikytas. Be to, edukaciniam turiniui ekranuose turėtų būti taikomi tie patys trukmės ribojimai kaip ir pramoginiam.

Mažiau rizikos kelia bendravimas su draugais ar artimaisiais ekranų pagalba. Virtualus bendravimas gali padėti išlaikyti ryšį su toli gyvenančiais šeimos nariais. Kurti artimus santykius ir juos palaikyti (net per atstumą) – svarbus ir naudingas įgūdis.

Kad naudojimasis technologijomis būtų saugus, specialistai turi ir daugiau patarimų:

• Žiūrėdami į ekranus, mažai judame. Svarbu subalansuoti skirtingas veiklas ir užtikrinti, kad vaikas užtenkamai žaidžia, bėgioja, dūksta, būna gryname ore. Tai teigiamai atsilieps ne tik jo vystymuisi, bet ir apetitui ar miegui. Įvairias veiklas išmėginkite drauge.
• Ekranai trukdo tinkamai maitintis. Žiūrėdami televizorių nejučia suvalgome daugiau ir renkamės ne patį sveikiausią maistą. Valgant geriausia televizorių laikyti išjungtą, ant stalo neturėtų būti ir telefonų. Puiku, jei šeima gali susėsti vakarienės drauge ir pabendrauti.
• Ekranai trikdo mūsų miegą, todėl kompiuterio ir televizoriaus (jei tik įmanoma) reikėtų nestatyti ten, kur vaikas miega. Telefonai ir planšetės turėtų būti kraunami toliau nuo poilsio zonos, o ne keliauti į lovą kartu su vaiku.
• Svarbu aiškios ir pastovios taisyklės. Jos padės vaikams mokytis reguliuoti savo elgesį. Norintiems pasiekti bendradarbiavimo būtų paprasčiau, „Skaitmeninės etikos centras“ kartu su „Paramos vaikams centru“ siūlo šeimos susitarimo šabloną, nemokamai prieinamą šių organizacijų tinklalapiuose. Jis padės taikiai aptarti naudojimosi technologijomis ribas ir saugumo klausimus.

Užsakymo nr.: PT_85169399