Ieškantiems gurmaniškų potyrių, verta kalendoriuje pasižymėti Latvijos restoranų savaičių datas ir leistis į restorano šefo kruopščiai suplanuotą gastronominį nuotykį. Štai Valmieros ir Cėsio rudens restoranų savaitė vyks jau gerokai atvėsus orams, lapkričio mėnesį. Restoranų savaitė šį rudenį neaplenks ir Latvijos Šveicarija vadinamos vaizdingosios Siguldos. Tokie renginiai – tai tikras restoranų šefų meistriškumo pasirodymas – jie ruošia patiekalus, kurie paprastai nėra patiekiami meniu, o maisto skonį paryškina netradiciniais kūrybiniais sprendimais, pavyzdžiui, kai maistas patiekiamas ant rūkyto šieno, o desertas pašlakstomas pušų kankorėžių sirupu.

Skrīveru mājas saldējums ledai

Tačiau šalies skonis – tai ne tik meistriškai pagaminti restoranų patiekalai. Bene kiekvienos šalies skonis atsiskleidžia ragaujant vietinių pamėgtus produktus. Dar geriau – jei tie produktai gaminami nedidelėse šeimos įmonėse, kurios mielai atveria savo duris ir priima į svečius susipažinti su gamybos procesu bei paragauti jų gaminamos produkcijos. Tad, ar žinote, kuo gali nustebinti iš pirmo žvilgsnio puikiai pažįstama kaimyninė Latvija?

Skrīveru mājas saldējums ledai

„Skrīveru mājas saldējums“. Tai net 26 skonių šeimos gaminami ledai. Tai ne tik tradiciniai grietinėlės, vanilės ar pagardinti aksominėmis mėlynėmis, braškėmis, šeivamedžio uogomis, svarainiais ar rabarbarais, bet ir zefyrų, žiedinių kopūstų, alaus ar bulvių skonio ledai. Skrīveru įsikūrę gamintojai organizuoja ekskursijas, kur supažindina su ledų gamybos procesu bei kviečia degustuoti iš natūralių produktų pagamintus ledus. Kurio skonio ledų norėtumėte paragauti pirmiausia?

Plukt arbata

„Plūkt“ arbata. Rankomis nuskinta aukščiausios kokybės arbata, surinkta Latvijos pievose ir miškuose, laikantis tikslaus ir kvalifikuoto proceso tam, kad klientai mėgautųsi ryškaus skonio arbatos puodeliu. „Plūkt“ komanda priima svečius Praulienos kaime, norinčius susipažinti tiek su arbatos ruošimo ir gėrimo ceremonijomis bei susipažinti su regiono augalais, tinkamais arbatai. Ar esate ragavę raudonųjų dobilų, laukinių žemuogių, pievų gėlių žiedlapių arbatos?

Plukt arbata

„Madonas karameles“. Spalvingi rankų darbo saldumynai, gaminami be sintetinių priedų. Be visų mėgiamų vaisių ir uogų skonių, „Madonas karameles“ savo klientams siūlo netradicinius imbiero ir česnako skonio saldainius. Lankydamiesi Maduonoje galite įgyvendinti vaikystės svajonę ir apsilankyti saldainių fabrike, o sudalyvavę edukacinėje programoje patys pasigaminti saldainius!

Madonas karamelės

„Meistars Sarkaņos“. Meistro Mārio gaminama produkcija nustebins savo natūraliais skoniais. Produktų krepšelyje - ąžuolo gilių kava, šermukšnių, pušų kankorėžių sirupas, erškėtrožių, aronijų, rabarbarų sirupai, ugniažolių arbata, pienių žiedų medus bei įvairių uogų, beržų sulos, pienių, slyvų skonių nealkoholinis vynas. Keliaudami Maduonos apskrityje, užsukite pas meistrą Māri degustacijai, kur per porą valandų pažinsite neragautus Latvijos skonius.

Česnakų ūkis

„Latvijas ķiploks“. Česnakų namai, įsikūrę Raunoje – ypatinga vieta, mėgstantiems aštrius ir neeilinius skonius. Ar esate nusiteikę česnakiniams gastronominiams atradimams? Rezervuokite laiką degustacijai, kurios metu ne tik atskleisite kulinarines česnako savybes ir naudą sveikatai, bet ir susipažinsite su česnakų produktų įvairove – nuo česnakų arbatos, medaus, pesto, sriubos ir sviesto iki alaus ir alkoholinių kokteilių, česnakinių ledų, saldainių ir saldaus pyrago.

Česnakų ūkis

„Trubenieki“. Ar žinojote, kad Jelgavos krašte auginami Azijoje itin populiarūs grybai? „Trubenieki“ – didžiausias „Šitake“ grybų augintojas Latvijoje, kur apsilankiusieji gali ne tik susipažinti su šių restoranų šefų pamėgtų grybų auginimo subtilybėmis, bet ir paragauti iš jų gaminamų patiekalų – vegetariškos „Šitake“ grybų sriuba su iš „Šitake“ grybų iškepta duona ir „Šitake“ grybų sviestu.

„Olalalā“. Lankydamiesi Koknesės rajone, nepraleiskite galimybės apžiūrėti putpelių fermoje. Čia apsilankę svečiai suspažindinami su putpelių ūkiu ir jame auginamais paukščiais, šeimininkai dalinasi patirtimi, kaip geriausiai paruošti putpelių kiaušinius ir mėsą bei susipažinti bei paragauti ūkyje gaminamus produktus. „Olalalā“ delikatesas – ant iešmo kepti putpelių kiaušiniai.

Latvijos skoniai skleidžiasi ten, kur gaminami natūralūs, ekologiški ir unikalūs produktai, kurių nerasite kitur, tad planuodami kelionę į kaimyninę šalį neapsiribokite tik jos sostine su puikiai vertinamais restoranais, pakeliui aplankykite šalies regionus ir leiskitės nustebinami, ką galite čia atrasti.

Užsakymo nr.: PT_85152397