2017 m. pasirodęs socialinis tinklas vartotojams siūlo žiūrėti bei patiems filmuoti 3-15 sekundžių vaizdo įrašus. Dominuoja linksmas, pramoginis turinys: „TikTok“ vartotojai šoka, dainuoja, vaidina, filmuojasi kartu su draugais ar gyvūnais. Įrašams galima parinkti muziką, sulėtinti ar pagreitinti vaizdą, uždėti filtrus. Programėlėje galima nufilmuoti savo reakciją į kitų vartotojų įrašus (angl. reacts) arba papildyti juos savo įrašu, kuris rodomas greta (angl. duets).

Apie 60% „TikTok“ vartotojų yra 16-24 m. amžiaus. Jauni žmonės „TikTok“ daro ypač dinamišką: jame greitai keičiasi mados bei išpopuliarėja nauji kūrėjai. Nors iš pirmo žvilgsnio bendraamžių kuriamas socialinis tinklas skamba kaip patogi ir saugi erdvė bendrauti, TikTok susilaukė kritikos dėl incidentų, kai bendrauti panoro vyresnio amžiaus žmonės, turintys neaiškių ketinimų.

Pagrindinis programėlės puslapis – „For You“ (liet. „Tau“) leidžia vartotojams matyti vaizdo įrašus, kuriuos, remdamasis vartotojo elgesiu programėlėje, parenka dirbtinis intelektas. Įrašai iš viso pasaulio čia rodomi nenutrūkstamu srautu, pasitaiko ir netinkamo turinio. Apie tokias patirtis forumuose liudija tėvai – jų susirūpinimą sukėlė mažamečių klausimai apie lytiškai plintančias ligas ir nėštumo testus, kilę būtent po naudojimosi „TikTok“. Deja, galimybės pažymėti netinkamą turinį ar neapykantos kalbą programėlėje nėra.

Abejonių specialistams kelia ne tik vaizdo įrašų turinys, bet ir būdas, kuriuo jie pateikiami „TikTok“ – 2018 m. duomenimis, vartotojai programėlėje praleisdavo vidutiniškai 52 minutes, o 90% vartotojų šiuo socialiniu tinklu naudodavosi kasdien. Nenutrūkstantis vaizdo įrašų srautas lemia, kad nuo TikTok atsitraukti sunku, o ypač nedidelė jų trukmė gali turėti įtakos gebėjimui sutelkti dėmesį.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos, viešosios informacijos stebėsenos ir ekspertizės skyriaus vedėja Aliona Gaidarovič pataria atkreipti dėmesį, kuo dalinatės „TikTok“: „tikrai nebūtina visko, ką matote ir apie ką galvojate, kalbėti, rodyti visą savo aplinką, atskleisti detalių apie savo ar kitų šeimos narių buvimo vietą, darbo vietas.“ Jei programėle naudojasi nepilnamečiai, specialistė siūlo kartas nuo karto peržiūrėti, ką jie filmuoja ir kelia į „TikTok“, ar sutarti, kad filmuos tik būdami drauge su suaugusiaisiais.

Svarbu pastebėti, kad programėlė renka ne tik vaizdo įrašus, kuriuos įkelia patys vartotojai, o ir nemažai kitų duomenų: prašoma prieigos prie buvimo vietos, nuotraukų galerijos, mikrofono. Nors šie duomenys ir susiję su vaizdo įrašymu, o panašių prieigų prašo ir kitos programėlės, Aliona Gaidarovič pabrėžia: „Kitų socialinių tinklų taisyklės yra žymiai griežtesnės, jos turi atitikti griežtus reikalavimus, nustatytus Europos Sąjungos.“

Kadangi „TikTok“ – kiniška programėlė, dalis duomenų siunčiami į Kinijoje esančius serverius, kuriems netaikomas Europos Sąjungos Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas (BDAR). Pagal Kinijos įstatymus, ši informacija turi būti prieinama valdžios institucijoms. Jos neįsipareigoja informuoti „TikTok“ ar jo vartotojų, kada ir kokiais tikslais duomenys buvo peržiūrėti ar panaudoti, taip pat nėra aišku, kiek laiko informacija saugoma.

„Jei žmonėms rūpi privatumas, jų asmens duomenys, jie neturėtų duomenų atskleisti neaišku, kam, neaišku, kur, kokiais tikslais ir kuriam laikotarpiui“ – įspėja A. Gaidarovič. Manoma, kad surinktais duomenimis gali būti naudojamasi žmonių profiliavimui, veidų atpažinimo technologijai vystyti, jie gali būti net parduodami trečiosioms šalims.

Norėdami išsaugoti savo privatumą negalime neatsižvelgti į visas kylančias rizikas, todėl programėlę turėtume naudoti atidžiai, o kad būtume visai ramūs – galbūt nenaudoti išvis. Jei visgi turite „TikTok“ paskyrą, bet norėtumėte ją ištrinti, pateikiame būdą tai padaryti (žingsniai vienodi Android ir iOS įrenginių savininkams):

1. Atidarykite „TikTok“ programėlę ir prisijunkite:

Kodėl ir kaip išsitrinti TikTok paskyrą

2. Paspauskite vartotojo ikoną („Me“) apatiniame dešiniajame kampe:

Kodėl ir kaip išsitrinti TikTok paskyrą

3. Paspauskite trijų taškelių ikoną dešiniajame viršutiniame kampe:

Kodėl ir kaip išsitrinti TikTok paskyrą

5. Tuomet – „Manage my account“ (liet. „Tvarkyti mano paskyrą“):

Kodėl ir kaip išsitrinti TikTok paskyrą

6. Pasirinkite „Delete account“ lango apačioje:

Kodėl ir kaip išsitrinti TikTok paskyrą

7. Kad ištrintumėte paskyrą, turite būti pridėję savo telefono numerį. Jei reikia, pridėkite jį, o tuomet pasirinkite „Send Code“:

Kodėl ir kaip išsitrinti TikTok paskyrą

8. Įveskite kodą, gautą SMS žinute (tai padaryti turite per 60 sekundžių) ir spauskite „Continue“:

Kodėl ir kaip išsitrinti TikTok paskyrą

9. „TikTok“ pateiks daugiau informacijos apie ištrynimo sąlygas – paskyra bus neaktyvi 30 dienų. Jei per tą laiką neprisijungsite, ji bus ištrinta:

Kodėl ir kaip išsitrinti TikTok paskyrą

10. Patvirtinkite savo pasirinkimą spausdami „Delete“ (liet.„Ištrinti“):

Kodėl ir kaip išsitrinti TikTok paskyrą

Sėkmingai atlikę šiuos žingsnius deaktyvuosite, o vėliau ir ištrinsite savo paskyrą. Tai – neabejotinai žingsnis privatumo ir saugumo link.

Užsakymo nr.: PT_85117813